Tarih: 07.10.2022 01:19

BAKAN DOROTHEE FELLER’E TÜRKÇE DERSİ TALEPLERİ

Facebook Twitter Linked-in


Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu adına Dr. Aysun Aydemir, Necla Marangoz, Serhat Ulusoy, Meral Kâhya ve Bahattin Gemici Okul ve Eğitim Bakanı Dorothee Feller’i ziyaret etti.
Toplantıda Türkçe dersi ile yaşanan sorunlar değişik boyutlarıyla ele alınırken bazı okul müdürlerinin Türkçe dersini engellemek için türlü zorluklar çıkardığı, özellikle Bielefeld ve Detmold bölgelerinde çocukların Türkçe dersine katılımının engellendiği dile getirildi.
Türkçe ders saatlerinin normal ders saatleri planı içinde verilmesi gerektiği vurgulanırken, Türkçe öğretmenlerin, birçok okulda çalıştığına ve değişik dersler vermeye yönlendirilerek Türkçe dersinden uzaklaştırıldığına dikkat çekildi. Türkçe sınıfı oluşturmak için ilkokullarda 15, ileriki okullarda 18 öğrenci istendiğini, bu sayının 10’a indirilmesinin yararlı olacağı belirtildi.

Ders okulda verilmeli
 
Toplantıda, Türkçe dersinin okul yerine bazı derneklere verilmesinin doğru olmadığına, dersin ehliyetsiz kişiler tarafından verilmesinin sakıncalarına işaret edildi. Dersin okullarda, Alman makamlarının denetim ve gözetiminde verilmesinin ve öğrencinin aldığı notların karneye işlenmesinin önemine değinildi. Bunun yanı sıra, Türkçe ders kitaplarının bakanlık tarafından desteklenen bir komisyon tarafından hazırlanmasının yararlı olacağı ifade edildi.
 
Toplantıda temsilciler, çok dilliğinin ve ana dilin önemine vurgu yaparken Türkçe derslerinin genelde öğleden sonraya geç saatlere bırakıldığını, öğrencilerin karanlıkta eve döndüğünü, ailelerin bu yüzden endişe içinde kaldığını dile getirdi.  
 
Toplantı sonunda Eğitimci ve Yazar Bahattin Gemici, Bakan Feller‘e "Stefan'ın Şeker Bayramı ve Ali'nin Noel'i" adlı Türkçe ve Almanca kitabını hediye etti.
 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —