gazetehamburg Haber Servisi
DÜSSELDORF
Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türk vatandaşı, yaz tatilinde Türkiye’ye gitmek isterken uçak bileti fiyatlarının astronomik düzeylere ulaşmasından büyük rahatsızlık duyuyor. KRV – Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, okul tatillerinde özellikle Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere havayolu şirketlerinin fahiş zamlar uyguladığını ve bu durumun vatandaşları maddi olarak zorladığını belirtti.
"Uçak bileti 2500 Euro’ya dayandı"
Eğitimci-yazar Bahattin Gemici, dört kişilik bir ailenin yaz tatilinde Türkiye’ye uçakla gitmek istemesi halinde 2000 ila 2500 Euro’yu gözden çıkarmak zorunda kaldığını vurguladı. “Bu ücretler aile bütçesini çökertiyor. İnsanlar çocuklarının eğitim masraflarından kısmak zorunda kalıyor. Oysa biz çocuklarımızın anavatanla, akrabalarıyla bağlarını koparmadan büyümesini istiyoruz” dedi.
"Erken alım imkânı herkes için geçerli değil"
Gemici, bazı kişilerin yıllık izinlerini önceden kesinleştiremediği için erken bilet alım avantajlarından da faydalanamadığını ifade ederek, “Özellikle THY, Pegasus, SunExpress ve Corendon gibi havayolu şirketleri yaz döneminde bilet fiyatlarını makul seviyeye çekmeli” çağrısında bulundu.
Gemici’nin çözüm önerileri:
Bahattin Gemici, havayolu şirketlerine ve yetkililere şu talepleri sıraladı:
Tatil dönemlerinde ek seferler konulsun
Charter uçuşlar organize edilsin
Yaz aylarında daha fazla slot (iniş-kalkış izni) sağlansın
Fiyatlar en az %30 indirilsin
Kimse memleketine gitmekten mahrum kalmasın
Gemici, taleplerin karşılanmaması durumunda gelecek yaz tatilinde uçak yerine karayolunun tercih edilmesi gerektiğini de belirtti. Ayrıca vatandaşların havayolu firmalarına, konsolosluklara ve siyasi partilere mektup yazarak sıkıntılarını dile getirmesi gerektiğini söyledi.
Necla Marangoz (Hemşire):
“Askerlik bedelleri zaten çok yüksek. Uçak biletleri de bu şekilde artarsa gençlerimiz Türkiye’den uzaklaşıyor. Ülkeye gelen insanlar döviz bırakıyor, katkı sağlıyor. Havayolu firmaları vicdanlı olsun.”
Dr. Aysun Aydemir (FÖTEV NRW Genel Başkanı):
“Fiyatlar düşerse daha çok insan Türkiye’ye gelir. Başkonsolosluklar ve Dışişleri Bakanlığı konuya el atmalı. Biz bu meseleyi basın ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”
Mehmet Çetinkaya (İşçi):
“İsteklerimiz dikkate alınmazsa yüksek fiyat uygulayan firmaları boykot etmeliyiz. İmza kampanyası, sosyal medya duyuruları, gerekirse protestolar yapmalıyız.”