Tarih: 06.02.2018 11:31

Avrupa haberciliğine, dil bilen gazetecilere ihtiyaç var

Facebook Twitter Linked-in

Türkçe medya kampanyasına Stuttgart’ta start verildi

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) “Türkçe Varsa, Türkçe Medya da Var“ kampanyasına Stuttgart kentinde start verdi.

Avrupa’da Türkçe medya için mücadele başlattığını duyuran ATGB, Filderstadt Alevi Kültür Merkezi-Cemevi evsahipliğinde “Avrupa’da Türkçe Medyaya Ne Gerek Var?“ başlıklı panellerin ilkini gerçekleştirmiş oldu.
Filderstadt AKM – Cemevi Eş Başkanı Neriman Çatuk’un selamlama konuşması ile başlayan panele ATGB Kurucu Üyesi -Universal Media Consulting Yayıncısı – Serbest Gazeteci İrfan Ergi, Alman Gazeteciler Birliği (DJU) Stuttgart Teşkilatı Gönüllü Yönetim Kurulu Üyesi ve
Alınteri Muhabiri Ayşe Eğilmez, Evrensel ve Yeni Hayat gazeteleri Avrupa Muhabiri Ali Çarman, ATGB Kurucu Üyesi – Sol Haber Yazarı/ hafta.eu Yayın Yönetmeni Osman Çutsay, ATGB Üyesi Yeni Posta Yayıncısı Mustafa Bozdurgut, ATGB Yönetim Kurulu Üyesi – Serbest Gazeteci Ufuk Bostan konuşmacı olarak katıldı.
ATGB Başkanı Işın Toymaz’ın yönettiği toplantıyı çok sayıda vatandaşımız ilgi ve merakla yakından takip etti.

“SİSTEMATİK VE YOĞUN MÜCADELE ŞART“

Batı Avrupa’daki yaklaşık 5.5 milyon Türkçelinin, anadillerini sağlıklı zemin üzerinde korumalarını ve yaşatmalarını sağlayacak neredeyse hiçbir kulvar kalmadığına işaret edilen panelde Türkiye kökenli gazeteciler olarak sistematik ve yoğun bir Türkçe medya mücadelesinin şart olduğu bildirildi.
56 yıllık göç hikayesinin sonunda Avrupa genelindeki günlük gazetelerin toplam satışlarının 15 yıl önceki sayıların yüzde 5-6’larına kadar düştüğünü, yani okurlarının yüzde 90-95’ini kaybeden Türkçe gazetelerin resmen dibe vurduğunu bildiren Türkçe medya mensupları, Türkiye’deki siyasi dalgalanmaların yanı sıra dijitalleşen sektörün de tirajların düşmesinde büyük etkisi olduğunu vurguladılar.

“TÜRKÇE, GERİCİLERİN TEKELİNDE DEĞİL”

Türkçe medyanın Avrupa’da evrildiği ve önemli bir dönüşüm geçirdiği belirtilen konuşmalarda Avrupa’daki Türkiye kökenli medya yapıcıların kendi medyasını yarattığını da kaydettiler. Türkçe’yi ve Türkçe medyayı savunmanın gericilerin tekelinde olmadığı, ilerici, aydınlanmacı medya yapıcıların, Türkçe’ye ve Türkçe medyaya el koyma zamanının geldiği ısrarla dile getirilen konuların başında yer aldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —