Almanya'da yüksek kira artışlarının önüne geçmek amacıyla uygulanan “Mietpreisbremse” (kira freni) uygulaması 2029 yılı sonuna kadar uzatıldı. Bundesrat, 11 Temmuz 2025 tarihinde Bundestag’dan geçen yasa değişikliğini onaylayarak yürürlüğe girmesinin önünü açtı.
2015 yılından bu yana uygulamada olan Mietpreisbremse, yeni kiraya verilecek konutlarda kira bedelinin, o bölgedeki emsal kira bedelini en fazla %10 oranında aşabilmesini öngörüyor. Bu uygulama yalnızca "konut sıkıntısı yaşanan bölgelerde" geçerli. Hangi bölgelerin bu kapsamda olduğuna ise eyalet hükümetleri karar veriyor.
Önceki düzenlemeye göre, bir bölge en fazla beş yıl süreyle “konut sıkıntısı bölgesi” ilan edilebiliyordu. Ancak yeni yasa bu süre sınırlamasını kaldırıyor, böylece ihtiyaç duyulan bölgelerde uygulamanın daha uzun süre devam etmesinin önü açılıyor.
Bundestag, yasanın gerekçesinde özellikle büyük şehirlerde ve yoğun nüfuslu bölgelerde kiralık konut piyasasının halen gergin olduğunu vurguladı. Uygulamanın sona ermesinin, artan enerji fiyatları ve yaşam maliyetleriyle birleşerek, özellikle düşük ve orta gelirli ailelerin yaşadıkları semtlerden taşınmak zorunda kalmalarına neden olabileceği ifade edildi.
Vermittlungsausschuss (uzlaştırma komisyonu) çağrısı yapılmadığı için yasa doğrudan Federal Yasa Gazetesi’nde yayımlandıktan sonraki gün yürürlüğe girecek.