Alman Başbakan Scholz, Netanyahu'nun Almanya'da tutuklanmasını tasavvur edemediğini belirtti

Alman Başbakan Scholz, Netanyahu

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Uluslararası Ceza Mahkemesince (UCM) tutuklama kararı çıkarılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkesinde tutuklanmasını tasavvur edemediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Uluslararası Ceza Mahkemesince (UCM) tutuklama kararı çıkarılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkesinde tutuklanmasını tasavvur edemediğini söyledi.

Scholz'un Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

"İsrail Başbakanı Netanhayu, uluslararası tutuklama kararına rağmen Macaristan'daydı. Sizin tutumunuz nedir, burada tutuklanmadan Almanya'yı da ziyaret edebilir mi?" şeklindeki soruya cevap veren Scholz, "Bu konuda daha önce birçok kez açıklama yaptık ve Almanya'da bir tutuklama olacağını tasavvur edemiyorum." ifadesini kullandı.

Başbakan Scholz, Ürdün Kralı ile yaptığı görüşmenin merkezinde Filistin topraklarındaki, özellikle Gazze Şeridi’ndeki durumun yer aldığını belirterek "Almanya, bu ihtilaftaki son gelişmeleri endişeyle izliyor." dedi.

Esirlerin serbest bırakılmasının tüm çabaların öncelikli hedefi olması gerektiğini söyleyen Scholz, ateşkese geri dönülmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Almanya Başbakanı Scholz, "Oradaki (Gazze'deki) durum her geçen gün daha da kötüleşiyor. Bir aydır Gazze'ye hiçbir insani yardım ulaşmadı. Bu, böyle devam edemez ve etmemeli." diye konuştu.

Çok fazla sayıda insanın açlık çektiğine, acımasız şiddetin sürdüğüne ve tıbbi yardım eksikliğine işaret eden Scholz, Gazze'nin yanı sıra Batı Şeria'daki durumu da istikrara kavuşturacak kalıcı barışın ancak siyasi çözümle sağlanabileceğini vurguladı.

Scholz, bu nedenle Gazze için, İsrail'in güvenliğini koruyan savaş sonrası düzenin üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla müzakerelere geri dönülmesi gerektiğini dile getirerek, Almanya'nın Orta Doğu'da kalıcı barış ve güvenlik için müzakere edilmiş iki devletli çözümden yana olduğunu yineledi.

Görüşmede Suriye'deki durumu da ele aldıklarını belirten Scholz, "Sahadaki durum gerginliğini koruyor. Ülkenin önünde hala uzun bir yol var." dedi.

Scholz, Ürdün'ün yüz binlerce Suriyeliyi kabul ettiğini, bunun ekonomik zorluklarını bildiklerini dile getirerek Ürdün'e çabalarından dolayı teşekkür etti.

Başbakan Scholz, Almanya'nın mültecilerin desteklenmesinde, Ürdün ve komşu ülkelerde istikrarın sağlanması ve ekonomik kalkınmanın teşvikinde güvenilir ortak olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

- "Gazze'de yaşanan insani trajedi tarif edilemez"

Ürdün Kralı 2. Abdullah da İsrail'in, Gazze'ye yönelik sürdürdüğü savaşın sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Ateşkes yeniden sağlanmalı ve yardımın yeniden Gazze'ye ulaşması lazım. Gazze'de yaşanan insani trajedi tarif edilemez." ifadelerini kullandı.

Buna karşı bazı şeylerin yapılması ve uluslararası toplumun kararlı davranarak tutumunu açık şekilde belirlemesi gerektiğini söyleyen Kral 2. Abdullah, ülkesinin elindeki araçlarla insani durumun üstesinden gelmek için çok şey yaptığını anlattı.

Kral 2. Abdullah, ateşkesin sağlanmasının bu çabaların devam etmesine olanak sağlayacağını belirterek "Buna paralel olarak, on binlerce Filistinlinin evlerinden ve köylerinden sürüldüğü Batı Şeria'daki tehlikeli tırmanışı önlemek için adımlar atmalıyız." dedi.

Tüm bölgenin krize ve istikrarsızlığa sürüklenmesi konusunda uyarıda bulunan Kral 2. Abdullah, "Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyan kutsal mekanlarının haklarını ihlal etmek, sadece daha fazla gerilim yaratır ve barış şansını zayıflatır." ifadesini kullandı.

İki devletli çözüm temelinde barışın tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Kral 2. Abdullah, sadece bu şekilde Filistinliler, İsrailliler ve bölge için barış ve güvenliğin sağlanabileceğini dile getirdi.

Bölgesel güvenlik için Suriye'nin güvenlik, istikrar ve toprak bütünlüğü çabalarında desteklenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Kral 2. Abdullah, mültecilerin geri döndüğü istikrarlı ve güvenli Suriye konusunda mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.
 

                                                                                                www.gazetehamburg.com



Hamburg-Viyana ICE Treninde Balta ve Çekiçli Saldırı: Üç Kişi Yaralandı

Hamburg-Wilhelmsburg’da 12 Yaşındaki Aaliyah İçin Kayıp Alarmı

CDU Hamburg: Elektrik Vergisi Düşürülmeli, Halk ve Ekonomi Rahatlatılmalı

Almanya'nın Saksonya eyaletinde çıkan orman yangınından dolayı bir mahalle tahliye edildi

Hamburg-Lurup’ta 44 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Moisling’in Kalbi 55 Yaşında: Haus der Mitte’de Büyük Kutlama

Bavyera ile Türkiye Arasında Sağlık Diplomasisi Güçleniyor

Hamburg’a “Herkes İçin Tuvalet” Geliyor

Philipp Treu, Freiburg’a Transfer Oldu: Avrupa Hayaline Bir Adım Daha Yaklaştı

Dikkat! Düşük Gelirliler için Radyo-TV Vergisinden Muafiyet Mümkün

Hamburg’dan Geleceğe Akıllı Yatırım Hamlesi: Borç Freni Reformu Meclisten Geçiyor

Hannover’de Şehir Spora Açıldı: Bewegungs(t)räume 2025 Başladı

Groß-Sand Hastanesi İçin Umut Işığı: Linke ve CDU’dan Halkın Katılımına Açık Oturum Hamlesi

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Yükleniyor