Alman otomotiv devi Volkswagen'den kritik Türkiye hamlesi: Otobüs ve kamyonları artık ülkemizde üretilecek

Alman otomobil üreticisi Volkswagen'den Türkiye hamlesi geldi. Şirketin, otobüs ve kamyon üretimi yapan firmasının Avrupa tesislerini kapatarak Türkiye'ye taşıma kararı alması Almanya ve Avusturya'da tepkilere neden olurken, binlerce gurbetçi

İş Dünyası/Ekonomi 11.10.2020 18:46:34 0
Alman otomotiv devi Volkswagen
Alman otomobil üreticisi Volkswagen AG'nin Türkiye ilgisi kaybolmuyor. Şirket otomobil yatırımına henüz start vermese de otobüs ve kamyon üretimi yaptığı MAN'ın Avrupa 'daki tesislerini Türkiye'ye taşıma kararı aldı.

ALMANYA'DA 7000, AVUSTURYA'DA 2300 KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Avusturya'nın Steyr ve Almanya'nın Münih kentlerindeki fabrikaların kapatılması kararı kentlerde eylemlere neden oldu. Şehirlerde yürüyüşler düzenleniyor, mahalli siyasetçiler de bu protestoları destekliyor. Almanya'da yaklaşık 7.000 kişi, Avusturya'da MAN fabrikasında ise 2.300 kişinin işsiz kalması bekleniyor. Gösterileri yapanlar arasında Türk gruplar da yer alıyor. Bazı Türkler ise fabrikanın taşınması ile Türkiye'ye dönüş planlıyor.

GURBETÇİLER GERİ DÖNECEK

Sabah'ın haberine göre, yaşanan durum ilginç sosyolojik vakaları da beraberinde getiriyor. Yıllar önce Almanya'ya bu fabrikalarda çalışmak için giden Türkler fabrikanın taşınma planı ile geri dönüş hazırlığı yapıyor. Şirketin insan kaynakları birimleri de bu plana destek veriyor. Yetişmiş iş gücünü kaybetmek istemeyen firma, yeni tesiste kendileri ile Türkiye'de de çalışacaklara özel imkânlar vaat ediyor.

TÜRKİYE KAMYON VE OTOBÜS ÜRETİMİNDE ÇOK BAŞARILI

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, tartışmalarla ilgili Volkswagen AG'nin bir açıklama yapmadığını hatırlatarak, "Ama medyaya yansıyan bazı açıklamalardan anlıyoruz ki, Münih ve Steyr'deki fabrikaların kapatılması sonrasında, bu tesisler muhtemelen Polonya ve Türkiye'ye taşınacak. Ancak Polonya'nın pek şansı yok gibi. Türkiye özellikle kamyon ve otobüs üretiminde oldukça başarılı, Avrupa'nın en verimli, en rekabetçi üretim merkezlerinden biri. Mercedes, MAN ve Ford ülkemizde çok kaliteli kamyonlar, otobüsler üretiyor ve dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Ülkemizde bu çeşit araçların parçalarını üreten çok güçlü bir tedarik sanayi var. Bu tartışmalardan öğrendiğimiz kadarıyla MAN Ankara fabrikası bu değişiklikler sayesinde daha fazla araç üretme imkânı kazanacak" ifadelerine yer verdi.

ŞİRKET BİLANÇOSUNA 2 MİLYAR EURO'LUK KATKI

Geçtiğimiz ay Alman otomobil üreticisi Volkswagen AG'ye ait kamyon üreticisi MAN'ın, kârını artırmak ve yeni teknolojileri finanse etmek için iş gücünün dörtte birini azaltmayı ve potansiyel olarak üç fabrikayı kapatmayı planladığı bildirilmişti. Volkswagen'ın kamyon ve otobüs biriminin ayrı yapıya dönüştürülmesiyle kurulan Traton Group tarafından yapılan açıklamada, kemer sıkma programı uygulayan ve kurumsal olarak yeniden yapılanma içinde olan şirkette geliştirme ve üretim faaliyetlerinin yeniden düzenleneceği belirtilmişti. Şirketin tüm alanlarında başta Almanya ve Avusturya'da olmak üzere dünya çapında 9 bin 500 çalışanın işine son verileceği ifade edilmişti. Açıklamada, üretiminin yeniden yapılandırılması kapsamında bazı fabrikaların başka bölgelere taşınacağına işaret edilerek, bu kapsamda Avusturya'nın Steyr kentindeki fabrikaların yanı sıra Almanya'daki Plauen ve Wittlich'teki fabrikaların tartışmaya açık olduğu vurgulanmıştı. Yeniden yapılanmanın, şirketin bilançosuna 2 milyar euro olumlu katkı yapması bekleniyor.
 

Almanya, ‘Muslim Interaktiv’ Derneğini Yasakladı

Hamburg’da Evsizlerin Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Şehir Yeni Önlemler Alıyor

Bremen’den Geri Dönüştürülmüş Kağıt Başarısı: Almanya’nın En Çevreci Şehirlerinden Biri Seçildi

Nöbette rahat etmek için 10 hastayı öldüren hemşireye verilen ceza belli oldu

Hamburg’un Vergi Gelirleri Artıyor, Ancak Harcamalar Hızla Yükseliyor

Hamburg Sternbrücke Yeniden Yapımına Mahkeme Onayı

Lübeck’te Kasım Ayı Boyunca Yaşlılar İçin Ek Danışma Günleri

Bahattin Gemici’den Göçün 65. Yılına Anlamlı Bir Kitap: “Evinde ama Yabancı”

Miray Akovalıgil, Almanya’yı Kahkahaya Boğmaya Geliyor!

Hamburg’da Basın Özgürlüğü Onurlandırıldı: Free Media Awards 2025 Sahiplerini Buldu

Hamburg’da “Gönüllülük Evi” Yeni Yeriyle Daha Görünür Olacak

Hamburg’da “WeDo” Buluşması: Göçmen Dernekleri Bir Araya Geliyor

BTT’nin 8. Liyakat Madalyası Töreni

Hamburg’da Kulüp Çıkışı Saldırı: 33 Yaşındaki Adam Ölümden Döndü

Bremenli Gençler Artık Daha Az Madde Kullanıyor Ama Ekran Başında Daha Fazla Zaman Geçiriyor

GazeteHamburg Ekibi Geleneksel Kahvaltıda Buluştu

Hamburg’da Kuş Gribi Alarmı: Tüm Şehirde Kümes Zorunluluğu Başladı

Hamburg’da Soğuk Gece: St. Pauli, Mönchengladbach’a Farklı Yenildi

St. Pauli’nin Rakibi Belli Oldu: DFB Kupası’nda Mönchengladbach Deplasmanı

Hamburg Sürücü Adayları İçin Umut Veriyor: Ehliyet Artık Daha Ucuz Olacak

Hannover’de Katılım Toplantısı: Onay, Bothfeld-Vahrenheide Halkıyla Buluşuyor

Hannover’de Kuş Gribi Alarmı

Dortmund Polisi Uyardı: “Cadılar Bayramı Aptallığın Kılıfı Değil”

Esra Öztürk: “Ben Değil, Müzik Soundum Değişti”

Münih’te Cumhuriyet’in 102. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Hamburg, EURO 2024’te Sürdürülebilirlikte Örnek Oldu

Jobst Schlennstedt “Stecknitz-Mörder” Romanını Lübeck’te Tanıtıyor

Bürgerhaus Harburg Yenileniyor: Harburg’un Kültürel Kalbi Modern Bir Görünüme Kavuşuyor

St. Pauli Tarihi Bir Zafer Yazdı: Hoffenheim’i Penaltılarda Eledi!

Hamburg Altona’da Hizmetler Tek Çatı Altında: Yeni Hamburg Service Merkezi Aralık’ta Açılıyor

Yükleniyor

Almanya, ‘Muslim Interaktiv’ Derneğini Yasakladı

Hamburg’da Evsizlerin Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Şehir Yeni Önlemler Alıyor

Bremen’den Geri Dönüştürülmüş Kağıt Başarısı: Almanya’nın En Çevreci Şehirlerinden Biri Seçildi

Nöbette rahat etmek için 10 hastayı öldüren hemşireye verilen ceza belli oldu

Hamburg’un Vergi Gelirleri Artıyor, Ancak Harcamalar Hızla Yükseliyor

Hamburg Sternbrücke Yeniden Yapımına Mahkeme Onayı

  • Cuma 24.9 ° / 15.8 ° false
  • Cumartesi 25.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Pazar 24.7 ° / 15.1 ° Güneşli