19. Bremen Dayanışma Ödülü Etiyopyalı Aktiviste: Meseret Hadush’a Anlamlı Onur

19. Bremen Dayanışma Ödülü Etiyopyalı Aktiviste: Meseret Hadush’a Anlamlı Onur

Cinsel şiddetle mücadelede cesur duruşuyla tanınan Meseret Hadush, Tigray bölgesindeki kadın ve kız çocuklarına yönelik çalışmaları nedeniyle 19. Bremen Dayanışma Ödülü’ne layık görüldü.

Etiyopya’nın Tigray bölgesinden insan hakları savunucusu Meseret Hadush, silahlı çatışmalar sırasında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddete karşı gösterdiği olağanüstü mücadele nedeniyle 19. Bremen Dayanışma Ödülü’ne layık görüldü. Ödül kararını, 29 Nisan 2025 tarihinde toplanan Bremen Özgür Hansa Şehri Senatosu onayladı.

Bu yılki ödül teması, çatışma ortamlarında kadınlara yönelik sistematik cinsel şiddet olarak belirlendi. Bu tür şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılması, sadece bireyleri değil, tüm toplulukları derinden yaralıyor. Bremen Senatosu, bu gerçeğe dikkat çekmek ve dünya kamuoyunun göz ardı ettiği çatışma bölgelerindeki kadınların sesi olmak amacıyla Meseret Hadush’un çalışmalarını ödüllendirdi.

Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte, “Meseret Hadush’un gösterdiği olağanüstü çaba, Tigray’daki hayatta kalan kadın ve kız çocuklarının yanında durmak adına çok önemli bir mesaj veriyor,” dedi. “Bu ödül, sadece bir takdir değil; aynı zamanda bu suçların sorumlularının yargılanması ve uluslararası düzeyde hesap verilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.”

Hadush, 2023 yılında Tigray dilinde “Şifa” anlamına gelen Hiwyet adlı sivil toplum kuruluşunu kurdu. Kuruluş, cinsel şiddet mağdurlarına hem psikolojik hem de hukuki destek sağlamanın yanı sıra, toplumun bilinçlendirilmesi ve adalet mekanizmalarının güçlendirilmesi için de faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda travmaların uzun vadede işlenebilmesi için post-konflikt çalışmalar yürütüyor.

Meseret Hadush, ödül hakkında şu açıklamada bulundu: “Bu ödül sadece bir onurlandırma değil; sesi bastırılmış kadınların hakikatini duyurma imkânı. Sessizliğin hâkim olduğu bu acılara dikkat çekmek ve kadınların adalet, onur ve iyileşme arayışını desteklemek açısından son derece anlamlı.”

Meseret Hadush’un adaylığı, yıllardır çalışmalarını destekleyen birçok kurum ve kişi tarafından önerildi. 19. Bremen Dayanışma Ödülü, Ekim 2025’te Bremen Belediye Sarayı’nda düzenlenecek törenle kendisine takdim edilecek.



80 Jahre nach Kriegsende: Abgeordnete reinigen Stolpersteine vor dem Hamburger Rathaus

Hamburg’da 80 Yıl Sonra Anlamlı Temizlik: Milletvekilleri Stolperstein Taşlarını Sildi

Fransız ve Alman Öğrenciler Bremen’de Tarihle Yüzleşti

Pforzheim Türkspor Tarih Yazıyor: Sarı-Siyah Rüya Gerçeğe Dönüşüyor!

Dr. Peter Tschentscher yeniden Belediye Başkanı

Türkiye, Intersolar 2025 Fuarı'na 94 Firma ile Katıldı

19. Bremen Dayanışma Ödülü Etiyopyalı Aktiviste: Meseret Hadush’a Anlamlı Onur

"Kadıncıklar" Münih’te Sahneye Taşınıyor

Almanya'nın yeni Başbakanı Merz, Federal Meclis'teki zorlu oylamanın ardından koltuğuna oturdu

Hamburg’da 8 Mayıs’ta “Özgürlük, Eşitlik, Dayanışma” Çağrısı

Almanya Başbakanı Scholz için askeri veda töreni düzenlendi

Almanya’da Hessen Eyaleti Bakanı Pentz, AfD’li milletvekillerini yurt dışı gezilerine götürmeyecek

Almanya'da yeni hükümette görev alacak bakanlar belli oldu

Almanya'da "aşırı sağcı" olarak sınıflandırılan AfD, Anayasayı Koruma Teşkilatına dava açtı

Münih’te Göçmenler İçin Yeni Dönem: “Göç ve Vatandaşlık Hizmet Noktası” Hizmete Girdi

“Çeşitlilik Senato Kapısında Kalmasın” Çağrısı: Hamburg’da Temsiliyet Tartışması

Bavyera ile Türkiye Arasında Sağlıkta İş Birliği Görüşüldü

Bundesliga'da Leverkusen puan kaybetti, Bayern Münih şampiyon oldu

Sırrı Süreyya Önder'e Veda

AKM'de Özgür Özel'e saldırı

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

HSV Fırtına Gibi Esti: Deplasmanda 4 Gollü Zafer 0-4

St. Pauli’ye Son Dakika Şoku: Hem Maç Gitti Hem Kartlar Uçuştu

Almanya’da aşırı sağcı AfD’nin yasaklanması tartışılıyor

Leipzig'le 3-3 berabere kalan Bayern Münih, şampiyonluğunu ilan etme şansını kaçırdı

GAZİANTEP'TE TATLI TARİHİ YAZILACAK!

Deniz Celik: “AfD’nin yasaklanma süreci derhal başlatılmalı”

Werder Bremen Kadın Takımı'na Bremen Senatosu’ndan Onurlandırma

Bavyera Aile Bakanlığı’ndan Kadınların Güçlenmesine Yönelik Anlamlı Resepsiyon

Almanya Anayasayı Koruma Dairesi: AfD Artık Kesin Olarak Aşırı Sağcı

Yükleniyor