Tarih: 14.12.2022 01:15

“Osmanlı borsası, Avrupa'ya daha açık bir borsaydı”

Facebook Twitter Linked-in

Hibya Haber Ajansı stüdyolarında İlkay Arıkan’ın moderatörlüğünü yaptığı Ekonomi Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Celali Yılmaz " Osmanlı borsası, Cumhuriyet Dönemi'ndeki borsadan çok daha Avrupa'ya açık bir borsaydı. O dönemde, Ermeni-Rum esnafı oradaki iletişimi sağlıyordu.” diye konuştu.   
Borsanın tarihi, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi'nde borsa ve finans tarihi konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz, Osmanlı borsasının kuruluş tarihinin bilinmediğini vurgulayarak "Borsanın en aktif olduğu dönem, 1860-70’ler civarı. Bütün borsaların başlangıcı benzerdir. Bizde bol miktarda kurum var, kurumsal süreklilik yok. Klişe olarak Osmanlı zamanında bir borsa var, diyoruz. Bizim aktif, hareketli Osmanlı borsası dediğimiz dönem, 1870 ile 1873 yılları arasında olan kısımlardır.” vurgusu yaptı. 

“Kurmakta değil, sürdürmekte sorun var”

Prof. Dr. Yılmaz “Bizim kurmakta problemimiz yok. Kolayca kuruyoruz ama sürdürmekte problemimiz var. Borsa da bunlardan biri. Her zaman, Amerika’yı kendimiz keşfetmeyi seviyoruz. ‘Cumhuriyet Dönemi'nde borsa ne zaman kuruldu?’ diye sorarsanız herkes 1985 yılında diye yanıtlar. Türkiye’de her zaman bir borsa olmuştur. Cumhuriyet Dönemi'nde borsasız kalındığı dönem, eğer savaş dönemini saymazsak bir haftadır. Onun için bolca borsamız var." ifadelerini kullandı.

15 günde bir netleştirme

Opsiyon ve türev işlemlerinin tamamına yakınının Osmanlı Dönemi borsasında yapıldığını aktaran Yılmaz "O dönemde, 15 günde bir netleştirme yapılıyor. Bugünkü vadeli işlemlerin hepsi o dönemde yapılıyor. Havasını alma dediği de o. Beni en çok şaşırtan olay, o dönemde “Devlet borçlanacakmış.” haberleriyle ilgili yapılan manipüle haberlerdir." açıklaması yaptı.
 
 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —