Tarih: 28.11.2021 00:24

“Misafir işçilerin yaşam mücadeleleri daha sonraki nesillere ışık tutuyor”

Facebook Twitter Linked-in

Hamburg Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Milletvekili Ali Şimşek tarafından Türk vatandaşlarının Almanya’ya gelişinin 60.yılı etkinliği düzenlendi.
Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Bergedorf semtinde düzenlenen etkinliğe, Alman ve Türkler büyük ilgi gösterdi.
Etkinlikte, Almanya’ya ilk gelenlerden Durak ve Yeter Arslan, Erdoğan Meliha Hayek ile Kenan ve Elmas Arslan Almanya’ya nasıl geldikleri, iş ve aile hayatları ile ilgili kısa bilgi verdi.

Uzun yıllar Hamburg’da yaşlılar derneğinde başkanlık yapan Cengiz Yağlı’nın oluşturduğu fotoğraf ile ilk gelen Türkler ile ilgili basınında çıkan haber kupürleri sergilendi.
Etkinlikte daha sonra Almanya’ya gelen birinci kuşak Türk vatandaşlar ile yapılan röportaj videosu yayınlandı.
 
Etkinlikte konuşan SPD Milletvekili Ali Şimşek, 1965 yılında, İsviçreli Yazar Max Frisch’in “Biz iş gücü istedik, insanlar geldi” sözüyle misafir işçilerin yaşam dramını anlattığına değindi. Türkiyeli misafir işçilerin yaşam öykülerinin bugün yüreklerini burkmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Şimşek “Göçün 60. yılı vesilesi ile düzenlediğimiz, sergi, söyleşi ve film akşamına hoş geldiniz. İlerleyen yıllarda birçok zorluğa rağmen misafir işçilerin yaşam mücadeleleri daha sonraki nesillere ışık tutmakta.” diye konuştu.  
 
“İkinci ve üçüncü kuşak burada kalıcı olmuştur”
 
Alman ekonomisinin altın yıllarına ilk olarak 1974’teki petrol krizinin “Dur!” dediğini aktaran Şimşek, 1975’ten sonra aile birleşiminin zorlaştırıldığını, daha sonra ise işsizlik veya kısa çalışma tehlikesi yaşandığını, işçilere geri dönmeleri için para teklif edildiğini belirtti.  221 bin misafir işçinin bu teşviklerden yararlanarak Türkiye’ye geri döndüğünü, burada doğan ikinci nesil yetişkin gençlerin Türkiye’ye bir türlü uyum sağlayamadığını söyleyen Şimşek, onlara hükümetin aldığı bir kararla tekrar Almanya’ya dönme olanağı sağlandığını anımsattı. Şimşek bu dönemi “Kesin dönüş yapanlara Alman Emekliler Kasası, emekli sandığına ödenen paralardan sadece işçilerin ödediği parayı öder ama işveren tarafından ödenen paraya el kor. Yıllar sonra anayasa mahkemesi bu uygulamanın anayasaya aykırı olduğu kararını verir lakin birçok kesin dönüş yapan Almancı artık yaşamıyordur. İkinci ve üçüncü kuşak artık burada kalıcı olmuştur.” ifadeleriyle anlattı. 
 
“İnisiyatif başlatıyoruz”     
 
Etkinliğin amacının, Almanya’nın bugünlere gelmesinde büyük rol oynayan Türkiyeli misafir işçilerin yaşamları, yapıtları ve mücadelelerinin hatırlatılması olduğunu belirten Şimşek, bunların özellikle Hamburg’a göçte büyük rol oynayan Bergedorf ilçesinde yaşatılması için bir inisiyatif başlatmak istediklerini kaydetti. Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Bu bağlamda elimizdeki doküman, resim, anlatım ve arşivlerle ilerleyen yıllarda Bergedorf Müzesi’nde veya daha uygun bir yerde bir anıt veya sergi düzenlenmesini talep ediyoruz. Bu konuda, Bergedorf daki Alman dostlarımızdan ve müze müdüründen destek sözü aldık.”



 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —