“Mamografi yol gösterici oluyor”

“Mamografi yol gösterici oluyor”

Prof. Dr. Köksal Bilgen “Mamografi, ultrasonografi ve elle muayene ile tespit edilemeyen odakları yüzde 20 ile yüzde 25 oranında tespit ediyor. Kanserin tekrarlayabileceğinin düşünüldüğü durumlarda yol gösterici oluyor.” dedi.


Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Köksal Bilgen meme kanserinin sık görülmesinin ve erken evrede tedavi edilebilir olmasının tarama yöntemlerinin önemini artırdığına işaret ediyor. Kullanılacak tarama yöntemine hastanın yaşına, meme yapısına ve fizik muayene bulgularına göre karar verildiğini belirten Prof. Dr. Bilgen “Meme muayenesinin genel cerrahi uzman doktoru tarafından yapılması gerekiyor. Genel olarak 25-40 yaşına kadar bir ile üç yıl arası, 40 yaşından sonra her yıl yaptırılması tavsiye ediliyor. Muayene sıklığı risk faktörlerinin bulunması ve memede saptanan belirtilere göre doktor tarafından belirtiliyor.” ifadelerini kullandı.

Mamografi taraması erken tanıda hayat kurtarıyor

Tarama testlerinin amacının, meme kanserini erken evrede saptamak olduğunu belirten Prof. Dr. Bilgen “Mamografi düşük dozda X ışınıyla çekilen özel bir meme röntgen filmidir. En yaygın kullanılan radyolojik tarama testi olan mamografik tarama, meme kanserini erken evrede yakalayarak meme kanserine bağlı ölüm oranlarını azaltıyor. Mamografi erken tanıda kullanılan en önemli görüntüleme yöntemidir. Çekimi sırasında ilaç kullanılmıyor ya da herhangi bir iğne yapılmıyor. Memede muayene ile saptanamayacak kadar küçük, özellikle kanser belirteci oluşumların tespit edilmesi, ayrıca fibrokistik yapıya sahip kadınların meme ayrıntıları ve iç yapılanmasının görülebilmesi için tercih ediliyor.” diye konuştu.

Ultrasonografi tercihi

Meme ultrasonografisinin meme yapısı yoğun olan kadınlarda kullanılan etkin bir yöntem olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilgen şunları söyledi: “Meme ultrasonu, mamografide dokuların üst üste geldiği durumlarda görülemeyecek oluşumları tespit etmede etkili oluyor. Radyasyon içermediği için 45 yaş altı kadınlarda ele gelen kitle durumunda önce ultrasonografi tercih ediliyor. Gerekli olursa mamografi yapılabiliyor. Mamografi ya da klinik meme muayenesinde şüpheli bulgularda ultrasonografi ek görüş için tercih ediliyor.”

Mamografi sık kullanılıyor

Manyetik rezonansı, büyük mıknatıslarla oluşturulan güçlü manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılarak görüntü elde edilmesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Köksal Bilgen “MR, radyasyon içermiyor ve vücudun doğal yapısında bulunmayan oluşumları ve farklılıkları tespit etmek için kullanılıyor. Mamografi, ultrasonografi ve elle muayene ile tespit edilemeyen odakları yüzde 20 ile yüzde 25 oranında tespit ediyor. Kanserin tekrarlayabileceğinin düşünüldüğü durumlarda yol gösterici oluyor. Bir memede kanser olduğu saptandığında, aynı memede ya da diğer memede kansere işaret eden oluşum aramak için sıklıkla kullanılıyor. Genellikle taramada ilk adım olarak kullanılmıyor. MR bazı durumlarda ultrasona destek amaçlı kullanılıyor. Ayrıca yüksek riskli hasta grubunda mamografiye ek olarak isteniyor. Meme kanseri tedavisi sonrasında kontrol amaçlı ve ileri evre meme kanserinde kemoterapinin etkinliğini ölçmek için de kullanılıyor.” diye konuştu.

Şüpheli lezyonun tespiti için tarama şart

Görüntüleme yöntemleriyle memede görülen şüpheli lezyonun kanser mi yoksa başka bir oluşum mu olduğunu anlamak için hücre yapısı düzeyinde (patolojik tetkik) taramalar gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilgen “Lezyon bazen mamografi, bazen ultrasonografi bazen de MR’da daha iyi görülüyor. Hangi yöntem daha iyi görüntü sağlıyorsa o yöntem eşliğinde biyopsi yapılıyor. Bazen cerrahi yöntem ile de biyopsi yapılabiliyor. Alınan örnek patoloji laboratuvarında incelenerek, kanser olup olmadığı rapor ediliyor. Biyopside, patoloji uzmanının değerlendirebileceği kadar örnek almak hedefleniyor.” açıklaması yaptı.  

 
 

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Hannover’de Havuzda Şiddet Olayı: Belediye Başkanı Onay’dan Sert Tepki

Hamburg-Barmbek-Nord’da Yağma Suçuna Karışan İki Şüpheli Aranıyor

Bremerhaven'de Kadın Sığınmaevi Dolu: Şiddet Mağdurları Geri Çevriliyor

Freude über den Abschluss: Internationale Studierende feiern ihren Abschluss in Ankara

Kieler Woche 2025: Güvenli ve Huzurlu Bir Festival Devam Ediyor

Hamburg’da Dijital Günü: Vatandaşlar Dijital Hizmetlere Hazırlanıyor

Hamburg Barmbek-Nord’da Tehdit Olayı: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya’da geçen yıl mağazalardan 3 milyar avroluk hırsızlık yapıldı

Ahmet Kerim Matur’dan Duygusal Bir Çağrı: “Gel Yarim” Yayında

Hamburg’daki Okul ve Kreşlerde Radon Değeri Güvenli Sınırların Altında

Hamburg’da Kuzey Almanya Konut Zirvesi: Beş Eyaletten Yapı Devrimi Çağrısı

Hamburg’da Aşırılıkçılıkla Mücadelede Odak Noktası: “Tehdit Bütün Cephelerden Geliyor”

Sol Parti: "Demokrasiye En Büyük Tehdit Aşırı Sağdan Geliyor"

Yükleniyor