Tarih: 17.11.2019 03:07

‘Maalesef Türk firmaları kurumsallaşamıyor’

Facebook Twitter Linked-in

Röporatj Zafer ÖZPOLAT


Sizi tanıyabilir miyiz?

 
Ben 43 yaşındayım. Hamburg’da ekonomi okudum. Yaklaşık 14 yıldır insan kaynakları uzmanıyım. Yaptığım iş , uzman kişileri bularak , iş yerlerinin uzman kadrolarına yerleştirmek.
 
Almanya’da başka iş kollarında çalıştınız mı?
 
Rahmetli Mehmet Keskin arkadaşımızın bulunduğu Arbeitsgemeinschaft selbstständiger Migranten (ASM e.V.) adlı şirkette iki yıl çalıştım.
 
Firmayı kaç yılında kurdunuz?
 
Bu firmayı kuralı 14 yıl oldu.
 
Firma olarak ne işler yapıyorsunuz?
 
Genelde orta ölçekli şirketlerle çalışıyoruz.  Bu şirketlerin eleman ihtiyaçları oluyor. Genelde yönetici bazında eleman ihtiyaçları oluyor. Bize aradıkları uzman eleman konusunda açıklayıcı bilgi ile müracaat ediyorlar.  Bizde onların istediği uzman elemanları buluyoruz ve kendilerine yöneltiyoruz.  Bulduğumuz uzman elemanları firmalarla tanıştırıyoruz.  Kısacası firmaların uzman eleman açığını gideriyoruz.
 
Genelde hangi şirketlerle çalışıyorsunuz?
 
HSH Nord bank ile uzun süredir çalışıyoruz. Kuzey Almanya ve Güney Almanya’da farklı bankalarla çalışıyoruz. Bir çok banka ile  hemen hemen çalışıyoruz. Genelde aradığımız elemanların maaş seviyesi 70 ile 200 bin Euro arasında yıllık gelir bazında bu maaşı alıyorlar
 
Türk Firmalarla çalışıyor musunuz?
 
Maalesef
 
Neden?
 
Maalesef Türk firmaları yeterince kurumsallaşmamışlar. Alman şirketleri bu işi senelerce yaptıkları için bu işin bilincindelerdir. Ama Türk şirketleri maalesef  bu işin bilincinden uzaklar. 
 
Firma olarak başka ne işler yapıyorsunuz?
 
Bize müracaat eden uzman kişilere iş yeri bulmaları için iş başvurularında uzman kişilere danışmanlık hizmeti de veriyoruz.

 
Türk firmalarının sizce en önemli eksiği sizce nedir ?
 
Az önce sözümün başında söylediğim gibi kurumsallaşamıyorlar. Patron anlayışı ön plana çıkıyor. Patron her şeyi yapar ve ilgilenir anlayışı daha çok ağır basıyor. Oysa sorumluluğu kendinde patron azaltması gerekir. İş bölümü yaparak bazı sorumluluklarını iş paylaşmasıyla azaltması lazım.  Uzman elemanlar firmalarında çalıştırmaları gerekir.  Yıllık ciroları fazla olan firmalarımız bile bakıyoruz henüz kurumsallaşamamışlar. En büyük eksikleri budur.
Başarılı iş adamlarımız var. Ama kurumsallaşmaya önem  vermiyorlar. İş adamlarımız biliyorum kafalarını işten zor kaldırıyorlar. Ama sürekli kendilerini yenilemeliler. Ne kadar eğitimimizi üst seviyeye çıkarabilirsek o kadar iş yerlerimizi dim dik ayakta tutarız.
 
Türk firmalarının sayısının artması yeni iş adamlarımızın sayısının çoğalması için neler yapılmalı?
 
Aslında şunu gözlemliyorum. Bizim insanımız iş alanına yönelirken korkusuzlar. Sadece bilmedikleri , anlayamadıkları alanda iş yapmaya çalışıyorlar. Buda onlar için iş piyasasında yıkım oluyor. Bazı iş adamlarımız her şeyi ucuz yapmayı düşünerek muhasebede en büyük hatayı da yapıyorlar. Elemanlarla ilgili bir yapılamaya gitmeliler. Bir iş adamı  ben yaparım, ben her şeyi bilirim, ben yaparsam olur anlayışından uzak durmalıdır. Hamburg’da iş adamlarımız artık dernekleşsinler. Çok büyük eksiklik gerçekten var. Onları da bir çatı altında görmek istiyoruz.
 
Genelde iş adamlarımız yetişmiş eleman bulamamaktan şikayetçiler ?
 
O şikayet kendi düşündükleri elemanı bulamamaktan kaynaklanıyor.  Mesela bazı iş adamlarımız yaz tatilinde eleman bulamıyor. Yada buldukları elemanın dil sorunu oluyor. Eğer firma uzman eleman bulamıyorsa biraz şartlarını da değiştirmesi lazım. Bizim gibi firmalarla çalışması gerekir. Biz istedikleri uzman elemanı kendilerine buluruz.
 
Genç iş adamı olarak gençlerimize tavsiyeniz var mı?
 
Ya Üniversite okusunlar yada  meslek eğitimi yapsınlar. Yaptıkları meslek ile ilgili alana yönelmeleri gerekir ve seçtikleri iş alanda minimum staj yapsınlar. İş adamlığına bürünmek bir iş adamlığı vasfını kazanmıyor. Harcamalarına çok iyi dikkat etmeleri gerekir.
 
Size göre ticaret nedir?
 
İnsanın kendinden bir takım ödünç vermesi gerekiyor. Ticaret tek başına yürüyen bir şey değildir. İnsanlarla iyi ilişki kurmak lazım. Para kazanmak güzel bir şey olabilir. Ama her şey değildir. Yapacağın bir şeyi karşı tarafa en iyi bir biçimde ulaştırmaktır.
 
Neden başarılısınız?
 
Başarı herkese göre farklı olabilir. Aileme, çevreme iş hayatıma faydam varsa bu başarıdır. Başarı para kazanmak sadece değildir. Ben işimi severek yapıyorum. İş disiplinine  çok önem veririm. İşimi profesyonel bir şekilde yapmaya çalışan birisiyim. Huzur benim için başarıdır. Başarının parayla ölçüsü olmamalıdır.

 
Hedefiniz nedir?
 
Hangi ırktan olursa olsun, faşist düşünceleri dışarda bırakarak  ,bizler bu toplumun parçasıyız. Çalışacağımız firma sayısını artırarak daha çok gence iş kapısını aralamak hedefimizdir. Gençlerimizin büyü şirketlerde söz sahibi olabilmenin yolunu açmak istiyoruz. Almanların gençlerimize bakış açısını değiştirmeyi hedefliyoruz.
 
Zeit firmalarla ilgili düşünceniz nedir?
 
 
Almanya’da yeni yasa ile birlikte onlarda çok zorlanacaklar. Mesela yeni yasaya göre bir işçiyi ancak 18 ay bir iş yerinde tutabilecekler.  Onlar eskisi gibi sayıları çoğaldıkça elemanda bulamıyorlar. İşleri zorlaşıyor.
 
Üç kelime ile  İbrahim Çiftçi kendini  nasıl tanımlar?
 
Dürüst, verdiği sözü tutar ve güler yüzlü, çalışkan
 
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
 
İyi bir gazetecisin, bu röportaj serinde bana da yer verdiğin için teşekkür ederim. Uzun zamandır görüşmemiştik. İyi oldu
 
 
 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —