“Kemal Kılıçdaroğlu’nu tanıyınca kendimden utandım”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Baş Danışmanı Dr. Sadettin Kılıç: “Muhafazakâr kanattan gelen birisiyim. Kemal Kılıçdaroğlu’nun insani değerleri gelişmiş olduğunu gördüm ve kendimden utandım.”

Hamburg 26.02.2023 17:25:00 0
 “Kemal Kılıçdaroğlu’nu tanıyınca kendimden utandım”

Zafer ÖZPOLAT/gazetehamburg

İlk önce CHP Hamburg Birliği’nin bürosunu ziyaret ederek Başkan Hulisi Işıtan ve yönetim kurulu ile  görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun baş danışmanı Dr. Sadettin Kılıç , yapacağı ziyaret proğramı konusunda bilgi verdi ve  seçim öncesi stratejik etkinlik proğramı ele alındı.  Ertesi gün ise, CHP Hamburg Birliği Başkanı Hulisi Işıtan’ın Lades restoranda düzenlediği ve CHP  Hamburg Birliği önceki dönem başkanı Erol Buldak'ın da bulunduğu basın kahvaltısında  Türk medyasına açıklamalarda bulundu.
Kılıç açıklamasında şunları söyledi: “Ben 11 yıl başbakanlık müşavirliği yaptım. Avrupa Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) Almanya’da ikinci genel başkanıydım. Biz Avrupa Türk Demokratlar Birliğini kurarken tek amacımız, burada güçlü Türk lobisi oluşturmaktı. O gün bizim yönetimimizde iki tane Alman vardı. Ben o gün biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz, dedim. O zaman AKP, Brüksel’de ofisini kurdu. Brüksel’deki o kişi gelip UETD’in başkanı oldu. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) fikir babalarından biri olarak ‘Konsoloslukların yükünü hafifletmek için yurt dışına hitap eden bir kurum olsun. Bizim yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız var, bakanlık olması lazım.’ dedim, olmadı. Bir baktık ki bu kurumun başkanı bir bakanın yakını çıktı.
Amacımız, YTB’nin başına yurt dışından birisinin getirilmesiydi. Yarın yetki bize geçse bu ısrarımı yine sürdüreceğim. Bizim kurduğumuz UETD, YTB ve Yunus Emre Enstitüsü çok önemli kurumlardır. Siz Avrupa’nın en lüks arabasını alabilirsiniz ama onu kullanmak çok önemlidir. Acemi bir insana teslim ederseniz o arabayı doğru süremezsiniz. Liyakat çok önemlidir. Siz bu kurumlara layık olan birisini getirmezseniz olmaz. Gezi olaylarını Türkiye yaşadı. O olaylarda, üniversitelilere karşı kullanılan ayrıştırıcı dilden, 17-25 Aralık’ta bakan ve çocuklarının yargılanmamasından ve insanların kamplaştırmasından rahatsız oldum. 2017 tarihinde, bende bu kurumda çalışamayacağıma kanaat oluştu. Devlet memuruydum, köşeme çekildim. Kitap çalışmalarımı sürdürürken bir kişi geldi ‘Beni tanıyor musunuz?’ diye sordu.  ‘Tanımıyorum.’ diye yanıt verdim. ‘Kılıçdaroğlu’nun danışmanıyım. Söylemleriniz bizimle uyumlu. Akademisyenim, doğru söylemek isterim.’ dedi. Ardından ‘Genel başkanımız görüşmek isterse görüşür müsünüz?’ diye sordu. Ben de tamam, dedim. Kemal Kılıçdaroğlu sonra benimle görüşmek istemiş. O danışman ile birlikte kendisiyle görüştük. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu partinin genel başkanını farklı düşünüyordum. Muhafazakâr kanattan gelen birisiyim. Kemal Kılıçdaroğlu’nun insani değerleri gelişmiş olduğunu gördüm ve kendimden utandım. Karşımda bu kadar mütevazı, karşısındakini dikkate alan birini görünce etkilendim. Kılıçdaroğlu’yla üç saatlik bir görüşmemiz oldu. Kendisine bildiğim tüm doğruları aktardım. Görüşmelerimiz sıklaştı. Kılıçdaroğlu bir gün bana ‘Senin merkez sağdan geldiğini biliyorum. Biz CHP olarak halkın partisiyiz. Herkesi kucaklamalıyız.’ dedi. Emekli oldum, teklif ettiği danışmanlığı kabul ettim.”


“Ülke yönetiminde birbirimizle yarışmak için varız”

Kılıçdaroğlu’nun, dini inancı ne olursa olsun demokrasiden, çağdaşlıktan yana olan herkese CHP’nin kapısını sonuna kadar açtığına işaret eden Kılıç, Avrupa’ya gelen siyasetçilerin Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızı düşünmeden ayrıştırıcı dil kullandığını, vatandaşlarımızın bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyleyerek “17 yıl Avrupa’da yaşamış bir insanım. Almanya’daki yurttaşıma karşı iyi bir dil kullanmalıyım. Tüm parti temsilcileri yurt dışında konuştuklarında iyi bir dil kullanmalı. Hamburg’a gelerek bir salonda ‘Ey Almanya!’, ‘Ey Avrupa!’ dersem ya da Hamburg Eyalet Başbakanı’na “Haddini bil.” dersem ertesi gün beni havalimanından Türkiye’ye gönderirsiniz. Siz burada Hamburglularla beraber yaşıyorsunuz. Toplum olarak bilinçlenmemiz lazım. Hamburg’da tüm parti mensuplarını birbirleriyle uyumlu gördüm. Sizi tebrik ederim. Keşke Hamburg’da oluşan uyumlu havayı biz de Türkiye’de teneffüs etseydik! Türkiye’den gelen bazı siyasiler kafamızı karıştırmasaydı biz Almanlarla daha çok diyalog içinde olacaktık. Dışarıdan buraya gelerek bizi ayrıştırıyorlar. Birbirimizle kavga için değil, ülke yönetiminde birbirimizle yarışmak için varız. Bizim için cumhuriyet değerleri çok önemlidir. Bizim bir olmak, halk olmak, sağcı, solcu, Alevi, Sünni ile ülkeyi beraber yönetmek gibi bir amacımız var. Bunları söylerken bile utanıyorum. Hangi asırda yaşıyoruz? Sen Sünni misin, Alevi misin?” sorularını bırakın. Bu, insanın özel durumudur. İnsansın, saygın bir yerin var. Bu, önemlidir. Alevi isen de Sünni isen de bendensin.Böyle düşünce yanlış. Bizim amacımız, birliğimizi güçlendirmek.” diye konuştu.  


“Birinci nesle devlet nişanı takılmalı”

Kılıç açıklamasını şöyle tamamladı: “Benim üç evladım var, hepsi Alman vatandaşı. Hani “Adam Türkiye’den geldi, bizim derdimizi bilmiyor ki.” diyorlar ya damdan düşmekse, sütten ağzı yanmaksa bir kardeşiniz olarak bunu yaşamış biriyim. Biz ilk gelen nesle teşekkürü çok eksik ediyoruz. Çok teşekkür etmeliyiz. İddia ediyorum, inşallah bu yetki elimize geçecek, birinci nesilden hayatta olanlara devlet nişanı takılmasını sağlayacağız çünkü onlar buraya kahraman olarak geldi. Bazıları okur yazar değildi, dil bilmiyordu ancak Alman ekonomisine katkı sundu. Çocukları, torunları büyüdü, belli mevkilere geldi, fabrika kurdu. Almanya’da 87 bin iş adamımız var. 700 bin insanımız istihdam ediliyor. Afrika’da fabrika kurabilirsiniz ama sanayinin göbeğinde şirket kurup bir Alman çalıştırıyorsanız bu takdir edilecek bir durumdur. O dil bilmeyen neslin çocuklarının kurduğu şirketlerin personelinin yüzde 13’ü Alman vatandaşı. Vatandaşlarımız Alman devletinin yönetiminde var.”


Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

TÜRK BALLARI TESCİLLENMİŞ KALİTELERİYLE ULUSLARARASI ARENADA ADLARINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Hamburg Senatosu, Mülteci Konaklama Tesisleri İçin Yeni Yasa Tasarısını Onayladı

Çorumlu Amir olarak tanınan internet fenomeni Amir Zakaria Karabük üniversitesi olaylarını konu aldığı son videosunda Türk kadınlarına ağır hakarette bulundu.

Landshut Ditib Yunus Emre Camii'nde Ramazan Ayı Boyunca Her Gün 350 Kişiye İftar Veriliyor: Başkonsolos ve Dernek Başkanları Bir Araya Geldi

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası Kabul Edildi

Almanya'da vatandaşlık testinde 'İsrail' soruları sorulacak

BOŞANMA TEKLİFİ Adlı Komedi Oyunu Gişe Rekorları Kırıyor: İzleyiciler Mizahla Toplumsal Terapi Buluyor

Schwerer Verkehrsunfall auf Bundesstraße 73 in Stade - Straße voll gesperrt - hoher Sachschaden

Bargstedt'te Bir Anaokuluna Gece Yarısı Hırsızlık!

Almanya'da "ZEN Dental Healthcare" Münih'te Hizmete Başlıyor: Türk Hekimlerin İmzasıyla Estetik ve Profesyonel Diş Bakımı

Ottensen'de Yepyeni Bir Soluk: "Urban Alcove" Şehre Yeşil Dokunuş Getiriyor!

Schule in den Märzferien - Hamburger Lernferien werden fortgesetzt Seit 2020 bereits über 100.000 Unterrichtsstunden mehr durch Lernferien

Bremer Bürgerweide'deki Osterwiese Festivali İçin Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Kıvanç Vatansever'den Müzikte Yenilik: "Gidiyorum" İle Farklı Bir Tarz

YABİSAK’IN YENİ YÖNETİMİ ULUSLARARASI BAĞLANTILARI GÜÇLENDİRECEK

Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Alman Demiryolları, Makinistler Sendikası ile 35 Saatlik Hafta Konusunda Anlaştı: Daha Fazla Grev Önlendi

Tan Medya'dan Yepyeni Bir Komedi Dizisi: "Evlilik Müessesesi" Başlıyor!

Canan Çal'dan Yenilikçi Yaklaşım: "2024 Model Ayağında Kundura" Müzik Severleri Büyüledi

Hamburg Mut Tiyatrosu, İzmir'de düzenlenen tiyatro festivalinde ödüle layık görüldü!

BAHATTİN GEMİCİ’NİN YENİ KİTABI: “BANA SENİ GEREK SENİ - Yunus Emre Destanı”

OBEZİTEDEN KURTULMANIN YENİ YÖNTEMİ: MİDE BALONU TEDAVİSİ

Elmshorn - 163 Camper nutzten die alljährliche Wiegeaktion der Polizei in Elmshorn

Yerel seçimlerde 1 milyon genç ilk defa oy kullanacak

Yükleniyor

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false