“İnsanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor”

Netz E Temsilcisi Nadine Arahavelias: “İnsanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor. Ramazan Avcı’nın ismi, HSV’de asla unutulmamalı, hikâyesi kulübün ayrılmaz bir parçası olmalıdır.” dedi.

Hamburg 22.12.2022 22:24:19 0
“İnsanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor”

Hamburg’da, 37 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından katledilen Ispartalı Ramazan Avcı için anma töreni gerçekleştirildi. Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından düzenlenen tören, Avcı’nın saldırıya uğradığı Landwehr sokağındaki tren istasyonunda, isminin verildiği Ramazan Avcı-Platz’da gerçekleştirildi.
Törene Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı, Türkiye’den gelen yeğenleri Serpil Sezen, Beste Sezen, Selma Kaman, Mölln saldırısında üç aile bireyini kaybeden Faruk, Hava ve İbrahim Arslan, Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, Hamburg Nord İlçe Belediye Başkanı Michael Werner-Boelz, Hamburger Sportverein (HSV) adına Nadine Arahavelias, Hamburg Eyalet Parlamentosu Başkanvekili Deniz Çelik (Sol Parti), sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.



Törende konuşan 2. Bundesliga ekibi HSV’nin kulüp çalışanları ve taraftar gruplarının ırkçılığa karşı kurdukları çalışma grubu olan Anı Kültür Ağı (Netz E) adına bir konuşma yapan Temsilci Nadine Arahavelias da “Netz E olarak Ramazan Avcı’nın adını ilk kez dört yıl önce duyduk ve insanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor. Irkçı dazlakların, HSV taraftarı olduğunu ama kulübün ve taraftarların bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmadığını öğrendik. Bunu değiştirmek istediğimiz için araştırdık ve sonuçta bu hikâyenin genç taraftarlara da aktarılması gerektiğine karar verdik. Ramazan Avcı’nın ismi, HSV’da asla unutulmamalı, hikâyesi kulübün ayrılmaz bir parçası olmalıdır.” diye konuştu. 



“Katledilen insanların aileleri cinayetin sonuçlarıyla yalnız bırakıldı”
Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) adına konuşan avukat Ünal Zeran, Avcı’nın katledilişinden tam 25 yıl sonra ilk kez onun öldürüldüğü bu meydanda bir araya geldiklerine değinerek uzun uğraşlar sonucunda 2012 yılında Avcı’nın isminin meydana verilmesini ve bir anıt taş dikilmesini sağladıklarına dikkat çekti. Zeran “Katledilen insanların aileleri, daha sonra cinayetlerin sonuçlarıyla yalnız bırakıldı. Birçok olayda, kurbanlar zanlı olarak gösterilirken çok az olayda zanlıların failleri ortaya çıkarıldı.” vurgusu yaptı.
Irkçı mağdurlarının taleplerinin arkasında olduklarını kaydeden Zeran şunları söyledi: “Mağdurların talepleri bizim de taleplerimizdir. Irkçılık mağdurları yalnız değildir. Binlerce mağdura saygı gereği, ırkçı, antisemit ve sağ şiddet olaylarına karşı somut tedbirler alınması gerekiyor. Bürokrasiye takılmadan hızlı bir temel emeklilik, Federal Adalet Dairesi ve eyaletlerdeki Mağdurlar Fonu tarafından ödenen tazminatlara kolay erişim ve bağımsız ırkçılık şikâyet merkezleri, mağdurların, dolayısıyla bizim talebimizdir. Irkçı cinayetlerdeki politik sebepleri görmezden gelenlerin ve ırkçılık kurbanlarının sayısını mümkün olduğunca az göstermeye çalışanlar, bu cinayetleri aydınlatamaz.”
“Hatıralarımızda derin yaralar açtı”



Törende bir konuşma yapan Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, “Türk kökenli vatandaşlara yönelik insanlık dışı bu ırkçı saldırılar, hatıralarımızda derin yaralar açtı ve üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin unutmamız mümkün değil.” dedi. Kara, demokratik toplumlarda yeri olmayan yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığa karşı siyasal, toplumsal ve yasal düzlemde tüm gerekli tedbirlerin alınmasının ve topyekûn mücadele edilmesinin önem taşıdığına dikkat çekti.  



“Solingen Katliamı engellenebilirdi”
27 Aralık 1992 yılında Neuss’te ırkçılar tarafından katledilen Şahin Çalışır’ın kuzeni Orhan Çalışır da törende bir konuşma yaparak bu cinayet vaktinde aydınlatılsaydı Solingen Katliamı’nın belki de gerçekleşmeyeceğini söyledi. Çalışır, ırkçılık kurbanlarını unutmayacaklarına ama katilleri, onların arkasındakileri de unutmayacaklarını belirtti.
Törende Irkçılık Kurbanı Süleyman Taşköprü’nün kız kardeşi Ayşen Taşköprü’nün mesajını okuyan Hamburg Sol Parti Milletvekili Deniz Çelik, ırkçı cinayetlerin aydınlatılması için Hamburg’da bir araştırma komisyonunun kurulması talebini de yineledi.


“Dayıcığım, seni asla unutmayacağız”
Avcı’nın yeğeni Serpil Sezen konuşmasında dayısıyla ilgili anılarına değinirken dayısı öldürüldüğünde henüz 2 yaşında olan Selma Kaman da dayısının adını yaşatmaya çalışanlara teşekkür etti. Avcı’nın yeğeni Beste Sezen dayısını tanımasa da kendisi için bir kahraman olduğunu söyleyerek “Dayıcığım, seni asla unutmayacağız, unutturmayacağız.” dedi.  
Hamburg Nord İlçe Belediye Başkanı Boelz ise Hamburg Bilim ve Eşitlik Dairesi’nin maddi desteğiyle Avcı’nın yeğenlerini Türkiye’den Hamburg’a getirebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi ve kurbanların ailelerinin desteklenmesinin önemini dile getirdi.

Hüzünlendiren mektup

Gülüstan Avcı’nın, katledilen eşi Ramazan Avcı’nın ağzından yazdığı mektubu ise inisiyatiften Leyla Loğoğlu okudu. Avcı’nın Almanya’ya geliş ve eşiyle tanışma hikâyesinin yer aldığı mektubu okudu. Mektupta yer alan “Ben Ramazan Avcı, daha 25 yaşımda adına ‘ırkçılık denilen vahşete, onlarca kişi tarafından acımasızca dövülerek kurban gitmiş biriyim. Geride eşimi, doğmamış çocuğumu bırakarak. Oğlum, babasının olmadığı bir dünyaya doğacak, babasız büyüyecek. Bu ne benim ne evladımın ne eşimin ne de adına ‘kader’ denen şeyin seçimiydi. Bu, onların seçimiydi. Onlar yani sırf dini, dili ve rengi ayrı diye kendilerinde başkasını öldürme hakkı gören katiller. Benim hikâyem ne ilk ne son ama son olması ümidiyle.” cümleleri, törende duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

 
 

Bağımlı ve Evsiz Kişilere Yönelik Hizmet Yapıları Güçleniyor: Repsoldstraße 27 Binası Satın Alındı

"Kedi ve Köpek Mamaları Sektöründe Bir İlk: PETFA Derneği Kuruldu!"

"Hamburg Bezirks Yönetiminden Yeni İş Kampanyası: İnsanlara Yakın İşler!"

Zeugenaufruf nach Aussetzung eines Säuglings in Hamburg-Langenhorn

Unbekannter hob Geld mit gestohlenen EC-Karten ab: Wer kann Hinweise geben?

"Hamburg'un Gönüllü Kahramanlarına Annemarie Dose Ödülü 2024: Başvuru Süresi Uzatıldı!"

14-jähriges Mädchen aus Himmelpforten vermisst - Polizei sucht nach der Jugendlichen und hofft auf Zeugen

"Bergedorfer Mezarlığı'ndaki Restorasyonla Yeniden Açılan Tarihî Kapel II"

Hollandalı İş İnsanı Kenan Avcı Uluslararası " Boiling Point Adlı" Filminde Oynadı

"Tiyatro Toplumun Aynası: Güngör Yılmaz'ın Çay Sohbetinde Yeşim Bahr'la Tiyatro ve Kültür Üzerine Derin Söyleşi"

"Yeşillerden Hamburg'da Radikal İslamcılığa Karşı Sert Tepki!"

Sol Parti İçinde Yaprak Dökümü

Murat Kanar Müziğinde İnci Taneleri Etkisi: Ankara Tarzı Şarkılarıyla Yeniden Çıkış Yakalıyor!

Hamburg'da Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Projelerine Başvuru Başladı!

Türkiye Hazır Beton Birliğinin 37. Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Hamburg'ta 23 Nisan Şenlikleri Coşkuyla Kutlandı: Türk Toplumu ve Alman Kuruluşları Bir Araya Geldi

Türk Figüranlar Aranıyor: Ünlü Yönetmen İlker Çotak'ın Yeni Filmi İçin Başvurular Başladı

Hamburg-Jenfeld'de Silahlı Saldırı: İki Kişi Yaralandı

Münih Türk Kültür Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Tramvay’da Kutladı

9 Haziran 2024'te Avrupa Parlamentosu ve İlçe Meclisleri Seçimleri için Online Oy Kullanma Başlıyor

Çekin Yener'den Arabesk Damarına Dokunan "Devlerin Aşkı" Yeniden Canlanıyor!

CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Turizmin Geleceği Yapay Zekayla Parlayacak

Türkiye Lezzet Yüzyılının Lezzet Elçileri: Eurotürk Gastroheroların Ödülleri Dağıtıldı

Hamburger Yeşiller, Yerel ve Avrupa Seçim Kampanyasına Başladı

Fatih Akın'ın Yeni Filmi "Amrum"un Çekimleri Hamburg'da Başladı

SOL Parti: Hamburg"da Geçen Yıl 1000'den Fazla Ev Zorla Boşaltıldı

Hamburg, Sanayisini Kutluyor! Uzun Müze Gecesi'nde Sanayi Temalı Kutlama

Yükleniyor

Bağımlı ve Evsiz Kişilere Yönelik Hizmet Yapıları Güçleniyor: Repsoldstraße 27 Binası Satın Alındı

"Kedi ve Köpek Mamaları Sektöründe Bir İlk: PETFA Derneği Kuruldu!"

"Hamburg Bezirks Yönetiminden Yeni İş Kampanyası: İnsanlara Yakın İşler!"

Zeugenaufruf nach Aussetzung eines Säuglings in Hamburg-Langenhorn

Unbekannter hob Geld mit gestohlenen EC-Karten ab: Wer kann Hinweise geben?

"Hamburg'un Gönüllü Kahramanlarına Annemarie Dose Ödülü 2024: Başvuru Süresi Uzatıldı!"

  • Çarşamba 23.5 ° / 16.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu