Tarih: 18.12.2022 22:58

“İnsanın yüreğini dağlıyor”

Facebook Twitter Linked-in

Haber: İlhan Baba
 
Schwandorf’da, 17 Aralık 1988’de, Almanya’da ilk ırkçı saldırı olarak tarih kayıtlarına geçen katliamda, aşırı sağcı Josef Seller’in kundakladığı Habermeier evinde Fatma Can (44), eşi Osman Can (50), oğulları Mehmet Can (12) ile Alman Jürgen Hubner (47) hayatını kaybetmişti. Schwandorf kurbanları için anma töreni düzenlendi. 
 
Törene Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Schwandorf Belediye Başkanı Andreas Feller, Schwandorf Eski Belediye başkanı Helmut Hey, Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay, Kurbanların Kızı Leyla Kellecioğlu, DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Uğur Cankurt, Saadet Kuzey Bavyera Bölge Teşkilatlanma Başkanı Musa Tamer, Schwandorf Kenti Saadet Temsilcisi Orhan Demiroğlu, DİTİB Camii Başkanı Mustafa Eraslan, DİTİB Amberg Ulu Camii İmamı Abdurrahman İşbakan, Katolik Kilise papazı Christian Kalis ve Evangelisch Kilisesi Papazı Arme Langbein ile bölgedeki sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz törende yaptığı konuşmada, Schwandorf’da meydana gelen bu cinayetin, 1960’lı yıllardan başlayarak Almanya’ya gelen Türk kökenli vatandaşların bu ülkede maruz kaldığı ilk ırkçı saldırı olması bakımından bir dönüm noktası teşkil ettiğine değindi. Deniz “Ne yazık ki bu tarihten sonra bir daha hiçbir şey aynı kalmamıştır. Solingen örneğinde olduğu gibi bu ülkede aşırı sağ ve Neonazi örgütlerinin saldırıları yakın zaman kadar hız kesmeden devam etmiştir. Bu ülkede, sadece ekmek parası derdinde olan ve tek amaçları huzur içinde yaşayıp bulunduğu topluma da katkıda bulunmakta olan Türk toplumunun, aşırı sağcı ve ırkçı çevrelerin nefret ve tehditleriyle karşı karşıya kaldığını görmesi insanın yüreğini dağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da aşırı sağ ideolojilerin giderek güç kazandığına gerek yerel gerek genel seçimlerde oy tabanını artırdığına dikkat çeken Deniz “Avrupa ve Almanya’daki aşırı sağın yükselişinin sosyolojik olarak tahminin yapılarak gerekli tedbirlerin bir an önce alınması ve hayata geçirilmesi aciliyettir. Irkçı saldırılar gerçekleştikten sonra polisiye tedbirlere geçilmesinin mümkün olmadığı yaşanan hadiselerle teyit edilmiştir. Yarım asırdan fazla bu topraklarda yaşayan Türklerin ve diğer etnik kökenli insanların, artık yabancı olarak değil, bu ülkenin asli unsurları olarak görülmesinin, eğitim ve birçok alanda dışlayıcı ve ötekileştirici yaklaşımların bir yana bırakılarak bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi yönünde çaba gösterilmesinin zamanının geldiğine inanıyoruz.” vurgusu yaptı.
 
“Hep birlikte çaba sarf etmeliyiz”
 
Schwandorf Belediye Başkanı Andreas Feller de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Schwandorf’da 34 sene önce 19 yaşındaki aşırı sağcı Josef Seller tarafından Habermeier evinde kundaklama sonucu hayatlarını kaybeden Osman, Fatma ve Mehmet Can ile Jürgen Hübner’i unutmamız mümkün değil. Aradan seneler geçmesine rağmen böyle iğrenç bir olayın şehrimizde gerçekleşmesinin şaşkınlığı içerisindeyiz. Hepimiz geleceğimiz uğruna barış içinde yaşamak için bir şeyler yapabileceğimizi unutmamalıyız. Bizim toplumuzda ırkçılığa, Yahudi düşmanlığa ve hiçbir çeşit insan düşmanlığına yer yoktur. Her türlü korku ve şüpheyi engellemeliyiz. Schwandorf ilimizde bir daha böyle bir ırkçı saldırıya maruz kalmamak için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Nerede ve hangi şartlarda olursa olsun her birimizin tek amacı, haksızlığın her türlü şekliyle mücadele etmek olmalıdır. Bu nedenle Schwandorf’ta yaşayan vatandaşlarımıza, kararlı bir şekilde ayrımcılık, nefret ve kışkırtıcılıkla mücadele etmeleri konusundaki uyarılarımız sürekli devam etmektedir. Ön yargı ve kayıtsız kalmaktan uzaklaşıp dayanışmayı, anlayışı ve paylaşımlarımızı birlikte yaşadığımız iletişimde olan insanlarla göstermeliyiz.”

 
“Kentimi hiçbir zaman terk etmedim”
 
Irkçı Saldırgan Josef Seller tarafından babasını, annesini ve kardeşini kaybeden Can ailesinin kızları Leyla Kellecioğlu bir konuşma yaparak “Ailemi kaybettiğimde genç bir kızdım. Vahşi olayda ailemi kurtarmaya çalışan İtfaiyeci Andreas Feller belediye başkanımız oldu. Belediye başkanımız sayesinde 2016’da kundaklamanın olduğu evin önüne anıt dikildi. Tüm acılarıma rağmen babam, annem ve kardeşimle birlikte yaşadığım Schwandorf kentini hiçbir zaman terk etmedim fakat sokaklarda gezerken ailemin katilini görmekten rahatsız oluyorum.” diye konuştu.
 
 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —