“ÇORUM KATLİAMI YARASI, İÇİMİZDE HÂLÂ KANAMAKTADIR”

“ÇORUM KATLİAMI YARASI, İÇİMİZDE HÂLÂ KANAMAKTADIR”

Demokrat Çorumlular Hamburg Platformu Derneği Başkanı Birol Topalak: “1980 yılının mayıs ayı sonunda başlayan ve üzerinden 42 sene geçmesine rağmen üzeri kabuk bağlamış Çorum Katliamı yarası içimizde hâlâ kanamaktadır.”

Demokrat Çorumlular Platformu Hamburg Derneği, Hamburg’un Bergedorf semtinde Haus am Park’ta 400 kişinin katılımıyla “Acıyı Bal, Barışı Yol Eyledik” sloganıyla bir anma programı düzenledi.
Programa İzmir Eski Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ile Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat da katıldı.Demokrat
Çorumlular Hamburg Platformu Derneği Başkanı Birol Topalak toplantıda yaptığı konuşmada “1980 yılının mayıs ayı sonunda başlayan ve üzerinden 42 sene geçmesine rağmen üzeri kabuk bağlamış Çorum Katliamı yarası içimizde hâlâ kanamaktadır.” vurgusu yaptı.



Gerçek suçluların cezasını alması ve katliamlarla yüzleşilmesi durumunda yaralarına su serpileceğini aktaran Topalak “Bu yüzleşme, tüm katliamlar için geçerlidir. Resmi kayıtlara göre Çorum Katliamı’nda 57–60 kişi hayatını ağır işkenceler altında kaybetmiş, 300’e yakın kişi yaralanmış ve binlerce kişi yerinden, yurdundan göç etmek zorunda bırakılmıştır. Yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edilerek yıkılmış, yakılmıştır. Gerçek rakamlar daha da vahimdir ve daha açıklanmamıştır. Bu katliam, tüm katliamlarda olduğu gibi Alevi ve sol görüşlü olan kişilere, onların ev ve işyerlerine yapılan bir katliamdır. Demokrat Çorumlular Platformu Hamburg Derneği olarak bu yapılan zulmün unutulmaması için olaylarla ilgili soruşturmaların tekrar açılmasını, gerçek suçluların tespit edilip cezasını çekmesini ve adil bir yargılama yapılmasını ve böyle katliamların bir daha olmaması içinde tüm insanlık adına katliam anıtının dikilmesini talep ediyoruz.’ şeklinde konuştu.



“Aydının ilkeli duruşu olmalı”

CHP Eski Milletvekili Zeynep Altıok Alatlı ise yaptığı konuşmada “Geçmiş acıların üzerine yenilerini yaşamamızın ardında devletin cezasızlık politikaları yatmakta. İktidarın hedefi ve tutumu bellidir. En önemli sorun işbirlikçi aydınlar. Aydın bilgi sahibi olmakla olunmaz ilkeli duruşu ile ve yaşadığı toplumun gerçeklerine duyarsız sorumluluk almayan işbirlikçiler aydın olamaz.” ifadelerini kullandı.



“Aleviler iktidarların hep hedefi olmuştur”
Almanya Alevi Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise Türkiye’de zaman zaman tartışma konusu olan insan hak ve özgürlükleri konusunun, Avrupa ülkeleri anayasalarında yerini alıp uygulandığını belirterek Alevilerin bugüne kadar çok ağır bedeller ödediğini ve katliama maruz kaldığını ifade etti. Mat toplantıda şöyle konuştu:

“Aleviler, zalime karşı hep mazlumun yanında yer aldığı için iktidarların hep hedefi olmuştur. Çorum ve Maraş katliamları, 30-40 seneden beri değil, son 12 yıldan bu yana anılmaktadır. Bunun böyle olması da Alevi örgütlenmesinin sonucudur.
Aleviler, Kürtler, Ezidiler ve Müslümanlar mutsuz iken özgürlükten, eşitlik ve kardeşlikten bahsedilemez. Aleviler olarak artık biz de kurumsallaşmayı esas almalıyız. Geçmişi unutmayacağız, unutturmayacağız. Gelecek yıl Cumhuriyet’imizin 100. yılı ve Sivas Katliamı’nın da 30. yılıdır. İnsanlık suçlarının zaman aşımına uğramaması için çaba göstermeliyiz. Müzeler açarak ve belgeseller ortaya koyarak geçmişi gözler önünde tutmalıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçeceği 11 kişilik Alevi Heyeti’ne başkanlık edecektir. Bu kişiler, turizm bakanlığı için hizmet verecektir. Alevilerin söylendiği gibi sekiz bini aşkın talebi yoktur. Yeter ki Alevilere de eşit yurttaşlık verilsin. Biz Aleviler laik cumhuriyetten yanayız. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için Altılı Masa çok olumlu bir birlikteliktir. Şayet aday gösterilirse Kılıçdaroğlu gayet olumlu bir isimdir. 100 yıldır her kesimden Cumhurbaşkanı oluyorsa tabii ki Alevi’den de olur.” 
 


Proğramın son bölümünde sihirli parmaklarıyla kemanı adeta konuşturan Özge Metin eşliğinde, Gitarıyla sahneye çıkan Erdal Güney, 13 parçalık duygulu repertuarıyla anma programına renk kattı.



 

St. Pauli Hamburg Derbisi Öncesi Rostock Engelini de Aştı: 1-0

Mehmet Yıldız'ın Danışmanlık Kahvaltısı Büyük İlgi Gördü!

Berlin'de Global Goals için Bir Adım: "17 Klavye, 17 Yer, 17 Hedef" Projesi Devam Ediyor

Yenilenen Meiendorf Bürgerhaus hizmete açıldı.

Polizeieinsatz anlässlich des Fußballspiels FC St. Pauli - F.C. Hansa Rostock

Çağdaş Suseven'in Yeni Klibinde Zeki Müren İzleri!

Altona’daki Allee Tiyatrosu Bariyersiz Hale Getiriliyor: 390.000 Euro Destek

AB, Türk Dönerine Standart Getiriyor!

Almanya'da Emeklilere Yüzde 4,57 Zam Geliyor!

Avrupa Adalet Divanı'ndan Türk Göçmenlere Çifte Vatandaşlık Kararı

Araklı'da Kayıp Kız Kardeş Aranıyor: Züleyha Alemdar'ı Bulmak İçin Yardım Çağrısı

Getir ve Gorillas Almanya'dan Çekiliyor: Depolar Kapatılıyor

Öffentlichkeitsfahndung nach 12-Jährigem

Hasan Akbaş: Grafik Design ile Hamburg'da Başarıyı Yakalıyor

Batı Avrupa'da Yükseköğretim Fırsatı: Öğrenci Seçme Sınavı Başvuruları Başladı

Mordfall in Stade - Ermittler suchen wichtige Zeugen

Öffentlichkeitsfahndung nach Verdacht des räuberischen Diebstahls

Basketbol Dünya Şampiyonları Hamburg'da Olimpiyatlar İçin Isınıyor

Dr. Hans-Jochen Waitz, 80. Yaşını Senato Kahvaltısıyla Kutladı

Hamburg Polisi, Pastor Patrick Klein'i Onursal Komiser Olarak Atadı

Hamburg Limanı'nda Kruvaziyer Gemileri Emisyonlarına Sıkı Düzenleme Geliyor!

Bavyera Eyalet Meclisi, Çocuk ve Gençlerin Taciz İçerikli Görüntü Soruşturmacılarına Ek Ücret Vermeme Kararı Aldı

Özlem Değirmen, Fashion Week Türkiye’de Görkemli Defileyle Göz Doldurdu

Yalçın Çoban ve Hasan Arslan, Türk ve Azerbaycan Sinemasını Birleştirecek Büyük Anlaşmayı Duyurdu

Hamburg'da Dijital Matematik Eğitimiyle Öğrenci Başarısı Artıyor

Uni Mannheim'da Silahlı Saldırgan Polis Müdahalesiyle Hayatını Kaybetti

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Ankara’da buluştu

Hamburg Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız: "Hamburg'da Barış ve Uluslararası Hukuk Kürsüsü Kurulmalı!"

SPD-Altona, Altona'nın Ekonomik Geleceği İçin İş Dünyasını Bir Araya Getiriyor!

Yükleniyor