Milletvekili Nezahat Baradari “Çifte vatandaşlık yolda. Bu, başta Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere tüm göçmenler için çok iyi bir haber.” dedi.
Federal Meclis (Bundestag) SPD Milletvekili ve Avrupa Birliği Heyeti Türkiye Raportörü Nezahat Baradari, İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in kamuoyuna açıkladığı Vatandaşlık Yasası Tasarısı hakkında konuştu.
Baradari, tasarının hükümetin programında yer alan vatandaşlık yasasının modernleştirilerek Almanya toplumunun çok kültürlü ve birçok bireysel farklılıkları barındıran yapısına uygun hâle getirilmesi hedefi konusunda kararlılığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Vatandaşlık yasasının modernleştirilecek olmasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Baradari “Çifte vatandaşlık yolda. Bu, başta Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere tüm göçmenler için çok iyi bir haber. Alman vatandaşlığına geçişin önündeki engellerin kaldırılacak ve bekleme süresinin azaltılacak olması hem birlikte barış içinde yaşama arzusunu hem de Almanya’ya olan bağlılığı artıracaktır. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin bir üyesi olarak yeni vatandaşlık yasasının göçmenlere verilecek çok doğru bir sinyal olduğu kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Almanya´da 10,7 milyon yabancı uyruklu kişi yaşadığına, bu kişilerin 5,7 milyonunun 10 yıldan uzun süredir Almanya’da ikamet ettiğine işaret eden Baradari açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl vatandaşlığa geçiş bir önceki yıla göre yüzde 2,5 oranında gerilemişti. Yeni yasanın vatandaşlığa geçişi daha cazip kılacağı bekleniyor. Mevcut yasada vatandaşlığa başvuru için sekiz yıl ikamet edilmesi öngörülüyordu. Yeni yasaya göre Almanya’da artık beş yıl ikamet etmiş olanlar vatandaşlığa başvurabilecek. Başarılı bir uyum süreci hâli, eğitimde ve mesleki başarı gösterenler içinse bu süre üç yıla düşecek. 67 yaş üstü göçmenler ise Almanca yeterliliklerini yazılı test yerine sözlü açıklama ile kanıtlama olanağına sahip olacak. En önemlisi de mevcut vatandaşlıktan çıkmak gerekmeyecek, Alman vatandaşlığına geçenler, birden fazla vatandaşlığa sahip olabilecek.”
Hükümetin kararlığı
Çifte vatandaşlığın serbest bırakılacak olmasının Alman vatandaşlığına geçiş kararını kolaylaştıracağına değinen Baradari “Vatandaşlık Yasa Tasarısı, Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) önderliğindeki koalisyon hükümetinin göçmenleri toplumun asli unsuru hâline getirme kararlılığı içinde olduğunun bir başka kanıtı. Umarım, Hristiyan Birlik partileri bu sefer de yasanın çıkışını engellemeye çalışarak süreci yavaşlatmaz ya da engellemez. Hıristiyan Birlik partileri içinde çifte vatandaşlığa karşı mesnetsiz iddialarla itiraz sesleri duyulmaya başladı bile. Sosyal demokratlar olarak bizim için toplumsal dayanışma ve eşit ve barış içinde bir arada yaşamak çok önemlidir. Başkakan Olaf Scholz’un bu yöndeki çok doğru ve yerinde açıklamasına katılıyorum: ‘Almanya’da kalıcı olarak yaşayan ve çalışan herkes seçme ve seçilme hakkına sahip olmalı, bu ülkenin asli bir parçası olarak bütün haklardan faydalanabilmeli; menşei, ten rengi, dini ne olursa olsun.” şeklinde konuştu.
Reeperbahn Festivali 20. Yılında Hamburg’da Müzik Dünyasını Buluşturuyor
Eski Klinik Yeni Okula Dönüştü: St.-Jürgen Caddesi’nde Modern Bir İlkokul
Dortmund Polisi İki Kadın Zanlıyı Fotoğraflarla Arıyor
80-jährige Frau aus Hamburg-St. Pauli vermisst – Polizei bittet um Hinweise
St. Pauli Augsburg’u Devirdi: Tarihî Başlangıç! 2-1
T.C. Mainz Başkonsolosu Mehmet Akif İnam: “Türkiye, 2024’te 62 milyon turistle rekor kırdı”
Verfassungsschutz’un 75. Yılı: Sol Parti’den Sert Eleştiri
50 Yaş Üstü Erkekler İçin Büyük Tehdit: Prostat Kanseri
Almanya'da iç istihbaratın başına bir Türk atandı
A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu
Berlin'de "Gazze'de soykırımı durdurun" çağrısıyla barış gösterisi yapıldı
Bayern Münih sahasında Hamburg'a karşı rahat kazandı
Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?
Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı
Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı
Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü İçin Başvurular Başladı
Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Menekşe Korosuna Ziyaret
Almanya’da Öldürülen Gülay U.’nun Baş Şüphelisi Gökan Eryener Her Yerde Aranıyor
Steilshoop’ta Sağlık Hizmetleri Çöküşün Eşiğinde: Sol Parti’den MVZ Talebi
Kasayı Çalamadılar, 35 Bin Euro’luk Hasar Bıraktılar
Ulrike Kloiber Yeniden Senato Koordinatörü Seçildi
Eşit Haklar, Eşit Fırsatlar: Hamburg’da Yatay Antidiskriminasyon Bürosu Açıldı
Hamburg Parlamentosu 10. Kez Toplanıyor
Hamburg’da Tekstilde Döngüsel Ekonomi İçin Yeni Adım: “A-Gain Guide” Başladı
11 Eylül’de Ulusal Uyarı Günü: Hamburg’da Sirenler Çalacak
Okullar Açılıyor: Polis Velileri ve Sürücüleri Uyardı
“Bir Asırlık Eğitim Yolculuğu: Hamburg’da Öğretmen Yetiştirmenin 100 Yılı”
Tartışmalı Başkonsolos Nihayet Gitti
Almanya'da bir grup anne, hükümete İsrail'e karşı harekete geçme çağrısı yaptı
Anket: Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde aşırı sağcı AfD Partisi açık ara önde