Tarih: 15.03.2020 08:04

'Benim hedefim; her zaman derim ki , bulunduğum yerdir üstünde olduğum sahnedir. '

Facebook Twitter Linked-in

Röportaj Zafer ÖZPOLAT


Sizi tanıyabilir miyiz?
 
1971 Bingöl Karlıova doğumlu  bir öğretmen ailesinin oğluyum dört kardeşden en büyükleri benim..
 
Almanya’ya ne zaman geldiniz?
 
Almanya’ya 1998 yılında geldim.
 
Almanya’ya gelmeden önce Türkiye’de ne iş yapıyordunuz?
 
Türkiye’de serbest meslek olarak arıcılık yapıyordum. Babam öğretmenliğinin yanı sıra arıcılıkla uğraşıyordu. Karadenizli bir ögretmen arkadaşı aracılıgıyla. Bizlerde 1984 yılında arıcılığa başladık.
 

Almanya’ya geldiğinde ne iş yaptınız?
 
Ben Almanya’ya geldikten hemen sonra Almanca kursuna başladım ve buna parallel iki ay sonra lurupda MC Donalds da çalışmaya başladım. Daha sonraki süreçte Libri kitap firması ve Domäne gibi firmalarda çalıştım..  2000 yılınnda Büro Kaufman olarak DAA Deutsche Angestellten Akademie bünyesinde mesleğimi yaptım. Mesleğimi bitirdikten sonra  2002 yılın da Çelik Döner GmbH’da  ön muhasebe ve satış bölümünde çalışmaya başladım buradaki çalışmışlığım 11 yıl sürdü...
 
Müziğe ne zaman başladınız?
 
Müziğe ilgim herkes gibi çocuk yaşlarımda başladı. Hafızama kazılmış güzel anılarım var. Köyler arası düğünlerde türküler söylerdik ..Çok güzel günlerdi..Ortaokul ve lise yıllarında şehir yaşantısıyla  tanıştım ve bu şehirlerde her düğüne yada konsere gitiğimde sahneye çıkıp türkü söylemek istiyordum. Bu içimdeki istek ile Ortaokul ve Lise yıllarında mikrofon ve sahne ile tanıştim. Hamburg'a geldikten sonra artık kendi kararlarımı kendim veriyordum ve kendi hayat mücadelem başlamıştı.
İşin yanı sıra müzikle uğraşmaya başladım.Kendimde bir potansiyel ve çok büyük bir istek görüyordum. Bir grup kurduk ibo arkadaşımla ve bugünlere kadar geldik.
 
Grubunu kaç yılında kurdun adı nedir?
 
2004 yılında kurduk ve Grup Mozaik Hamburg adını verdik.
 
Ne tür müzik yapıyorsunuz?
 Kürtçe müzigin yanısıra. Türk halk Müzigi, Özgün Müzik vs. Anadolunun bir çok yöresine ait türküleri, şarkıları seslendiriyoruz.
 
Sana göre müzik nedir?
 
Müzik bana göre bir sanatçının  müzik yaparken yaşadığı duyguyu dinleyicisine verebilmesidir, aktarabilmesidir iki gönül arasındaki bağını kurabilmesidir..Müzîk çok büyük bir evrenselliğe sahiptir..
 
Sana göre müzisyen ile sanatçı arasında Ki fark nedir?
 
Sanatın her yanında duygu hissiyat önemlidir. Ama müzikte biraz farklılık vardır. Müzikte görselin dışında duygusal olarak insanların yüreğine dinleme duygusuna gönül dokusuna tınılar işliyorsunuz..ruhuna dokunuyorsunuz. Müzikteki fark budur. Ama sanatın diğer dallarında örneğin, bir ressamsınız resim yapıyorsunuz .Siz direkt resminize bakan insanla iletişim içinde değilsiniz. Artık o insanla iletişim içinde olan sizin yaptığınız resimdir. insanlar o resimde sizi görüyor. Müziğin dilinde birebir sanatçıyla karşıdaki insan arasında direkt bir diyalog sözkonusu ama sanatın diğer alanlarında ise yaptığınız eserler insanlarla dialog içerisindedir..
 
Kendini müzisyen mi, yoksa sanatçı olarak mı görüyorsunuz?
 
Kendimi bir ses sanatçısı olarak görüyorum.
 
Bağlama dışında başka enstrümanlar çalıyor musunuz?
 
Sadece bağlama çalıyorum.
 
Size göre bağlama nedir?
 
Bağlama çok zengin tınılara sahip telli ve vurma usülüyle çalınan bir sazdır. Henüz yapımsal evresini tamamlamamıştır diye düşünüyorum.Geçmişinden günümüze kadar çok faklı yapılanmalardan geçmektedir. Her ustanın yada her sanatçının kendine göre verdigi bir karakter vardır bu çalgıda..
 

 
Çok sayıda müzisyen arkadaşlarımız var. Ben bir müzik sever olarak Atilla’yı sahnede hangi farklı özelliğiyle dinleyebileyim.
 
Özellik noktasına gelince dinlediğiniz sanatçının kendisini nerde buldugu önemlidir. Eğer benim sahnede sizin duygularınıza dokunabildiğimi his etmişseniz beni o zaman dinlemiş olursunuz ve beni kendinizde bulmuş olursunuz farklılık budur.
 
Siz kendinizi müziğin neresinde görüyorsunuz?
 
Müzik o kadar çok büyük bir evrene sahiptirki, Neresinde bulunduğunuzu bilemezsiniz bu bir duygu yogunluğudur.
Yogunluk ve hissiyat size yerinizi gösterecektir..
 
Genç müzisyen arkadaşlarımıza tavsiyeniz var mı?
 
Genç müzisyenlere tavsiyem,  daha çok müziklerini yaptığı toplumun geçmişini, sanatçılarını , toplumsal, kültürel yapılarını araştırmalarıni öneriyorum bu çok önemli, eskiden duygusallığın ön planda olduğu bir müzik dünyası vardı. Yani telvizyon internet klipler vs yoktu..Şimdi artık görselliğin daha çok ön planda olduğu bir müzik dünyası var. Duyguda yoğunlaşmalarını tavsiye ederim, görsellikte değil..
 
Müzisyenliğinizin yanında başka bir işle meşguliyetinizde var ?
 
Evet, Muhasebe işi yapiyorum..
 
Grubunuzun adı neden Mozaik?
 
Mozaik Anadolu nun her yöresine hitap etiği için bu ismi uygun bulduk.
 
Albüm çalışmanız var mı?
 
Bizim iki tane albüm çalışmamız oldu. Birincisi 2005 yılında Atilla Ibo olarak „Du Dest“ yani „Iki El“ albüm çalışması ve 2012 yılında Atilla ve Ibo ca sesler adlı ikinci çalışmamız çıktı.
2019 ve 2020 yılındaki çalışmalarımızda kısa bir süre sonra çıkacak..

 
Müzik piyasasında hedefin nedir?
 
Benim hedefim; her zaman derim ki , bulunduğum yerdir üstünde olduğum sahnedir. Yaptığım işe verdiğim değerdir göreve sahip çıkmamdır. Eğer bir görev size verilmişse, ona sahip çıkmayıp, hedefim var dediğiniz zaman yanlış hedeftesiniz. Hedef o andır. Hedefim bir programım varsa o programıma sahip çıkmamdır bu beni ileriki hedeflere taşıyacaktır..
 
Çok değerli bir kardeşimle röportaj yapmak bana mutluluk verdi. Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
 
Ben sizin gibi bir gazeteci ile röportaj yaptığım için mutlu oldum. Grup Mozaik ailesi olarak biz size teşekkür ederiz
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —