“Atatürk’ün Essen’e geliş hatırası yaşatılmalı”

T.C. Essen Başkonsolosu Tolga Sezai Şimşir: “Atatürk’ün Essen’e geliş hatırasının yaşatılmasını ve üniversite gençliğimizin bu mirasa sahip çıkmasını önemli buluyorum.

Almanya 30.12.2022 22:33:51 0
“Atatürk’ün Essen’e geliş hatırası yaşatılmalı”
T.C. Essen Başkonsolosluğu’nun himayesinde, Türkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü iş birliği ile Atatürk’ün Essen’e gelişinin 105. yılı anısına, Krupp Vakfı Merkezi ve müze barındıran Fabrikatör Krupp ailesi malikanesi Villa Hügel‘de seminer düzenlendi.

Sunumunu Öğretim Görevlisi Ahmet Ünalan’ın yaptığı seminere, T.C. Essen Başkonsolosu Tolga Sezai Şimşir, STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. T.C. Essen Başkonsolosu Tolga Sezai Şimşir seminerde şöyle konuştu: “Veliaht Sultan Vahdettin, yaveri Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte on yedi kişilik bir heyet ile Essen’e geldi. Krupp fabrikalarını gezerek Villa Hügel’de akşam yemeği yedi. Dolayısıyla burada hâlen bu seyahatin izleri yaşıyor. T.C. Essen Başkonsolosluğu olarak bu gezinin hak ettiği şekilde Türk ve Alman toplumunun toplumsal hafızasında yer almasını arzuluyoruz ve bunun için çaba gösteriyoruz. Bu etkinliklerin geniş katılımla devamının geleceğinden eminim. Bugünkü programın Türkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü organizasyonunda yapılmış olmasını ayrıca önemsiyorum. Atatürk’ün Essen’e geliş hatırasının yaşatılmasını ve üniversite gençliğimizin bu mirasa sahip çıkmasını önemli buluyorum.” vurgusu yaptı.

“Dramatik tarihi kırılma anlarımızdan biri”

Rehber eşliğinde Villa Hügel gezildi ve binanın tarihi anlatıldı. Öğretim Görevlisi Ahmet Ünalan slayt ve video gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda şunları söyledi: “Veliaht Sultan Vahdettin ve yanında yaveri Mustafa Kemal Atatürk ve onlarla birlikte 17 kişilik bir heyet 105 yıl önce bugün bu saatlerde Altenessen’den şehre giriş yaptı. Krupp fabrikalarını inceledi ve ardından Villa Hügel’de Alfred von Bohlen tarafından Veliaht Sultan Vahdettin onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Biz o günün anısını tarihi bilgiler ışığında yaşatıyoruz. İmparatorluğun son padişahı ile Cumhuriyet’in kurucusunun 20 gün boyunca yan yana olduğu sahne olması bakımından Almanya gezisi dramatik tarihi kırılma anlarımızdan biri. Aynı heyete o dönemde Berlin Potsdam’da Alman İmparatorluğu askeri olarak görev alan Şehzade Ömer Faruk Efendi de yer aldı.” diye konuştu.

Ünalan, Krupp fabrikasının 1.Dünya Savaşı esnasında oynadığı olağanüstü rolü ve Krupp ailesinin Türkiye ile olan ticari ilişkilerine değinerek “Türkiye ile Krupp ailesi ilişkileri, 1865 yılında başlıyor, özellikle 1. Dünya Savaşı öncesi ve esnasında bu ticari ilişkiler zirveye taşınıyor. Özellikle Çanakkale müdafaasında Krupp topları Türk askeri birlikleri tarafından başarıyla kullanılıyor ve müttefiklere karşı başarılı savunmanın teknik nedenlerinden biri sayılıyor. Almanların Osmanlı ordusunun modernleşmesinde, eğitimin, alt yapının modernleşmesinde özellikle de raylı sistemlerin döşenmesinde etkileri var. İki ülke arasında Bismarck ile başlayan ve Kaiser II. Wilhelm ile devam eden üç ziyaret var: 1868 yılında Hariciye’yi (Dışişleri’ni) temsilen Rum asıllı bir diplomatımız – Karatodori Efendi-Krupp ailesini ziyaret ediyor ve Alfred Krupp’a zamanın en değerli devlet nişanı olan Mecidiye Nişanı’nı veriyor. Kaiser II. Wilhelm 15 Ekim 1917 de İstanbul’a geliyor.” ifadelerini kullandı.

Atatürk, kadın işçilerin başarısını gözlemledi
Ahmet Ünalan ayrıca Atatürk’ün Krupp fabrikalarında savaş esnasında erkeklerin cephede olması nedeniyle binlerce kadının çalıştığını, bunun daha sonra Almanya’da kaçınılmaz olarak kadınların toplumsal hayatta konumunun yükselmesine neden olduğunu aktardı. Ünalan, “Mustafa Kemal Paşa, bu olguyu fabrika ziyaretinde gözlemledi. Türk kadınının da toplumun ve devletin her aşamasında yer alması gerektiğini vurguladı. Bundan dolayı Cumhuriyet evresinde kadın hakları ve seçme ve seçilme hakkı birçok Avrupa ülkesine kıyasla da erken verildiği söylenebilir.” dedi.
 

 

Hamburg’da Verfassungsschutz’un Sol Parti Milletvekiline Müdahalesi: “Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz”

Hamburg’da Yeni Gece Otobüs Ağı: Metrobus Hatları 24 Saat Hizmet Verecek

Almanya’da PKK’nın Hamburg Sorumlusuna Operasyon: 54 Yaşındaki Türk Vatandaşı Yakalandı

Köln’de film gibi kovalamaca: Polis, silahlı uyuşturucu zanlısını yakaladı

Hannover’da Yeni Podcast Bölümü: “Barınma Hakkı Bir İnsan Hakkıdır”

Hamburg’da İş Güvenliği Krizi: Bir Denetim İçin 44 Yıl Beklemek Gerekiyor

Hamburg SPD, Helmut Schmidt’in 10. Ölüm Yıl Dönümünde Anma Hazırlığında

Almanya, ‘Muslim Interaktiv’ Derneğini Yasakladı

Hamburg’da Evsizlerin Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Şehir Yeni Önlemler Alıyor

Bremen’den Geri Dönüştürülmüş Kağıt Başarısı: Almanya’nın En Çevreci Şehirlerinden Biri Seçildi

Nöbette rahat etmek için 10 hastayı öldüren hemşireye verilen ceza belli oldu

Hamburg’un Vergi Gelirleri Artıyor, Ancak Harcamalar Hızla Yükseliyor

Hamburg Sternbrücke Yeniden Yapımına Mahkeme Onayı

Lübeck’te Kasım Ayı Boyunca Yaşlılar İçin Ek Danışma Günleri

Bahattin Gemici’den Göçün 65. Yılına Anlamlı Bir Kitap: “Evinde ama Yabancı”

Miray Akovalıgil, Almanya’yı Kahkahaya Boğmaya Geliyor!

Hamburg’da Basın Özgürlüğü Onurlandırıldı: Free Media Awards 2025 Sahiplerini Buldu

Hamburg’da “Gönüllülük Evi” Yeni Yeriyle Daha Görünür Olacak

Hamburg’da “WeDo” Buluşması: Göçmen Dernekleri Bir Araya Geliyor

BTT’nin 8. Liyakat Madalyası Töreni

Hamburg’da Kulüp Çıkışı Saldırı: 33 Yaşındaki Adam Ölümden Döndü

Bremenli Gençler Artık Daha Az Madde Kullanıyor Ama Ekran Başında Daha Fazla Zaman Geçiriyor

GazeteHamburg Ekibi Geleneksel Kahvaltıda Buluştu

Hamburg’da Kuş Gribi Alarmı: Tüm Şehirde Kümes Zorunluluğu Başladı

Hamburg’da Soğuk Gece: St. Pauli, Mönchengladbach’a Farklı Yenildi

St. Pauli’nin Rakibi Belli Oldu: DFB Kupası’nda Mönchengladbach Deplasmanı

Hamburg Sürücü Adayları İçin Umut Veriyor: Ehliyet Artık Daha Ucuz Olacak

Hannover’de Katılım Toplantısı: Onay, Bothfeld-Vahrenheide Halkıyla Buluşuyor

Hannover’de Kuş Gribi Alarmı

Dortmund Polisi Uyardı: “Cadılar Bayramı Aptallığın Kılıfı Değil”

Yükleniyor

Hamburg’da Verfassungsschutz’un Sol Parti Milletvekiline Müdahalesi: “Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz”

Hamburg’da Yeni Gece Otobüs Ağı: Metrobus Hatları 24 Saat Hizmet Verecek

Almanya’da PKK’nın Hamburg Sorumlusuna Operasyon: 54 Yaşındaki Türk Vatandaşı Yakalandı

Köln’de film gibi kovalamaca: Polis, silahlı uyuşturucu zanlısını yakaladı

Hannover’da Yeni Podcast Bölümü: “Barınma Hakkı Bir İnsan Hakkıdır”

Hamburg’da İş Güvenliği Krizi: Bir Denetim İçin 44 Yıl Beklemek Gerekiyor

  • Cuma 24.9 ° / 15.8 ° false
  • Cumartesi 25.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Pazar 24.7 ° / 15.1 ° Güneşli