'AlmanyaKültüre hassas terapi merkezleri '

Rickling Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Kaya, “Çok daha fazla kültüre hassas tedavi merkezlerine ihtiyaç var. Merkezimize yılda 25 bin kişi başvuruyor. Ama kapasitemiz olmadığı için çok büyük bölümünü geri çevirmek zorunda kal?

Hamburg 9.08.2015 18:10:27 0
Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Rickling kasabasında Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Kaya, psikolojik rahatsızlığı olan Almanya'daki Türkiye kökenli hastaların durumlarında, kültüre hassas tedavi ve terapi yöntemleriyle çok daha çabuk bir iyileştirme sağlanabileceğini söyledi.
Dr. Ali Kaya, merkezi ziyaret eden Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Güngör Yılmaz'ı, Türkiye kökenli hastalara özel bölümde çalışan Dr. Selda Şahin, Dr. Ali Haydar Gözübüyük, hemşireler İnayet Ay, Birdane Börklü, terapist Sibel Gözlügöl, sosyal pedagog Serdar Yılmaz'dan oluşan ekibinin yanı sıra hastalarla da tanıştırıp, bilgiler verdi.
Rickling'de dört yıl önce Türkiye kökenli hastalar için, kendi geliştirdiği konseptle kurduğu bölümde elde ettiği başarıyla, branşında Almanya'nın en önde gelen isimleri arasında gösterilen Dr. Ali Kaya'nın en büyük üzüntüsü çığ gibi büyüyen talep için merkezin kapasitesinin yetersiz gelmesi.
 
“Çok daha fazla merkeze ihtiyaç var”
 
Sayısızca psikolojik terapi merkezi dolaşmalarına rağmen durumlarında hiç bir iyileşme olmadığı için Alman meslektaşlarının “umutsuz vaka” olarak tanımladığı Türkiye kökenli hastaların büyük ölçüde sağlıklarına kavuşmasını sağlayan Rickling'in sırrının kültüre hassas tedavi ve terapi olduğunu ifade eden Dr. Ali Kaya, “Biz cerrah değiliz. Psikolojik rahatsızlığı bulunan kişiyi iyileştirmek için onunla empati kurup, onun ruhuna inmemiz gerekli. Bu nedenle hastanın dilini, kültürünü, örf ve adetlerini bilen bir ekip ve bunları tedavi de dikkate alan yöntemler başarı sağlar” diye konuştu. Hastanedeki görevinin yanı sıra sağlık kurumlarında ve tıp fakültelerinde Alman meslektaşlarına kültüre hassas psikiyatri hakkında konferanslar veren Dr. Kaya, “Rickling şimdiye kadar Almanya'da konsepti hayata geçiren tek merkez. Oysa onlarca bu tip merkeze ihtiyaç var. Merkezimize yılda 25 bin kişi başvuruyor. Ama kapasitemiz olmadığı için çok büyük bir bölümünü geri çeviriyoruz. Kültüre hassas konseptle çalışan merkezlerin sayısı artmalı. Duyarlılık yaratmak için çabalıyoruz. Bu merkezlere yapılan yatırım hastanın çabuk iyileşmesini sağlayacağı için sağlık sigortalarının ve devletin sağlık harcamalarını da düşürecek.” dedi.
 
“Göç olgusu tetikleyici nedenlerden biri”

 
Dr. Kaya'nın ekibinin ve ekibe övgüler yağdıran hastaların anlattıkları karşısında bir hayli etkilendiğini söyleyen Güngör Yılmaz, çok yeni şey öğrendiğini belirterek, “Göç olgusunun da çok kez tetikleyici etkenlerden birinin olduğu psikolojik rahatsızlıklar, Türkiye kökenliler arasında ne yazık ki sıkça rastlanan bir olgu. İnsanların kültürel özelliklerini gözönünde bulundurarak uygulanan tedavi yöntemlerinin başarısını duymak çok sevindirici. Dr. Ali Kaya ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.
 

Hamburg Limanı’nda Filistin Protestosu: “İsrail’e Silah İhracatını Durdurun!”

Stade ve Jork’ta Trafik Kazaları: Biri Çocuk İki Kişi Yaralandı

Berat Sahnede Işık Saçtı: Hayranlarıyla Unutulmaz Gece!

Hamburg Caddeleri Daha Yeşil Olacak: 3,25 Milyon Euro Ek Kaynakla 900 Yeni Ağaç Dikilecek

Hamburg’un Girişimleriyle Adalet Konferansında Üç Önemli Karar

Hamburg’da Cinayet Şüphesi: Bir Kadın Gözaltına Alındı

Hamburg’da Verfassungsschutz’un Sol Parti Milletvekiline Müdahalesi: “Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz”

Hamburg’da Yeni Gece Otobüs Ağı: Metrobus Hatları 24 Saat Hizmet Verecek

Almanya’da PKK’nın Hamburg Sorumlusuna Operasyon: 54 Yaşındaki Türk Vatandaşı Yakalandı

Köln’de film gibi kovalamaca: Polis, silahlı uyuşturucu zanlısını yakaladı

Hannover’da Yeni Podcast Bölümü: “Barınma Hakkı Bir İnsan Hakkıdır”

Hamburg’da İş Güvenliği Krizi: Bir Denetim İçin 44 Yıl Beklemek Gerekiyor

Hamburg SPD, Helmut Schmidt’in 10. Ölüm Yıl Dönümünde Anma Hazırlığında

Almanya, ‘Muslim Interaktiv’ Derneğini Yasakladı

Hamburg’da Evsizlerin Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Şehir Yeni Önlemler Alıyor

Bremen’den Geri Dönüştürülmüş Kağıt Başarısı: Almanya’nın En Çevreci Şehirlerinden Biri Seçildi

Nöbette rahat etmek için 10 hastayı öldüren hemşireye verilen ceza belli oldu

Hamburg’un Vergi Gelirleri Artıyor, Ancak Harcamalar Hızla Yükseliyor

Hamburg Sternbrücke Yeniden Yapımına Mahkeme Onayı

Lübeck’te Kasım Ayı Boyunca Yaşlılar İçin Ek Danışma Günleri

Bahattin Gemici’den Göçün 65. Yılına Anlamlı Bir Kitap: “Evinde ama Yabancı”

Miray Akovalıgil, Almanya’yı Kahkahaya Boğmaya Geliyor!

Hamburg’da Basın Özgürlüğü Onurlandırıldı: Free Media Awards 2025 Sahiplerini Buldu

Hamburg’da “Gönüllülük Evi” Yeni Yeriyle Daha Görünür Olacak

Hamburg’da “WeDo” Buluşması: Göçmen Dernekleri Bir Araya Geliyor

BTT’nin 8. Liyakat Madalyası Töreni

Hamburg’da Kulüp Çıkışı Saldırı: 33 Yaşındaki Adam Ölümden Döndü

Bremenli Gençler Artık Daha Az Madde Kullanıyor Ama Ekran Başında Daha Fazla Zaman Geçiriyor

GazeteHamburg Ekibi Geleneksel Kahvaltıda Buluştu

Hamburg’da Kuş Gribi Alarmı: Tüm Şehirde Kümes Zorunluluğu Başladı

Yükleniyor

Hamburg Limanı’nda Filistin Protestosu: “İsrail’e Silah İhracatını Durdurun!”

Stade ve Jork’ta Trafik Kazaları: Biri Çocuk İki Kişi Yaralandı

Berat Sahnede Işık Saçtı: Hayranlarıyla Unutulmaz Gece!

Hamburg Caddeleri Daha Yeşil Olacak: 3,25 Milyon Euro Ek Kaynakla 900 Yeni Ağaç Dikilecek

Hamburg’un Girişimleriyle Adalet Konferansında Üç Önemli Karar

Hamburg’da Cinayet Şüphesi: Bir Kadın Gözaltına Alındı

  • Salı 23.6 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.7 ° / 12.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı