Tarih: 23.02.2023 01:30

“Almanya’da Türkçe için çanlar çalıyor”

Facebook Twitter Linked-in

Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW), Dortmund’da Dünya Ana Dili Günü nedeniyle bir konferans gerçekleştirdi.
Konferansta “Dünya Dili Olarak Türkçe ve Almanya’da Türkçenin Önemi” başlıklı bir sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydemir asimilasyon tehlikesine dikkat çekerek “Türkçenin sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerle desteklenmesi şarttır.” dedi.
Prof. Aydemir, 6 bin 125 öğrenci arasında yapılan araştırma sonuçlarına göre anne ve babayla Almanca konuşanların oranının yarı yarıya düştüğünü dile getirerek “Kardeşler kendi arasında ağırlıklı olarak Almancayı tercih etmekte, bu oran yüzde 51,5’i bulmaktadır. Kardeşler arasında sadece Türkçe konuşanların oranı yüzde 16,1’de kalırken bu oran, aile içinde yüzde 27,8’dir. Evde hem Almanca hem Türkçe konuşanların oranı ise yüzde 22,6’dır. Bu araştırma, Türkçe için çanların çaldığını göstermektedir.” diye konuştu.

“Türkiye’den yapılan evlilikler taze kandır”

Türkçenin çok eski ve yaygın bir dil olduğunu belirten Prof. Aydemir, Almanya Türkçesinin bugünkü durumu, orta ve uzun vadede yaşayacağı tehlikeleri ve yapılması gerekenleri ele alıp önerilerini açıkladı. Prof. Aydemir “Ailede, genç nesle dil aktarımı sağlıklı yapılırsa, yabancı evlilikler tercih edilmezse, Türk toplumu birbirine kenetlenerek yaşamaya devam ederse yakın vadede kendini koruyabilir. Türkiye’den yapılan evlilikler, Almanya’daki Türkçemiz için taze kandır.” ifadelerini kullandı.
Prof. Aydemir açıklamasını şöyle sürdürdü: “Almanya’da Türkçenin varlığı ve gelişimi sorunları, genelde okullarda Türkçenin öğretimi bağlamında ele alınmaktadır. Bu, mutlaka gerekli ancak tek başına yeterli değildir. Türk televizyon kanallarının yayınları diziler yoluyla özendirilmeli, bu diziler çocukların ve gençlerin ilgi alanına girmeli, iki dilli anaokulları hayata geçirilmeli, Türk gençlerinin anaokulu eğitmeni olarak yetişmeleri teşvik edilmeli, okul öncesi eğitim, sağlam ve tutarlı projelerle desteklenmelidir. Almanya Türkçesi her doğal dil gibi gelişmeye devam edecektir ancak bu gelişme, sosyolojik açıdan baskın dil Almancanın etkisinde devam edecektir.”

Ortak çağrı

FÖTEV NRW Eş Başkanları Dr. Aysun Aydemir ile Dr. Ali Sak ile NRW Türk Toplumu Başkanı Serhat Ulusoy ise velilere “Çocuklarınızı Türkçe dersine mutlaka kaydettiriniz.” çağrısı yaptı. 
Etkinliğin son bölümünde öğretmen Ahmet Değirmenci ile Milazim Koçtürk’ün sunduğu Türkçe dersleri ile yaşanan sorunların dile getirildiği skeç büyük ilgi gördü.
 
Eğitim merkezleri açılması talebi 
 
Tartışma bölümünde katılımcılar, yurttaşlarımızın ana dili konusunda bilinçlendirilmesini, konsoloslukların yerel ve bölgesel toplantılar düzenleyerek eğitimcileri bu tür toplantılara konuşmacı olarak davet etmelerini, Türk devletinin Almanya’nın büyük yerleşim bölgelerinde eğitim merkezleri açmasını talep ettiler.
 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —