Tarih: 08.12.2019 01:48

' Sen kendin dürüst olacaksın ki, başkalarından dürüstlük bekleyesiniz '

Facebook Twitter Linked-in


Röportaj Zafer ÖZPOLAT


Sizi tanıyabilir miyiz?

 
1968 Sivas doğumluyum. Eğitimimi Gaziantep İslahiye ilçesinde tamamladım. Daha sonra Almanya’nın Bielefeld  şehrinin Bünde kasabasına geldim. 1991yılında evlendikten sonra Hamburg’a geldim.17 Yıl Hamburg halinde Onkel firmasında çalıştım. 2009 yılında da kendi dükkanımı açarak ticarete başladım.
 
Neden marketçilik?
 
Ben Türkiye’de okul yıllarımda Gaziantep İslahiye ilçesinde ve İskenderun’da marketimiz vardı. Marketçilik tecrübem olduğu için  burada da marketçiliği seçtim.
 
ADESE Marketi kaç yılında kurdunuz?
 
Benim ortağım Erol Arslan kurmuştu. Bizde 3,5 yıl önce bu marketi o isim altında bu dükkanımızı açtık. Amacım birkaç market açmaktı.
 
ADESE Markette genelde Türk ürünler mi satıyorsunuz?
 
Türk ürünlerinin yanında Yugoslavya ve Arap ürünleri de satıyoruz.  Dükkanımızın bulunduğu semtte Wilhelmsburg semtinde Türk müşterilerimizin yanında Arap, Arnavut müşterilerimizde olduğu için onlara hitap eden ürünleri de satıyoruz.
 
Müşteri potansiyeliniz nasıl?
 
Genelde yabancı ama  %20 Alman müşterimiz var.
 


İş hayatınızda duygusal bir an yaşadınız mı?
 
 Duygusal insanlar ticarette duygusal olurlarsa ticari hayatlarında başarılı olamazlar. Ama ister istemez duygusal an yaşadığımız oluyor. İşçiyi yaptığı işten dolayı çıkarman gerekiyor. Durumuna bakınca o işçiyi atamıyorsun. Duyguna kapılıyorsun. Birine destek amaçlı ondan mal alıyorsun. Satamayacağını bildiğin halde ona destek amaçlı alıp, sonrada o mal satılmayınca çöpe atıyorsun. Duyguna kapılarak bu tür şeyler ister istemez yaşıyorsun.
 
Size göre iyi bir iş adamı ne gibi özelliklere sahip olmalı?
 
Prensip sahibi olması lazım, zamanı ve ortamı iyi değerlendirmesi ,iş ahlakına sahip olması gibi özelliklere sahip olması lazımdır.
 
Sizi başarıya götüren neden nedir?
 
Çalışkan ve dürüstlüktür.  Beni kime sorarsanız sorun hiç kimse benim hakkımda kötü konuşamaz. Her esnaf beni tanır. Sen kendin dürüst olacaksın ki, başkalarından dürüstlük bekleyesiniz.
 
Bir iş adamı olarak gençlere tavsiyeleriniz var mı?
 
Şimdiki gençler çalışmayı değil, yönetmeyi seviyorlar. Teknolojinin verdiği nimet ile hareket ediyorlar. Cep telefonu ile her şeyi hal etmeye çalışıyorlar. Meslek yapsınlar. Üniversite okumaya çalışsınlar.

 
Hamburg’da çok sayıda market var. Bir market müşterisi olarak sizi neden tercih edeyim. Sizi tercih etmem için diğerlerinden farklı bir özelliğiniz var mı?
 
Hamburg’da  yer alan marketler genelde aynı konsepte çalışırlar. Bizim diğer marketlerden farklı bir yanımız yok. Ancak bizde ürün düzeni daha güzeldir. Müşterimiz 15 dakika içinde her şeyini alabilecek şekilde marketimizin güzel bir düzeni vardır. Dükkanımızın biraz küçük olmasını dezavantaj olarak görüyoruz. Diğer marketlerden eksik bir yanımızda yoktur.
Bizim bu sektörde insanlarımızın yeme alışkanlıkları zamanla değişiyor. Eskisi gibi evlerde yemek fazla pişirilmiyor. Bizim en çok sattığımız ürünler kahvaltı ürünleridir. Eskisi gibi yemek ürünlerine ilgi azalıyor. Onun için geleceğe yönelik bir araya gelerek ,daha kapsamlı bu işi yapmak gerekiyor. Ürünleri ayrı ayrı yerden aldığımız için buda ürün fiyatlarına ister istemez yansıyor.
Tüm vatandaşlarımızı dükkanımıza bekliyoruz.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 
Bende size teşekkür ederim. İlk kez medyaya sizin aracılığınızla konuştum. Bende size yayın hayatınızda başarılar diliyorum.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —