Gazeteci Baha Güngör hayatını kaybetti

Çizgisi ılımlı ama analizleri keskindi. Uzun yıllar DW Türkçe Servisi’nin yöneticiliğini yapan gazeteci Baha Güngör, meslek hayatı boyunca farklı kültürler ve ülkeler arasında köprüler kurulması için çaba sarf etti.

Medya 23.11.2018 22:30:40 0
Gazeteci Baha Güngör hayatını kaybetti

Baha Güngör, aydınlatıcı ve açıklayıcı tarzıyla tanınırdı. Hangi konuyu işlerse işlesin, izleyicileri, dinleyicileri kendilerine ders verilirmiş hissine kapılmaz, aksine kendilerini zenginleşmiş hissederdi. Özellikle son yıllarda Türkiye'de meydana gelen gelişmeler, Avrupa Birliği'nde, özellikle de Almanya'da sert tepkiler ve anlayışsızlıkla karşılandığında, Baha Güngör'ün bu yeteneği daha da değer kazanmış, aranır olmuştu.

Baha Güngör bu yeteneğini farklı mecralarda kullandı. Örneğin Atatürks wütende Enkel (Atatürk'ün Kızgın Torunları) adlı son kitabıyla veya yoğun gündemi televizyon izleyicileri, radyo dinleyicileri ve gazete okurları için analiz ederek, manşetlerin arka planlarını aydınlattı. Bunu yaparken de "Türkiye demokrasisinin bu durumda olmasında Batı'nın payı ne?" gibi sorularla yaralara parmak basmaktan da çekinmedi.

Üç günlük tren yolculuğu

Baha Güngör 11 yaşında annesi ve babasıyla Almanya'ya geldi. İstanbul'dan bindiği tren, üç günlük bir yolculukla onu Almanya'nın en batı ucuna, Aachen kentine getirdi. Önce burada işletme okudu, daha sonra ise gazeteciliğe başladı. Günümüzde 18 ay süren kurum içi gazetecilik eğitimini, Almanya'da bir gazete çatısı altında alan ilk Türk oldu.

1980'li yıllarda doğduğu ülkeye geri dönen Baha Güngör, önce Westdeutsche Allgemeine Zeitung(WAZ) sonra da Alman Haber Ajansı (dpa) için Türkiye'den haber geçti. Böylece geldiği ülkeye bu sefer profesyonel bir gözlemci gözüyle yeniden bakma fırsatı buldu.

Baha Güngör için farklı perspektifler hep yeteneğinin ve hayatının bir parçası oldu. Ama aynı zamanda da kaderine damgasını vuran bir etkendi farklı kültürleri ve kökenleri kimliğinde birleştirmesi. Ancak Baha Güngör, Almanya'ya gelişinden 57 yıl sonra bile, kendini sık sık "Kimsesiz bir ülkede gibi" hissettiğini söylerdi. Son olarak kaleme aldığı ve 2019 yılında piyasaya sürülmesi planlanan kitabının adı da "Hüzün ... das heißt Sehnsucht - Wie wir Deutsche wurden und Türken blieben" ("Hüzün – Nasıl Alman olduk ve Türk kaldık”).

Göz hizasında kabul

Baha Güngör verstorben (DW)

Baha Güngör'ün en büyük yeteneklerinden biri, ısrarla ve sabırla, göz hizasında kabul görmek için mücadele etmek ve bu mücadele sırasında yenilgilere uğrasa da pes etmemekti. İstanbul'un Asya ile Avrupa yakasını bağlayan Boğaziçi Köprüsü gibi, bir gazeteci olarak kendisinin görevinin de farklı dünyaları bir araya getirmek olduğunu savunurdu.

Bu mücadele dayanıklılık gerektiriyordu. Bazı tecrübelerden ise tekrar tekrar geçmek zorunda kalıyordu. 2011 yılında verdiği bir röportajda, "Sürekli kendinizi meşrulaştırmaya çalışmak zorundasınız. Almanya'da bir Türk olarak hâlâ bir yabancısınız" diyen Baha Güngör, 2018 yılında futbolcu Mesut Özil'in başlattığı ırkçılık ve ayrımcılık tartışmalarıyla konunun hâlâ ne kadar güncel olduğunu bir kez daha gördü.

Bu ve benzeri konuların hiç gündemden inmediği günümüzde Baha Güngör, tekrar aydınlatıcı ve açıklayıcı tarzıyla aranan bir isim oldu. Uzun yıllar Deutsche Welle Türkçe Servisi'nin yöneticiliğini yapan, bu süre içinde kurumdaki dijitalleşme sürecinde önemli rol oynayan ünlü gazeteci, emekliye ayrıldıktan sonra daha da faal bir hayat sürdü. Hem yazdığı kitaplarla, hem de verdiği röportajlarla, yaptığı analizlerle üretmeye devam etti. Mesut Özil'in, maruz kaldığı ırkçılık ve ayrımcılık nedeniyle Alman Milli Futbol Takımı'ndan ayrılmasının ardından katıldığı bir radyo programında "Uyum konusu ne zaman kapanır?” sorusuna, Baha Güngör şu cevabı veriyordu: "Uyum hakkında konuşmak zorunda kalmadığımız zaman, Baha Güngör, gittiği herhangi bir yerde dini üzerinden tanımlanmadığı ve kendini meşrulaştırmak için çaba sarf etmek sorunda kalmadığı zaman, işte o zaman uyum konusu kapanacak."

"Üzüntümüze şükran duyguları da hakim"

Kısa bir süre önce DW Türkçe Servisi yöneticiliğine gelen Erkan Arıkan da, Türkiye kökenli insanlar için Baha Güngör’ün bir örnek teşkil ettiğini belirtti ve “Uzmanlığı, görüşleri her zaman eşsiz ve ilham vericiydi” dedi. 

DW Genel Müdürü Peter Limbourg ise, “DW Türkçe Servisi’nin haberciliğine yıllar boyunca damgasını vuran” Baha Güngör’ün, siyasi gelişmeleri ileriyi görerek takip ettiğini ve okurları için doğru çerçeveye oturttuğunu kaydetti. Limbourg, “Baha Güngör’ün ölümüyle, bizim sınırlarımızın da ötesinde sayılan bir meslektaşımızı ve arkadaşımızı kaybettik. Zekice tavsiyelerini özleyeceğim. Ama Baha Güngör’ün ardından duyduğumuz üzüntüye aynı zamanda bize bıraktıklarına duyduğumuz şükran duyguları da hakim.” şeklinde konuştu. 

Perşembe akşamı ağır bir hastalık sonucu 68 yaşında hayatını kaybeden gazeteci Baha Güngör iki çocuk babasıydı. 

 

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Eşinin görevi dolayısıyla Diyarbakır'a gelen kadın muhtar oldu

YSK Başkanı Yener: Hatay ve Ordu için yapılan başvurular bugün görüşülecek

AfD Skandalı: Parti Bağışları Yine Gündemde! Niedersachsen Eyalet Başkanı Soruşturma Altında

Hamburg Duvarlara Yeşil Dokunuşlarla Şehri Güzelleştiriyor!

"Tuğba Özay: 'Eğer Amerika'da doğsaydım, uluslararası çapta olurdum'"

Müziğin Kalbinde Yeni Bir İsim: Nergis Limanlı TV Sunuculuğunda!

Hamburg-Barmbek-Nord'da Cinayet Şoku!

Müzikten Kopamayan Yıldız: Salih Kızıltoprak'ın Dönüşü!

Çorumlu Ünlü ressam İsmail Çoban’ın ‘Atölye Evi’ne icra kararı

Figo'nun İzinde Parlayan Yıldız: Burak Eren Ağırbaş'ın Yükselişi

Hamburg, Gençlerin Sesi İçin Demokratik Katılımı Teşvik Eden 40.000 Euro'luk Yeni Fonu Açıkladı.

SAKIP SABANCI ULUSLARARASI ARAŞTIRMA ÖDÜLLERİ VE 20’NCİ YIL ANMA TÖRENİ 30 NİSAN’DA GERÇEKLEŞECEK

Feuer zerstört Scheune in Stade - Polizei sucht Zeugen

Hamburg'da 2024 Abitur Sınavları Başlıyor: 10.000 Öğrenci Heyecanla Bekliyor

Bundesliga'da şampiyon Bayer Leverkusen!

Hamburg, Kadınların Eşitliğini Destekliyor: 125.000 Euro'luk Yenilikçi Projelerle Güçleniyor

Hamburg'da 1990'lı Yıllarda Göçmenlerin Direnişi" Sergisi Jenfeld-Haus'da Açılıyor

Modacı Özlem Değirmen Bursa’dan dünyaya açılacak

KÖY ENSTİTÜLERİ FİKİR VE KÜLTÜR GÜNLERİ BAŞLIYOR

Cinsel Durgunluk Pandeminin Ardından Geride Kaldı

Yükleniyor

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli