Dadaşlar Şehri Erzurum Gezisi’nden izlenimler

Erzurum, 6000 yıllık tarihi, olağanüstü doğa güzelliği, kış turizmi, insanlarının misafirperverliği ve oltu taşı ürünleriyle tüm dünyanın ilgisini üzerine çekiyor.

Türkiye 13.02.2022 22:10:43 0
Dadaşlar Şehri Erzurum Gezisi’nden izlenimler
Hüseyin Ekmekçi/ERZURUM

Erzurum, 6000 yıllık tarihi, olağanüstü doğa güzelliği, kış turizmi, insanlarının misafirperverliği ve oltu taşı ürünleriyle tüm dünyanın ilgisini üzerine çekiyor.  
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin daveti üzerine Hamburg, Belçika ve İstanbul'dan gelen iş adamı, siyasetçi ve gazeteciler Erzurum Gezisi’ni değerlendirdi.

İş Adamı Abdullah Kırmızıaslan:
“Erzurum’un çehresi değişiyor”
Ali Gümüş Bey, gazetehamburg Genel Yayın Yönetmeni Zafer Özpolat’ın katkısıyla Erzurum’a gezi düzenlendiğini söylediğinde bir Erzurumlu olarak seve seve gelebileceğimi ilettim. Kendi iş yerimde yoğun bir tempoda çalıştığım için ara sıra kendime “Havaalanından Türkiye’ye ineyim, havayı teneffüs edeyim, geri geleyim. O, bana yeter.” dediğim için bu davet beni mest etti. Gruptaki katılımcılar, kendi arasında son derece uyumlu, kendi branşlarında başarılı. Ben yalnızca Hamburglu iş adamlarından oluşan bir grup bekliyordum, gruptaki kişileri tanıyınca çok memnun oldum.
Görev yapacak kişilerde liyakat çok önemli. Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de liyakatli bir yönetici. Kendisinin daha önce görev yaptığı yerlerde gösterdiği başarı ortada zaten. Erzurum’da yaptığı hizmetlerde de Erzurum’un çehresini değiştirmeye gayret ediyor. Ziyaretimiz süresince Başkan’ın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi edindik. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar son derece olumlu. Kendilerine başarılar dilerim.
Şenkaya Belediye Başkanı Yavuz Demir’in dediği gibi yurt dışında yaşayan sadece Erzurumlu değil, tüm Türk vatandaşlarımızın mutlaka senede belli günler de olsa baba ocağını, ata ocağını, dede ocağını mutlaka tüttürmeleri gerekiyor. Fırsat buldukları zaman anavatanlarının atmosferini çocuklarına yansıtmalarını tavsiye ediyorum.

İş Adamı Ali Gümüş:
“Nene Hatunların, dadaşların şehri”
Öncelikle bizi Erzurum Gezisi’ne davet eden gazetehamburg Genel Yayın Yönetmeni Zafer Özpolat’a, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı Hüseyin Koçan’a, Kızılay Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bozhalil’e, Erzurum Birlik Derneği Başkanı Nakip Süverekli’ye, belediye görevlilerine ve tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Erzurum, tarihi ve güzel bir şehir, gezilmesi ve görülmesi gereken bir şehir. Nene Hatunların, dadaşların şehri. Erzurum Kongresi’nin gerçekleştiği Kongre Binası, Çifte Minare, Aziziye Tabyaları, Erzurum Kalesi, Palandöken Kayak Merkezi ve daha nice turistik ve tarihi mekâna sahip bir şehir Erzurum. Gezimiz çerçevesinde, Erzurum’un komşusu Sarıkamış’taki Sarıkamış Şehitliğini de gördük ve dualarımızı ettik. Çok güzel ve verimli bir gezi oldu.  

Bruxelles Korner Yayın Yönetmeni Kadir Duran:
“Erzurum gerçeği tanıtılmalı”
Erzurum’a Gezi Projesi, yeni bir proje değil aslında. Son aylarda, gezinin organizatörü Sibel Bozkurt’un Erzurum’a gitmesi gezinin düzenlenmesi için ilk etap oldu, projenin gerçekleşmesine yol açtı. Yılbaşından önce Erzurum Gezisi’yle ilgili kendisiyle görüştük, projenin kesinleştiğini söyledi ve katılmamı rica etti, ben de memnuniyetle kabul ettim. Gezinin daha önce hiç gitmediğim, bilmediğim bir bölge olan Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılması ve Erzurum’un çocukluğumuzdan beri dinlediğimiz bir şehir olması, vatansever olarak her yıl Türkiye’yi ziyaretimize rağmen bu bölgeye gelmememiz, bu geziyi benim için cazip kıldı ve heyecanlandırdı. Katılacak kişilerle de konuştuğumda gezinin ne kadar güzel olacağını anlamıştım. Gezi beklentilerimin üzerinde bir niteliğe sahipti.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri ve Temsilcileri başta olmak üzere Erzurumluların misafirperverliği, bize insan olarak değer vermeleri benim için en önemlisiydi. Statümüze, kimliğimize bakılmadan bu derece saygı gösterilmesi, olumlu yaklaşım gösterilmesi, insani ilişkiler sergilenmesi benim için en önemlisi oldu.
Erzurum’u çok daha soğuk bekliyorduk. Sarıkamış gezimizde de Sarıkamış’ta donan askerlerimizi hatırladıkça ister istemez üşüyorduk. O yüzden dört gün için 30 kilo bagaj hakkımı kullanmıştım hatta kızım “Baba biz tatile giderken bu kadar bavul götürmüyoruz.” dedi.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlara Erzurum’un gerçeğini tanıtmak çok önemli.

Yeni Posta Gazetesi Temsilcisi Fikret Aydemir:
“İyi ki gelmişim.” dedim
Avrupa’da Türkiye’nin gönüllü elçileriyiz. Aynı zamanda şehirlerimizin de gönüllü elçileriyiz. Sibel Bozkurt, Avrupa’da birçok yayın organında yazan bir arkadaşımız. Almanya’da yaşasa da kendisiyle Belçika’dan tanışıyoruz. Erzurumlu ve Şenkayalı olduğu, Erzurum’u ve Erzurumluları tanıdığı için gönüllü elçi sıfatıyla “Erzurum’u gezin, tanıyın, görün.” diyerek bizi davet etti. İlk daveti İş Adamı Sait Köse kendisiyle Belçika’da karşılaştığımızda yapmıştı, ardından Sibel Bozkurt arayarak benim de geziye katılmamı istedi, ben de Erzrurum’a gelmeye kararı verdim.
Ardahanlı olsam da Erzurum’a sadece bir kez çok kısa süre için uğramıştım. Erzurum deyince soğuk bir iklimle karşılaşacağımızı düşünürken insanların son derece sıcak olduğunu gördük. Almanya’dan gelen arkadaşlarımızla tanışma imkânı bulduk. Onlarla çok doyurucu, bilgilendirici temaslarımız oldu. “İyi ki gelmişim.” dediğim bir gezi oldu.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik olarak “Gelişin, gelişin, gelişin… Hem midenizi doyurun cağ kebapla hem de beyninizi doyurun kitaplarla. Kitap okuyun ve çocuklarınızı okutun.” çağrısında bulunmak istiyorum.

Siyasetçi ve İş Adamı Sait Köse:
“Kalpleri sıcak insanlar şehri”
Erzurum Şenkayalı olan Sibel Bozkurt beni arayıp “Erzurum Gezi Projesi var. Siyasetçi ve iş adamı sıfatıyla geziye katılmak ister misin?” diye sordu ben de Doğu Anadolu Bölgesi’ni hiç görmemiştim ve kabul ettim. Belçika’dan, Almanya’dan ve İstanbul’dan gelen arkadaşlarla çok verimli bir gezi oldu. Sibel Hanım’a, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e, bize ilgilerini eksik etmeyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı Hüseyin Koçan’a, Kızılay Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bozhalil’e, Erzurum Birlik Derneği Başkanı Nakip Süverekli’ye teşekkür ediyorum. Erzurum çok soğuk ama biz o soğuğu hissetmedik çünkü insanların kalbi çok sıcak. Doğu’nun misafirperverliğini en iyi şekilde bize gösterdiler.
Erzurum dışında manevi değeri olan Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret ettik, oradan Kars ilini gördük. Daha sonra ise Şenkaya İlçesi Kaymakamı Malik Çalışır ve Şenkaya Belediye Başkanı Yavuz Bedir’in daveti üzerine bu ilçeye geldik, bizi çok güzel ağırladılar, kendilerine teşekkür ediyorum.  
Erzurum için gerçekleri konuşmak gerekiyor. Daha katedecek mesafe var. Türkiye’nin doğusu özellikle batıya çok göç vermiş. Bu bölge, genel olarak ıssız kalmış. Bu bölgeye yatırım yapılabilir. Biz Erzurum ve çevresinin, Palandöken Kayak Merkezi’nin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tesislerin reklamını yapabiliriz. “Bir turist, on turist getirir.” yaklaşımıyla turist çekerek Erzurum’un kalkınmasına katkı sağlayabiliriz.  
Avrupa’daki başta Erzurumlular olmak üzere vatandaşlara babalarının, dedelerinin toprağını unutmamasını, üç gün de beş günde olsa gelip o ocağı yakmasını, o dumanı tüttürmesini tavsiye ediyorum. Onların çocukları için de bu durum çok önemli. Dünyanın nereye gittiği belli olmuyor. Bir anda bakın virüs çıktı, üç sene önce kimse bunu aklına dahi getiremezdi. Bir gün mutlaka yeri gelir, bağlarımıza gereksinim duyarız, on yıl da olabilir, yirmi yılda da olabilir, ne zaman olacağını bilemeyiz. O yüzden bu bağlarımızı koparmamak gerekir. Koparmak için de bir sebep yok. Koparmadığınız zaman hem manevi olarak huzur bulursunuz hem de vatan toprağına ekonomik katkıda bulunmuş olursunuz. Herkes memnun olur.

Gazetehamburg Yazarı Sibel Bozkurt:
“Erzurum’u yaşamak gerek”
Erzurum Gezisi fikrinin oluşmasında; ruh kökümde Erzurum olmasının, ailemden aldığım kültür ve yaşanmışlığın bu kente sevdamı büyütmesinin rolü var. Ben de “Bu güzel şehri mutlaka görmeliyim.” diyerek geldim ve çok beğendim. İyi ki Erzurum’a geldik ve bu organizasyonu gerçekleştirdik. Organizasyon, Kanal Avrupa’daki on-line röportajımıza Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in bağlanması ve bizi Erzurum’a davet etmesiyle gerçekleşti. Hamburg, Belçika ve İstanbul’dan gelen iş adamı, siyasetçi ve gazetecilerden oluşan grubumuzla Erzurum’u tanıtmayı amaçladık.
Organizasyon için Başkan Sekmen’e çok teşekkür ediyorum. Kendisi rahatsızlığından dolayı bizi kabul edemedi ama Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı Hüseyin Koçan başta olmak üzere yetkililer bizi son derece güzel ağırladı, bizimle ilgilendi. Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bozhalil de gezi boyunca bize misafirperverliğini gösterdi. Kendilerine teşekkür ediyorum.
6000 yıllık tarihe uzanan Erzurum şehrine gelerek o atmosferi yaşamanın önemini vurgulamak istiyorum.

 

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı

BODRUM'DA SONSUZ TURİZM HEDEFİ

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Eşinin görevi dolayısıyla Diyarbakır'a gelen kadın muhtar oldu

YSK Başkanı Yener: Hatay ve Ordu için yapılan başvurular bugün görüşülecek

AfD Skandalı: Parti Bağışları Yine Gündemde! Niedersachsen Eyalet Başkanı Soruşturma Altında

Hamburg Duvarlara Yeşil Dokunuşlarla Şehri Güzelleştiriyor!

"Tuğba Özay: 'Eğer Amerika'da doğsaydım, uluslararası çapta olurdum'"

Müziğin Kalbinde Yeni Bir İsim: Nergis Limanlı TV Sunuculuğunda!

Hamburg-Barmbek-Nord'da Cinayet Şoku!

Müzikten Kopamayan Yıldız: Salih Kızıltoprak'ın Dönüşü!

Yükleniyor

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli