CHP’li Çakırözer: Türkiye’den emekli gurbetçilere, Avrupa’da tam zamanlı çalışma izni verilmeli

Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde kısa süreli çalışmaları halinde emekli maaşlarının kesilmemesine ilişkin düzenlemenin TBMM’deki tartışmalarında CHP, düzenlemenin

Türkiye 18.06.2020 14:25:22 0
CHP’li Çakırözer: Türkiye’den emekli gurbetçilere, Avrupa’da tam zamanlı çalışma izni verilmeli
ANKARA – Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde kısa süreli çalışmaları halinde emekli maaşlarının kesilmemesine ilişkin  düzenlemenin TBMM’deki tartışmalarında CHP, düzenlemenin çekilmesini ve “borçlanarak emekli olanların bulundukları ülkelerde tam zamanlı çalışmalarına imkan sağlayacak şekilde kapsamının genişletilmesini’ istedi. CHP adına konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki Türklere emekli maaşları kesilmeksizin ‘kısa süreli çalışma’ hakkı getiren yeni düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı, eksik ve yetersiz olduğunu söyleyerek, ‘tam zamanlı çalışmanın da kapsam içine alınmasını’ istedi.
Çakırözer, COVİD19 salgını nedeniyle Almanya’dan aile birleşimi vizesi bekleyenlerin  mağduriyetlerine de dikkat çekerek, “Aile birleşimi için istenen dil sınavları ertelenince binlerce yurttaşımız mağdur oldu. Sınavı geçip vizeye hak kazananlara da vizeleri aylardır verilmiyor. Büyük insani  dramlar yaşanıyor. Çocuklar babasız doğuyor. Evlilikler boşanma noktasına geliyor” dedi. Dışişleri Bakanlığı’na Almanya hükümeti nezdinde girişimde bulunma çağrısında bulunan Çakırözer, “Almanya’dan turist gelsin diye girişim yapılıyor. Ama çocukları annesiz ya da babasız büyümek zorunda kalan  binlerce aile birleşimi mağduru vatandaşımız o turistlerden daha önemlidir” dedi. Çakırözer, Türk vatandaşlarına aile birleşiminde koşul olarak getirilen dil sınavı şartının ertelenmesi ve vizelerin bir an önce  verilmesi gerektiğini söyledi.
VEFAMIZI GÖSTERMENİN TAM ZAMANI
TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili  Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan ve yurtdışından emekli Türk vatandaşlarına bulundukları ülkelerde kısa süreli çalışma imkanı getiren düzenleneni de içinde yer aldığı kanun teklifinin görüşmeleri sırasında konuştu. Düzenlemenin eksik ve yetersiz olduğunu dile getiren Çakırözer, düzenlemenin tam zamanlı çalışanlarını da kapsaması gerektiğini söyleyerek, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının yaşadığı sorunları sıraladı. Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Çakırözer, yurtdışında aile birleşimi bekleyen yurttaşların dil sınavı ve alamadıkları vizeleri nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini de istedi. 
Çakırözer, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında, “İster Avrupa'daki Türkler diyelim ister yurt dışındaki vatandaşlarımız ister gurbetçi diyelim… Bu insanlar bizim ailelerimiz, akrabalarımız, köylülerimiz, komşularımız. On yıllardır gurbette en zor koşullar altında alın teri döküyorlar, kazandıklarını harcamadan biriktirip ülkemize gönderiyorlar. Onlara vefamızı, minnetimizi göstermenin sırası geldi de geçiyor. Bu Meclis’te onların derdini kendi derdimiz bilerek çalışmalıyız, onların çıkarını koruyan kanunlar çıkarmalıyız” dedi.
 
NEDEN SINIRLIYORUZ?     
Yurtdışından borçlanarak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkelerde çalışmaları halinde emekli maaşlarının kesilmesi düzenlemesinin AKP iktidarı döneminde yasaklandığını anımsatan Çakırözer, “Bu düzenleme ile Türkiye'den borçlanarak emekli olanlara kendi getirdiğiniz yasağı kısmen esnetmekten başka bir şey yapmıyorsunuz. Haftada birkaç saatlik çalışma imkânı ayda 450 Euro’ya denk gelecek bir miktara tolerans gösterilecek ve Türkiye'den borçlanarak kazandıkları emekli maaşları kesilmeyecek. Peki niçin sınırlıyoruz? Bu kardeşimiz Türkiye'de borçlanarak emekli olmuşsa onun yurtdışında yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışıyor olması bizi neden rahatsız etsin? Ayrıca, Türkiye'den çalışarak emekli olan birisiyle borçlanarak emekli olan birisi arasında siz nasıl ayrımcılık yaparsınız? Bu düpedüz eşitsizlik değil de nedir? Tam tersine biz yurtdışında yaşayan vatandaşımızı ama kısmi ama tam zamanlı çalışmaya teşvik etmeliyiz. Kazansınlar, kazansınlar ki refahları da o ülkelerdeki etkinlikleri de artsın.”
GURBETÇİYE ÇİFTE STANDART KABUL EDİLEMEZ
Türkiye’de emekliliğini hak etmiş bir yurttaşın başka bir ülkede ister kısa zamanlı ister tam zamanlı istediği gibi çalışabilmesi gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Sen Türkiye'den emekliysen, Almanya'da, Fransa'da, Amerika'da çalışamazsın diye bir yasal düzenleme çıkarılamaz bu Meclis’ten. Hele de on yıllardır gurbette, alın terini bu ülke için döken kardeşlerimize bu çifte standart kabul edilmez” dedi.
ÇOCUKLAR BABASIZ BÜYÜYOR, EVLİLİKLER BİTİYOR
Çakırözer, pandemi süresinde ülkeler arası giriş ve çıkışlara getirilen engeller nedeniyle yurtdışındaki Türklerin yaşadığı sıkıntıların arttığına dikkati çekti. Çakırözer, sıkıntı yaşayan grupların başında aile birleşimi bekleyen binlerce yurttaşın olduğunu belirterek, şunları söyledi::
“Almanya'daki eşleriyle, aileleriyle birleşmeyi bekleyen binlerce yurttaşımız var. Almanya'daki Türklerin, Türkiye'de yaşayan eşleriyle aile birleşiminde dil şartı var. Bir çok ülkeden istenmiyor ama Türkiye'den isteniyor. Pandemi döneminde Almanların Türkiye’de yaptığı bu dil sınavları süresiz ertelenmiş durumda. Dil kursları da sınavlar da online yapılmıyor. Almanya'da yaşayan on binlerce Türk vatandaşı sırf bu nedenden aileleriyle birleşimi gerçekleştiremiyor, mağduriyet yaşıyor. Pandemi öncesi sınavı geçenler var, vizesi onananlar var. Normalde vize onandıysa vatandaşımıza verilmesi lazım ama Alman konsoloslukları pandemi gerekçesiyle bu vizeleri teslim etmiyor. Uçuşlar başladı ama vizeler verilmediği, sınavlar yapılmadığı için binlerce ailemiz perişan. Aralarında eşinden çocuğundan aylardır ayrı olanlar var, babası yanında olmadan doğan çocuklar var. Bunların hepsi bizim insanımız, bizim vatandaşımız. O çocuklara, o ailelere sahip çıkmak bizlerin birinci görevidir. İşini kapatanlar, iki ülkede iki ayrı kirayı ödeyemeyenler var. Psikolojik bunalımlar, evlilikleri bozulma noktasına gelenler var.”
DIŞİŞLERİ ALMANYA İLE KONUŞUP ÇÖZMELİ
Çakırözer, mağduriyetlerin giderilmesi adına Dışişleri Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Dışişleri Bakanlığımız bu konuyu Almanya'yla konuşmalı ve çözmeli. Almanya'dan gelecek turistler evet önemlidir ama bizim birleşemeyen ailelerimiz, babasız ya da annesiz büyümek zorunda kalan çocuklarımız da o kadar hatta ondan daha da önemlidir. İki ülke arasındaki siyasi sorunlar yüzünden  yuvalarını yeni kurmuş binlerce yurttaşımız asla cezalandırılmamalıdır” dedi.
UÇAK BİLETİ FİYATLARI KONTRAL ALTINA ALINSIN
Çakırözer, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının fahiş uçak biletleri ve sağlık hizmetleri konusunda yaşadıkların sıkıntıları da dile getirerek, uçak biletleri fiyatlarının kontrol altına alınmasını, sağlık hizmetleri konusunda da ihtiyaç duyulan hizmeti alabilmelerinin önünün açılmasını istedi.


Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

TÜRK BALLARI TESCİLLENMİŞ KALİTELERİYLE ULUSLARARASI ARENADA ADLARINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Hamburg Senatosu, Mülteci Konaklama Tesisleri İçin Yeni Yasa Tasarısını Onayladı

Çorumlu Amir olarak tanınan internet fenomeni Amir Zakaria Karabük üniversitesi olaylarını konu aldığı son videosunda Türk kadınlarına ağır hakarette bulundu.

Landshut Ditib Yunus Emre Camii'nde Ramazan Ayı Boyunca Her Gün 350 Kişiye İftar Veriliyor: Başkonsolos ve Dernek Başkanları Bir Araya Geldi

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası Kabul Edildi

Almanya'da vatandaşlık testinde 'İsrail' soruları sorulacak

BOŞANMA TEKLİFİ Adlı Komedi Oyunu Gişe Rekorları Kırıyor: İzleyiciler Mizahla Toplumsal Terapi Buluyor

Schwerer Verkehrsunfall auf Bundesstraße 73 in Stade - Straße voll gesperrt - hoher Sachschaden

Bargstedt'te Bir Anaokuluna Gece Yarısı Hırsızlık!

Almanya'da "ZEN Dental Healthcare" Münih'te Hizmete Başlıyor: Türk Hekimlerin İmzasıyla Estetik ve Profesyonel Diş Bakımı

Ottensen'de Yepyeni Bir Soluk: "Urban Alcove" Şehre Yeşil Dokunuş Getiriyor!

Schule in den Märzferien - Hamburger Lernferien werden fortgesetzt Seit 2020 bereits über 100.000 Unterrichtsstunden mehr durch Lernferien

Bremer Bürgerweide'deki Osterwiese Festivali İçin Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Kıvanç Vatansever'den Müzikte Yenilik: "Gidiyorum" İle Farklı Bir Tarz

YABİSAK’IN YENİ YÖNETİMİ ULUSLARARASI BAĞLANTILARI GÜÇLENDİRECEK

Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Alman Demiryolları, Makinistler Sendikası ile 35 Saatlik Hafta Konusunda Anlaştı: Daha Fazla Grev Önlendi

Tan Medya'dan Yepyeni Bir Komedi Dizisi: "Evlilik Müessesesi" Başlıyor!

Canan Çal'dan Yenilikçi Yaklaşım: "2024 Model Ayağında Kundura" Müzik Severleri Büyüledi

Hamburg Mut Tiyatrosu, İzmir'de düzenlenen tiyatro festivalinde ödüle layık görüldü!

BAHATTİN GEMİCİ’NİN YENİ KİTABI: “BANA SENİ GEREK SENİ - Yunus Emre Destanı”

OBEZİTEDEN KURTULMANIN YENİ YÖNTEMİ: MİDE BALONU TEDAVİSİ

Elmshorn - 163 Camper nutzten die alljährliche Wiegeaktion der Polizei in Elmshorn

Yerel seçimlerde 1 milyon genç ilk defa oy kullanacak

Yükleniyor

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli