 
    Hannover'de kuş gribi virüsü yeniden tespit edildi. Şehir sınırları içinde, özellikle Altwarmbüchener See, Ahlem, Limmer ve Herrenhausen bölgelerinde ölü veya ağır hasta halde bulunan yabani kazlar ve turnalarda yapılan incelemelerde, yüksek derecede bulaşıcı H5N1 virüsü saptandı.
Uzmanlara göre yabani su kuşları, virüsün doğal taşıyıcısı konumunda. Sonbahar göçüyle birlikte virüsün taşınma riski artıyor. Buna rağmen Hannover Büyükşehir Belediyesi, mevcut koşullarda kümes hayvanlarının zorunlu olarak kapalı alanda tutulması (Stallpflicht) yönünde genel bir karar almama kararı verdi.
Yetkililer, bu kararın nedenini şehirde büyük ölçekli kümes hayvancılığının bulunmaması ve mevcut işletmelerin çoğunun küçük hobi çiftliklerinden oluşması olarak açıkladı. Şehir genelinde virüsün yayılma riski şu anda düşük seviyede değerlendiriliyor.
Buna rağmen kümes sahiplerine ciddi uyarılar yapıldı:
Kuşların yabani kuşlarla doğrudan veya dolaylı temasını önleyin,
Kümes girişlerinde elleri ve ayakkabıları mutlaka temizleyin ve dezenfekte edin,
Mümkünse kümeslerin üstünü kapatarak açık alan temasını azaltın.
Yetkililer ayrıca vatandaşlara da çağrıda bulundu: Yabani kuşları, özellikle göl kenarlarında beslemeyin ve bu alanlara girerken dikkatli olun. Farkında olmadan virüs, ayakkabılar veya evcil hayvanlar aracılığıyla başka bölgelere taşınabiliyor.
İnsanlar için risk düşük, ancak tedbirli olunması gerekiyor. Belediye, durumu yakından izlemeye devam ederken, gerekirse yeni önlemlerin alınabileceğini bildirdi.
Daha fazla bilgi ve güncel uyarılar için Aşağı Saksonya Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Kurumu'nun (LAVES) sitesine başvurulabiliyor:
👉 www.laves.niedersachsen.de