“Vatandaşlarımız, yaşadıkları ülkeleri, o ülkenin insanlarıyla birlikte inşa etti”

Milletvekili ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya “1961’den bugüne vatandaşlarımız, başta Almanya olmak üzere yaşadıkları ülkeleri, o ülkenin insanlarıyla birlikte inşa etmiş, ülkeye sadece ekonomik yönden değil,

Türkiye 29.10.2021 22:46:57 0
“Vatandaşlarımız, yaşadıkları ülkeleri, o ülkenin insanlarıyla birlikte inşa etti”
AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türkiye ve Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ncı yıl dönümü nedeniyle bir konuşma yaptı.
Konuşmasına İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Almanya’nın istihdam ihtiyacını karşılamak üzere 30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında bir iş gücü anlaşması imzalandığını hatırlatarak başlayan Sırakaya, “1961’den bugüne vatandaşlarımız, başta Almanya olmak üzere yaşadıkları ülkeleri, o ülkenin insanlarıyla birlikte inşa etmiş, ülkeye sadece ekonomik yönden değil, insani yönden de zenginlik katmıştır. Üç gün sonra 60. yılını geride bırakacak olduğumuz bu göç süreci; inişleri ve çıkışlarıyla hüzünleri ve sevinçleriyle zorlukları ve umutlarıyla değerlendirdiğimizde genel anlamda tarihe adını yazdıracak bir başarı öyküsüdür. Birinci nesildeki Türkiye’ye kesin dönüş hayali, zamanla değişime uğramış, bugün 3. ve 4. nesilde ise kesin kalışa dönüşmüştür. İşçi olarak Almanya’ya giden vatandaşlarımızın çocukları ve torunları, bugün hayatın artık her alanına damgalarını vurarak önemli katma değer sağlamaktadır.” vurgusu yaptı.
 
Irkçı saldırılarda artış
 
Göç sürecinde başarı öykülerinin yanı sıra sorunların da yaşandığına dikkat çeken Sırakaya, bu sorunların başında, Türk kökenli vatandaşların Avrupa’da karşı karşıya kaldığı ayrımcılık, ırkçılık ve İslam düşmanlığı bulunduğunu söyledi. 1984’ten 2020 yılındaki Hanau saldırısına kadar son 36 yılda Almanya’da gerçekleştirilen ve Türk kökenli vatandaşları hedef alan ırkçı terör eylemlerinde 31 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Sırakaya “Saldırılarda yitirdiğimiz vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bugün hâlâ ne yazık ki bir yandan insanlar hayatını yitirmekte, diğer yandan ibadethanelerimiz ve derneklerimize saldırılar devam etmektedir. Alman makamlarının yaptığı açıklamalara göre Müslümanlara ve Müslüman kurumlarına yapılan ve kayıt altına alınan saldırıların sayısı 2019 yılında 884, 2020 yılında ise 901’e ulaşmıştır. Gerçekleşen saldırılar yetmezmiş gibi vatandaşlarımızın özellikle Fransa ve Avusturya’da, ötekileştirici bir kimlik politikası ile karşı karşıya olunduğu gözlemlenmektedir.” açıklaması yaptı.  
 
Özellikle yeni nesil Türk kökenli vatandaşlarda, Türk ve Müslüman kimliğin oluşması, korunması ve yarınlara aktarılmasında önemli görevler üstlenen sivil toplum kuruluşlarının, Türkiye ile gönül bağlarının bulunmasından dolayı marjinal hatta bir suç örgütü gibi değerlendirildiğini üzüntü ile gözlemlediklerini belirten Sırakaya, yaygınlaşan bu ırkçı tutumun, resmi devlet kurumları tarafından desteklenmesinin Avrupa’nın geleceği adına endişe verici olduğunu kaydetti.  
 
Sırakaya “Şundan kimsenin şüphesi olmasın: Biz Türkiye olarak kutsallarımıza yönelik her türlü baskı, ayrımcılık ve insanlık dışı muamelelere karşı mücadelemizi kararlı bir şekilde uluslararası platformlar da dâhil her yerde sürdüreceğiz.” diye konuştu.
 
“Vatandaşlar köprü fonksiyonu görüyor”
 
İş gücü göçünün 60. yıl dönümünde olumlu gelişmelerin de yaşandığına dikkat çeken Sırakaya şunları söyledi: “Almanya’yı yeni vatan edinmiş soydaşlarımız, Türkiye ile Almanya arasında köprü fonksiyonu görmektedir.
Almanya’daki kuruluşlarımız, pandemi döneminde adeta maske üretim atölyelerine dönüşmüştür. Maskelerin üretiminde fedakâr Türk hanımlarını, dağıtımında ise gençlerimizi, üstün gayretlerinden dolayı bir kez daha Gazi Meclisi’mizin kürsüsünden tebrik ediyorum. Son 20 yılda kurumlarımız vasıtasıyla Almanya’daki vatandaş ve soydaşlarımıza eğitim, dil, din, kültür ve sosyal alanlarda geçmiştekinden daha fazla hizmetler götürebilmekteyiz. Konsolosluklarımıza erişim kolaylığı, seçme ve seçilme hakkı, yurt dışı temsilciliklerinde seçim sandıklarının kurulması, yurtdışındaki gençlerimizi organizasyonlarla ülkemize getirerek tarihlerini, kültürlerini ve medeniyetlerini yakından görmelerinin sağlanması soydaşlarımıza gösterdiğimiz önem ve alakaya işaret etmektedir.”

 

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

TÜRK BALLARI TESCİLLENMİŞ KALİTELERİYLE ULUSLARARASI ARENADA ADLARINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Hamburg Senatosu, Mülteci Konaklama Tesisleri İçin Yeni Yasa Tasarısını Onayladı

Çorumlu Amir olarak tanınan internet fenomeni Amir Zakaria Karabük üniversitesi olaylarını konu aldığı son videosunda Türk kadınlarına ağır hakarette bulundu.

Landshut Ditib Yunus Emre Camii'nde Ramazan Ayı Boyunca Her Gün 350 Kişiye İftar Veriliyor: Başkonsolos ve Dernek Başkanları Bir Araya Geldi

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası Kabul Edildi

Almanya'da vatandaşlık testinde 'İsrail' soruları sorulacak

BOŞANMA TEKLİFİ Adlı Komedi Oyunu Gişe Rekorları Kırıyor: İzleyiciler Mizahla Toplumsal Terapi Buluyor

Schwerer Verkehrsunfall auf Bundesstraße 73 in Stade - Straße voll gesperrt - hoher Sachschaden

Bargstedt'te Bir Anaokuluna Gece Yarısı Hırsızlık!

Almanya'da "ZEN Dental Healthcare" Münih'te Hizmete Başlıyor: Türk Hekimlerin İmzasıyla Estetik ve Profesyonel Diş Bakımı

Ottensen'de Yepyeni Bir Soluk: "Urban Alcove" Şehre Yeşil Dokunuş Getiriyor!

Schule in den Märzferien - Hamburger Lernferien werden fortgesetzt Seit 2020 bereits über 100.000 Unterrichtsstunden mehr durch Lernferien

Bremer Bürgerweide'deki Osterwiese Festivali İçin Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Kıvanç Vatansever'den Müzikte Yenilik: "Gidiyorum" İle Farklı Bir Tarz

YABİSAK’IN YENİ YÖNETİMİ ULUSLARARASI BAĞLANTILARI GÜÇLENDİRECEK

Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Alman Demiryolları, Makinistler Sendikası ile 35 Saatlik Hafta Konusunda Anlaştı: Daha Fazla Grev Önlendi

Tan Medya'dan Yepyeni Bir Komedi Dizisi: "Evlilik Müessesesi" Başlıyor!

Canan Çal'dan Yenilikçi Yaklaşım: "2024 Model Ayağında Kundura" Müzik Severleri Büyüledi

Hamburg Mut Tiyatrosu, İzmir'de düzenlenen tiyatro festivalinde ödüle layık görüldü!

BAHATTİN GEMİCİ’NİN YENİ KİTABI: “BANA SENİ GEREK SENİ - Yunus Emre Destanı”

OBEZİTEDEN KURTULMANIN YENİ YÖNTEMİ: MİDE BALONU TEDAVİSİ

Elmshorn - 163 Camper nutzten die alljährliche Wiegeaktion der Polizei in Elmshorn

Yerel seçimlerde 1 milyon genç ilk defa oy kullanacak

Yükleniyor

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli