'Türk vatandaşlarının genelde %60’ı Mercedes’i tercih ediyor.'

'Zafer Özpolat ile Pazar Sohbetleri' röportaj serimizin konuğu Hamburglu iş adamımız aynı zamanda Demokrat Çorumlular Derneği Başkanı Durmuş Erkişi iş hayatındaki başarısını ve dernek olarak yapacakları çalışmaları anlattı

İş Dünyası/Ekonomi 12.05.2019 01:29:36 0

Zafer ÖZPOLAT


Sizi tanıyabilir miyiz?

 
1964 yılında Çorumun Çukur ören köyünde doğdum,1974 Yılında Almanya’ya geldim. Maalesef ilk okul bitirebildim.
 
Almanya’ya aile birleşimi ile geldiniz galiba?
 
Evet. Babam 1970 yılında Almanya’ya gelmişti. 1974 yılında kız kardeşim ile beraber sonradan geldim.
 
Almanya’ya geldiğinizde hangi iş kollarında çalıştınız?
 
Önce okula gittim. Okul bittikten sonra tencere sattım , sigortacılık yaptım. 1982 yılında ehliyet aldıktan sonra araba alıp satmaya başladım, aynı zamanda  7-8 yıl kamyon şoförlüğü yaptım. Gastronomi işine girdim. En son 1994 yılının birinci ayında araba alım satım işine resmen girdim. O zamandan bu yana araba alım satım işi ile uğraşıyorum.
 
Her insanın çocukluğunda bir meslek aşkı yatar. ‘Şu meslek sahibi olmak istiyorum ‘ diye sizin küçüklük meslek aşkınız var mıydı?
 
Benim 16 yaşından bu yana hep araba alım satım işiydi. Araba sevgisi bende çok vardı. 10 yaşında bir ara pilot olma aşkı vardı.
 
İş hayatınızda hedefiniz nedir?
 
Hedefim ev sahibi olmak çocuklarıma güzel bir gelecek bırakmaktı. Bunları gerçekleştirdim. Şimdi emekli olana kadar bu işte çok arabam olmasa da günlük kazancımı elde etmek için devam edeceğim.
 
İş hayatınızda sizi başarıya götüren etken ne oldu ?
 
Nerde olursa olsun dürüstlük çok önemlidir. İş hayatında dürüst olmalısınız. Bir insana araba sattığın zaman nasıl olursa olsun kazanayım diye bir düşüncede olmadım. Eğer o insana araba satıyorsam o insan buraya 3 yada 6 ay sonra geldiği zaman onun yüzüne bakabilmem lazım. Biz bir ara 1998-2008 yılları arasında  yurt dışına çok araba sattık. Ama bu işte doğu blok’da alım gücü dolduktan sonra bizde de işler durdu. En büyük sıkıntımız temiz araba bulup, araba alana verdiğimiz zaman dediğim gibi yüzüne bakmam sonradan lazım beni mutlu ediyor.
 
Sizin müşteri profiliniz nasıl?  
 
Tabii ki, Almanlardan ziyade yabancılar daha fazla araba alıyorlar. Bir dönem birisi büyük markalı araba aldı mı, oda aynısını alacak gibi yarış halindelerdi. Bu durum bizim işimize geliyordu. Ama şimdi bakıyorum yabancılarda artık bilinçlendiler. Türk vatandaşları izine gitmek için genelde büyük araba tercihleri oluyor.
 
Almanlar genelde gelip arabaya baktığında ben bunu aile için kullanacağım diyerek alıyor. Mümkün olursa Km’si az olsun hatta bazı yaşlı Almanlar özellik istemiyor. Ne kadar çok özellik olursa o kadar bozulur diye düşünerek araba alıyor.
 
Genellikle Türk müşterilerinizin marka tercihi nedir?
 
Türk gençleri genelde BMW , 40 yaşını geçmiş Türk vatandaşlarımız Mercedes  düşkünüdür. Son zamanlarda  bazı vatandaşlarımızda Japon arabalarını tercih ediyor. Türk vatandaşlarının genelde %60’ı Mercedes’i tercih ediyor. Diyebilirim.
 
Araba alım satım uzmanı olarak araba almak isteyen vatandaşlarımıza önerileriniz neler olabilir?
 
Aldığın yerin sağlam bir yer olduğu çok önemlidir. Bakıyorsun adam alım satım yeri açıyor. Altı ay sonra bakıyorsun kapatmış gitmiş. Yıllarca bu işi yapan  yerleri tercih etsinler. Arabanın bakım kağıtlarının olması çok önemlidir. Arabanın kazasız olmasına dikkat edilmesi, kilometresinin fazla olmamasına bakılması lazım. Benim önerilerim bunlar olabilir.
 
Siz bir araba satın aldığınızda neyi  tercih edersiniz?
 
Ben çok araba kullandığım için motoruna çok dikkat ederim. Az yakan arabaları tercih ederim.
 
Gençlerimize bir iş adamı olarak tavsiyeniz var mı?
 
Meslek yapmalarını tavsiye ederim. Çağımızda meslek çok önemlidir. Üniversiteye giderlerse üniversiteyi başaramazlarsa ellerinde bir meslek olmuş olur. Üniversiteden önce meslek eğitimi alsınlar. Benim kardeşim 30 yaşından sonra üniversiteye gitti ve 34 yaşında üniversite bitirdi.
 
Duygusal mısınız?
 
Çok duygusalım
 
İş hayatınızda duygusal bir an yaşadınız mı?
 
Maddi sıkıntı çeken biri bir gün geldi. Onun halini görünce çok üzülmüştüm.
 Ben göz yaşı dökemiyorum. Yakınım ölse bile içime atıyorum. Çaresiz kalan insanları gördüğümde üzülüyorum.
 
Durmuş Erkişi evde nasıl iş hayatında nasıldır?
 
Evde şu ana kadar bulaşık yıkamış bir insan değilim. Çay bile demlememişimdir. Ben biraz erken evlendim. Ondan önce annem, babam ve kız kardeşimle beraber oturuyorduk. Erkek evlatlar pek çalışmaz bizim toplumda kızım şunu getir, bunu götür. Hatta anne bile kalkar su getirir.  Bu konuda çok zayıfım.
İş konusunda ise ne yaptığını bilen yıllarca insanlara en iyisini sunmaya çalışan disiplini tabii ki, iş disiplinini seven birisiyim.
 
Bağlama da çalıyorsunuz. Müzisyenlik nereden geldi.?
 
Müzisyen demeyin. Müzisyen kardeşlerimize ayıp olur. Ben 16 yaşından bu yana  bağlama çalmaya çalışıyorum. Halen çalıyorum. Hiç eğitim almadım.  İlk defa saz aldığım da  notaların yerini bana birisi göstermişti.
 
Sizin iş adamlığınızın yanında dernekçilik yanınızda var. Demokrat Çorumlular Derneği başkanısınız , Derneğinizin isminin başına Demokrat  koymanızda  neden  Nedir?
 
Güzel bir soru gerçekten. Biz demokrasiye hayran olduğumuz için diyebiliriz. Demokrasi halkın çoğunluğunun seçtiği  azınlığında hakkını koruyan bir sistemdir. Ama özellikle Türkiye’de son dönemlere bakacak olursak bunun yürüyemediğini görüyoruz. Özellikle bu ismi derneğimizin başına koyarak faşizan düşüncesi olmayan kişilerle demokrasi çatısı altında buluşarak ilerisi için güzel şeyler yapalım diye seçtik.
 
Derneğinizin kaç üyesi var?
 
Şu an resmi rakamlara göre 138 üyemiz var.
 
Derneğinize üye olmak için Çorumlu olmak mı lazım?
 
Hayır , bizim Bingöllü , Karslı ve tokatlı var. Ama bizim için  İnsan olması önemlidir.
 
Ben yakın bir zamanda Sivas’a gittim. Burada Sivaslılar Derneğini eleştiriyorum. Sivas’ı burada iyi tanıtamıyorlar. Çok güzel kültürleri var. Bakıyorum buradaki Sivas dernekleri bizlere burada kendi kültürlerini iyi tanıtmadıklarını gözlemledim. Sizler Demokrat Çorumlular olarak kendi kültürünüzü nasıl tanıtmaya devam edeceksiniz?
 
Çorum derneği olarak tabii ki, burada kültürümüzü tanıtacağız.  Size bizim kuruluş amaçlarımızdan bahsetmek istiyorum. Biz Çorum katliamının unutulmaması için gençlerimize yönelik etkinlikler yapıyoruz. Bu insanlık suçu katliamın failleri yakalanmadığı sürece bu etkinliği yapmaya devam edeceğiz. Her yıl anma etkinliği yapacağız. Bunun yanında eğitime katkı sunmak için maddi yönden çaresiz insanlar var Türkiye’mizde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Engelli kardeşlerimize yardım etmek istiyoruz. Çorum mutfağını, Çorum kültürünü gençlerimize tanıtmak için kültürel geceler düzenleyeceğiz. Sadece leblebimiz var diye geçmeyeceğiz. Belki de Leblebi geceleri de yapabiliriz.
 
Gençlere yönelik çalışmalarınız yeni dönemde olacak mı?
 
Evet olacak. Yeni yönetimle bir araya gelerek Gençlik kolu oluşturmayı düşünüyoruz. Bir futbol takımımız var ama şimdi yaşlılar oynuyor. İkinci bir takım gençlerden kurulu yapabiliriz. Folklor  grubu oluşturmayı düşünüyoruz.
 
Ne zamana kadar başkanlığı yürüteceksiniz ?
 
Plakamız 19 olduğu için kuruluşumuzdan 19 yılına kadar,  bu işin şakası tabii ki, bizim geçen yıl Türkiye’den  HİTT Dernekleri başkanı misafir olarak buraya gelmişti. Kendisi ile olumlu bir toplantı yaptıktan sonra bize ‘Niye burada Federasyonlaşmıyorsunuz’ diye söylemişti. Çünkü Berlin’de Danimarka’da, Frankfurt’ta ,Fransa’da Çorumlular Dernekleri var.  Bize Danimarka Fransa uzak olduğu için Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt dernekleri bir araya gelerek federasyonlaşma hedefimiz var. Eğer bu dönem bunu gerçekleştirebilirsek bir de benim yerime genç bir arkadaş çıkarsa  (Gülüyor) o zaman bırakmayı düşünüyorum.
 
Eğitim Kampanyalarınız devam edecek mi?
 
Evet devam edecek. Gençlik kollarımızı oluşturduktan sonra maddi imkanı olmayan gençlerimize eğitim bursu vermeyi düşünüyoruz.  Bu yıl yapacağımız etkinlikte büyük ölçüde eğitim ağırlıklı olacak.
 
Demokrat Çorumlular Derneği başkanı olarak mesajınız var mı?
 
İnsanların biraz daha duyarlı olması özellikle etkinlik yaptığımızda içeriğine bakarak katkı bulunmasını bekliyoruz. Maddi ve manevi destek veren herkese teşekkür ediyorum. Eksik yönlerimiz var ise gelerek eleştiride bulunsunlar. Bunu beklerim.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 
Bende teşekkür ederim. Pazar sohbetleri serinizi çok beğeniyorum. Zevkle okuyorum. Kişileri toplum önünde tanıtıyorsunuz. Başarılarınızın devamını diliyorum.
 
 
 
 
 
 


2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı

BODRUM'DA SONSUZ TURİZM HEDEFİ

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Eşinin görevi dolayısıyla Diyarbakır'a gelen kadın muhtar oldu

YSK Başkanı Yener: Hatay ve Ordu için yapılan başvurular bugün görüşülecek

AfD Skandalı: Parti Bağışları Yine Gündemde! Niedersachsen Eyalet Başkanı Soruşturma Altında

Hamburg Duvarlara Yeşil Dokunuşlarla Şehri Güzelleştiriyor!

"Tuğba Özay: 'Eğer Amerika'da doğsaydım, uluslararası çapta olurdum'"

Müziğin Kalbinde Yeni Bir İsim: Nergis Limanlı TV Sunuculuğunda!

Hamburg-Barmbek-Nord'da Cinayet Şoku!

Müzikten Kopamayan Yıldız: Salih Kızıltoprak'ın Dönüşü!

Yükleniyor

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli