Antropolog Profesör Christian Bromberger futbolun toplumsal işlevini şöyle özetliyor: “Bir futbol maçını büyüleyici buluyorsak, bu, sadece bizi oyaladığı için değil, toplumlarımızın merkezi değerlerini yoğunlaşmış biçimde görünür kılmasındadır. Nedir mesele? Sivrilip öne çıkmak ve başarı: En önemli şey kazanmak, ‘tabela’da önlerde olmaktır. Dünyamızın temel kurallarıdır bunlar; bir farkla, futbolda yeteneklerin değerlendirilmesinde daha fazla prosedür vardır. Topluluk ruhu ve oyun taktiği önemlidir, başarı için zorunlu olan dayanışma ve önceden yapılan planlama önemlidir… Futbol maçı, çok gaddar biçimde bize başka temel doğruları da hatırlatır, özellikle de bizim mutluluğumuzun başkasının mutsuzluğu demek olduğunu (Mors tua, vita mea-Sana ölüm, bana hayat)… Kısacası gayet teatral bir tarzda bugünkü dünyaya kapsamlı bir bakış sunar.”
Profesör Bromberger’in futbolun işlevine yönelik bu tanımı, futbolda yıllardır yaşanan hengâmeyi de çağrıştırmıyor mu sizce? Futbolda hakem kararlarının, kulüp temsilcilerinin gündemi belirleme çabalarının bir hatadan çok daha fazlasını içerdiği yönünde ciddi bir kanaat var toplumda: “Yalnızca şu kulübe hayat, diğerlerine ölüm.”
Makyavel “Amaca giden her yol mübahtır.” anlayışını düşünce dünyasına sunarken Thomas Hobbes “İnsan, insanın kurdudur.” sözüyle rasyonel biçimde insanların bir düzen içerisinde bir araya gelmesini öngörüyordu. Her iki düşünür de tasarladığı dünyanın insanlar için en iyisi olacağını düşünüyordu. “Futbolda da Makyavel ve Hobbes’un görüşlerini savunacak şekilde bir düzen mi tasarlanıyor?” sorusu geçerliliğini yitirmiyorsa gerçekten dünyaya kapsamlı bir bakış mı sunuyor futbol? Kazananın mutlak haklı olduğu ve kazanmak için her şeyin kabul edilebilir olduğu bir dünya.
Frankfurt’ta 8 Yaşındaki Noah Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor
Anadolu Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa Güz Yarıyıl Arasınavları Münih’te Gerçekleştirildi
Almanya’dan Tarihe Saygı: Konrad Adenauer İçin Özel 2 Euroluk Para
Avrupa İçin Fırsat: Alman Halkından Çocukları Koruyacak Güçlü Yasalara Destek
Hamburg’da Bisiklet Devrimi: 2026’ya Kadar Daha Güvenli ve Daha Konforlu Yollar
Hamburg Limanı’nda Otonom Dönem: iPORTUS Projesi Resmen Başladı
ZOLL deckt vier Fälle illegalen Aufenthalts in Südniedersachsen auf
Bovenschulte’den Gençlere Teşekkür: “Siyaseti Gelecek İçin Yapıyorsunuz”
Almanya’da SCHUFA Kararı: Ödenmiş Borç Kayıtları 3 Yıl Daha Saklanabilecek
Wandsbek’te Banka Skandalı: Banka Çalışanları Müşterileri Milyonlarca Euro Dolandırdı
Oldenburg Tren Garı’nda Şiddet: Eski Eşini Darp Eden Adam Hakkında Soruşturma
KRV Seçim Hakkı Girişimi’nden Yetkililere Çağrı: “Avrupa–Türkiye Uçuşları Ucuzlatılsın!”
Bremen Neustadt’ta “Mahallelerde Park” Diyaloğuna Yoğun İlgi
Lübeck’te Tarihi Karstadt Binası Eğitim Merkezi Oluyor
Hamburg-Eppendorf’ta 53 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor
İhsan Tarakçı’nın Yeni Romanı “Kül” Okurla Buluşmaya Hazırlanıyor
Hamburg Bürgerschaftı’nda AfD Tartışması: “Yasak Süreci Daha Fazla Geciktirilmemeli”
Hamburg’da Cezaevi Personeline Sağlık Güvencesi: Heilfürsorge Geliyor
Hamburg’da Kar Alarmı: Cenazeler ve Definler Geçici Olarak Durduruldu
Hamburg’da Kar Engeli: St. Pauli – Leipzig Maçı İptal Edildi
Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Kar Uyarısı: Zorunlu Olmadıkça Dışarı Çıkmayın
Hamburg’da Mülteciler Aylarca Bekliyor: Temel Yardımlar İçin 3,6 Ay Gecikme