“Kamalı: '1 Milyon İstihdam' projesine başvuru sayısı 1 milyonu geçti”

YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı'dan, geçtiğimiz günlerde bazı medya kuruluşları ve CHP Milletvekili Fethi Açıkel tarafından yazılım sektörüne ilişkin dile getirilen iddialara yanıt niteliğinde açıklamalar geldi.

Türkiye 3.12.2022 18:45:45 0
“Kamalı:

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, Bloomberg HT canlı yayınında yazılım sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kamalı açıklamasında, geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan "30 bin yazılımcı ülkeden gitti" ve CHP Milletvekili Fethi Açıkel'in "“1 Milyon Yazılımcı İstihdamı projesi, daha fazla beyin göçü, beceri açığı ve işsizlik olarak geri döndü" iddialarına da yanıt niteliğinde bilgiler verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü "1 Milyon İstihdam" projesine dair müjdeli bir haber vermek istediğini belirten Kamalı, projeye başvuru sayısının 1 milyonu geçtiğini belirtti.

Kamalı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Pandemi dijitalleşmeyi ciddi şekilde hızlandırdı. 10 yıl önce bile 70 bin yazılımcı açığı akademisyenlerimiz tarafından gündeme getirilirken biz son 2 yılda 250 bin yazılımcı açığı olduğunu tespit ettik.

Yazılımcı yetiştirme programlarının yalnızca üniversitede değil, üniversite ve meslek liseleri dışında, meslek yüksekokulları ve programcılık dahil ciddi bir ekosistem olmasına rağmen TÜBİSAD'ın raporlarında son üç yıldır değişmez şekilde yüzde 20 hızlı büyüyor.

"1 Milyon İstihdam" projesi 1 milyon rakamını geçti

Ben bugün çok önemli bir haberi sizinle paylaşmak üzere geldim. 2020 yılında, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın büyük bir insiyatifi ile "1 Milyon İstihdam" projesi büyük bir akademi programıyla ve ülkemizin her yerinden ulaşılabilecek, sertifa edilebilecek ve bildiğimiz alanlarda da tematik alanlarda da tekrarlı eğitim programını hayata geçirdi.

"200 kurum buradan yazılımcı açığını karşılıyor"

Bu sabah itibariyle bu programda 1 milyon 54 bin 232 kişi eğitim almış. Eğitim alan ve sertifikalarına almış, sürecini tamamlarayak iş gücüne dönüşecek olan da 373 bin 140 kişi mevcut. Dolayısıyla yazılım sanayimizden 200 kurum buradan yazılımcı açığını karşılıyor.

"Hazine ve Maliye Bakanlığı'mızı kutluyorum"

Bütün şirketlerimize açık olan bu programda toplanan 373 bn CV'mizi çok farklı alanlarda değerlendirmek üzere harekete geçmelerini öneririm. Ben Hazine ve Maliye Bakanlığı'mızı bu projeye öncülük ettiği için teşekkür ederim. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Cebrail Taşkın'a teşekkür etmek istiyorum.

YASAD başkanı Kamalı geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında çarpıtılmış olarak yer bulan açıklamaları sonrasında 1 Milyon İstihdam Projesi ile alakalı sosyal medya hesabından şu paylaşımı yapmıştı;

"Ülkemizin ve genç nüfusumuzun yazılım teknolojileri ile yetiştirme ve bu alanda yazılım ARGE ve teknoloji üretimine destek olan 1 Milyon İstihdam Projesi çok değerli büyük bir kalkınma hamlesi projesidir. Tüm ülkeye hizmet eden bu projeyi hayata geçiren sayın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, sayın Bakanımıza ve sayın Genel Müdür Dr. Cebrail Taşkın'a, MBA sektörümüz adına Tebrik eder, şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunarız.

Hamburg, 2025 Avrupa’nın “Ağaçlar Şehri” Seçildi

Hamburg-Viyana ICE Treninde Balta ve Çekiçli Saldırı: Üç Kişi Yaralandı

Hamburg-Wilhelmsburg’da 12 Yaşındaki Aaliyah İçin Kayıp Alarmı

CDU Hamburg: Elektrik Vergisi Düşürülmeli, Halk ve Ekonomi Rahatlatılmalı

Almanya'nın Saksonya eyaletinde çıkan orman yangınından dolayı bir mahalle tahliye edildi

Hamburg-Lurup’ta 44 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Moisling’in Kalbi 55 Yaşında: Haus der Mitte’de Büyük Kutlama

Bavyera ile Türkiye Arasında Sağlık Diplomasisi Güçleniyor

Hamburg’a “Herkes İçin Tuvalet” Geliyor

Philipp Treu, Freiburg’a Transfer Oldu: Avrupa Hayaline Bir Adım Daha Yaklaştı

Dikkat! Düşük Gelirliler için Radyo-TV Vergisinden Muafiyet Mümkün

Hamburg’dan Geleceğe Akıllı Yatırım Hamlesi: Borç Freni Reformu Meclisten Geçiyor

Hannover’de Şehir Spora Açıldı: Bewegungs(t)räume 2025 Başladı

Groß-Sand Hastanesi İçin Umut Işığı: Linke ve CDU’dan Halkın Katılımına Açık Oturum Hamlesi

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Yükleniyor

Hamburg, 2025 Avrupa’nın “Ağaçlar Şehri” Seçildi

Hamburg-Viyana ICE Treninde Balta ve Çekiçli Saldırı: Üç Kişi Yaralandı

Hamburg-Wilhelmsburg’da 12 Yaşındaki Aaliyah İçin Kayıp Alarmı

CDU Hamburg: Elektrik Vergisi Düşürülmeli, Halk ve Ekonomi Rahatlatılmalı

Almanya'nın Saksonya eyaletinde çıkan orman yangınından dolayı bir mahalle tahliye edildi

Hamburg-Lurup’ta 44 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

  • Cumartesi 31.1 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 35.2 ° / 18.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.5 ° / 22.3 ° Güneşli