‘İşimin sanatçısıyım’

‘Zafer Özpolat ile Pazar Sohbetleri’ röportaj serimizin konuğu Hamburglu iş adamlarımızdan Gürol Gür, meslek hayatındaki başarılarını gazetehamburg’a anlattı

İş Dünyası/Ekonomi 15.09.2019 01:47:29 0
 ‘İşimin sanatçısıyım’

Röportaj Zafer ÖZPOLAT


Firmanızı ne zaman kurdunuz?

 
1992 yılında kurdum. O zamanlar yeni firma kurmanın zorluklarını yaşadım. Yeni firma olduğumuz için mal sahipleri yeni bir firmaya yer vermiyordu. Bu tür bazı zorluklarla karşılaştım.
 
Firmanızın adı neden Schanzenbäckerei?
 
Schanzen Hamburg’un güzide semtlerinden biridir. Firmayı bu semtte kurduğumuz için semtin adını firmamıza verdik.
 
Kısa süre önce yeni yerinize taşındınız, Ekmek başta olmak üzere bir çok unlu mamullerinizi yeni yerinizde üretiyorsunuz. Yeni taşındığınız yeni üretime geçen hizmet binanızla ilgi sizden bilgi alabilir miyim?
 
Sevgili Zafer kardeşim, eski yerimizde  1998 yılından 2009 yılına kadar fırınımızda üretim yaptık. Eski fırınımız bize yer olarak dar geldi. Aslında Schanzen semtinde üretimimizi devam etmek istiyorduk. Ancak bu büyüklükte o semtte yer bulamadık. 2017 yılında şimdi taşındığımız yerin arsasını aldık. 2018 yılının Ağustos ayında kazmayı vurduk. Mayıs 2019 tarihinde buraya taşındık. Şu an itibariyle bu fırınımız Hamburg’un en modern fırınıdır. Şu anda Hamburg’da böyle bir fırın bulamazsınız. Kendi sıcak suyumuzu kendimiz üretiyoruz. Doğa dostu bir fırın olarak burayı yaptık. Doğaya herhangi bir pis gaz vermiyoruz. Binamız enerji bakımından tasarrufludur. En iyi tekniğe sahibiz. Şu anda %50 kapasite ile çalışıyoruz. İleriyi düşünerek kapasitemizi %100’e çıkarma durumumuz olabilir. Yerimiz buna müsaittir.

 
Firmanıza ait yeni ürünleriniz var mı?
 
Eski ürettiğimiz ürünlerimiz devam edecek. Biz un, tuz ,su ve ekşi maya ile çalışıyoruz. Ürünlerimizi her hangi bir katkı maddesi kullanmadan doğal olarak yapıyoruz. Mesela bir ekmek yapacaksanız onun hamurunu 24 saat soğutucuda bekletmek zorunda kalıyorsunuz. Altı saat 23 derece sıcakta bekletiyorsunuz. Ekmek işi sabır işidir.
 
Hamburg’da kaç şubeniz var?
 
Şu an 34 şubemiz var.4 Ekim tarihinde bir şube daha açmayı düşünüyoruz.
 
Şubelerinizde Unlu mamullerin yanında makarna çeşitlerde sunuyorsunuz ?
 
Şimdi piyasa daralıyor. 2002 yılında o ucuz iş yapan fırıncılar çıktığında bizim gibi fırıncılar çok müşteri kaybetti.
 
Neden kaybetti?
 
Çünkü üretimi belli olmayan bir mamulü kalitesiz üretip, ucuza satıyor. Bundan dolayı biz konseptimizi değiştirme kararı aldık. Konsepti daha çok kesime yönelelim diye çalışanlara yönelik bir konsept yaptık. Adam büroda çalışıyor. Yemek yemek için restorana gideceğine öğle yemeğini bizde yesin dedik.  Hamburg’da en tanınmış bir fırıncıyız. Herkesin gözü üzerimizdedir. Fırıncılar içinde  Almanya’da en tanınmış firmayız bunun altını çizelim.

 
Firma olarak bundan sonraki hedefiniz nedir?
 
Firma olarak büyümeye devam edeceğiz. Yükseldiğimiz kadar yükseleceğiz. Şu anda yaşım 55 ,üç sene sonra Çocuklarıma devredeceğim. Yavaş yavaş onları yönetime alıştırdım. Sadece onlara danışmanlık yapacağım.
fırın bölümünüz var. Fırınımızda çok kaliteli ürün yapmak zorundasın, bunun lojistik kısmı var  bunu mükemmel bir şekilde yapmak lazım, sonra şubeye gidiyorsun sonuçta kendi ürünlerimizi kendimiz satıyoruz. Şubenin yer seçimi çok iyi olması ve  iyi bir dizayna sahip olması lazım ve kaliteli mal satman lazım. Bunların hepsini biz yapıyoruz.
 

Galatasaraylı olmanız dolayısıyla Sarı- Kırmızı renkler tercih ediyorsunuz?
 
İlk dönemlerimizde kullandık. Ama son yıllarda açık mavi turkuaz renkleri tercih ediyoruz. Renkler şubelerin bulunduğu yere göre de değişiyor. Eppendorf semtinde şubemizi açacağız. Zor bir semt, Hamburg’un entektüel insanların oturduğu bir semt  ,biz bu tür semtlere de gireceğiz. Mesela  bu şubemizde değişik renkler üzerinde çalışıyoruz.
 
Hamburg’da sizin işinizi yapan yerler var. Ben bir müşteri olarak unlu bir ürün tercih edeceğim. Neden sizi tercih edeceğim. Sizin diğerlerinde farklı yanınızı nasıl his edebileceğim?
 
Ürünün renginden ,pişmesinden  fark edebilirsiniz. Ürünün rengi çok önemlidir. Fırıncının yaptığı hatayı ocakçı düzeltebilir. İyi bir hamurcun varsa ,iyi bir ocakçın varsa bunu ürününden görebilirsin. Bizde iyi bir ocakçı ve fırıncıya sahibiz.
 
Gürol Gür’ün başarısındaki etkenler nedir?
 
Dürüstlük, yaptığın işi iyi bilmen lazım. Bilmediğin şeyleri öğrenirken açık olmalısınız. Bir yer açtığımda şube olarak bu yer olur diyorum. Allah vergisi oluyor. Bazı firmalar yeni yer açmak için bir sürü analiz yapıyorlar. Yapmak içinde para veriyorlar. Benim ailem beni farklı yetiştirdi. Biz beş kardeşiz. Beş kardeş içinde fikirlerini özgürce söyleyebilen, çocuk yaramazlık yaparken yapabilir. Hata yapsam bile o düzeltir gibi bir güven vermişti ailem bana ..
Çalışkan olmak zorundasın. Bilgi sahibi olabilirsin ama çalışmadan o bilgi ile bir şey yapamazsın.
Eğitim, dürüstlük, çalışmak ve fikirlere açık olmak. Bunlara sahip olduğuma inanıyorum. Hep ben bilirim anlayışı bende yoktur.

 
Size göre Ticaret nedir?
 
Ben bu mesleğin sanatçısıyım. Ticaret para kazanmak için bir uğraştır. Tabii , bizde para kazanıyoruz. Çok para seven bir insan olsam yatırım yapmazdım. Ticaret dürüstlüktür. İşini bilmek ve para kazanmaktır.
 
Türk iş adamı olarak Alman toplumunda ön yargıyla karşılaştığınız oldu mu?
 
Hayır olmadı. Alman toplumunun bana büyük saygısı var. Böyle bir şirketi kurduğum için sadece Türk lezzetleri değil, Alman ekmekleri yaparak çeşitlendirdiğimiz için saygı duyarak teşekkür ediyorlar. Burası bizim evimizdir. Bu topluma saygı duymak lazım, bu toplum bizi kabul etmiş, bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin vatandaşlığını almışız. Bizim uyum göstermemiz lazım. Bu ülkeye başarılarımızla kendimizi göstermemiz lazım.
 
Türkiye’ye yatırım düşünüyor musunuz?
 
Hayır düşünmüyorum. Türkiye’miz zor bir ülkedir. Almanya’da yaşayıp ta Türkiye’de yatırım yapanlara bakın hep zarar etmişlerdir. Türkiye bizi farklı görüyor.
 
İyi bir ekmek nasıl yapılır?
 
İyi bir ekmek yapmak için ekşi maya kullanmak, kaliteli un ,tuz ve şeker olması lazım. Bu Almanların çok eskiden gelen bir kültürü var. Ekşi mayanın bir türü var onu kullanıyorsun. Sabırlı bir şekilde uzun bir süresi vardır. İki saat içinde ekmek yaparım dersen iyi bir ekmek yapamazsın. İyi bir ekmek 24 saatte yapılır.
 
Gürol Gür kendini üç cümle ile nasıl ifade eder?
 
Dürüst, çalışkan, işini bilerek yapan başarılı iyi bir aile babası, yardım sever, duygusal

 
İş hayatınızda duygusal bir an yaşıyor musunuz?
 
Ben çok duygusal bir insanım. Yanımda çalışanlar annesini, babasını kaybettiğinde onların o andaki durumlarında hemen göz yaşı dökerim. Yada bir işçiyi çıkarmak istediğinde onu dinlediğinde onu çıkaramıyorsun. Aslında iş hayatında duygusallığa yer olmamalı ama ben yapamıyorum.
 
Meslek hayatımda bugün 75. İş adamı olarak sizinle röportaj yaptım. Başarılı iş adamlarımızla röportaj yapmak bana gurur veriyor. Sizinle bu röportajı yapmaktan mutluluk duyuyorum.
Hemen şunu sorayım; Bir iş adamı olarak gençlerimize tavsiyeleriniz nelerdir?
 
Sevdikleri işi yapsınlar. Sevdikleri işte başarılı olmak daha kolaydır. Ben sevdiğim işi yapıyorum. Torna tesviye öğrendim. Üç ay üniversiteye gittim. İnşaat mühendisi olacaktım. Ancak fırıncılık bana daha cazip geldi. Bu mesleğe yöneldim. Başarının sırrı sevdiği işi yapmaktır. Sevdiği işi yapsınlar, yaptıkları işin eğitimini alsınlar.
Şunu da söyleyeyim , iyi bir gazetecisin bende sana röportaj vermekten mutluluk duydum.

 
Siyaseti düşünüyor musunuz?
 
Kesinlikle hayır, düşünmüyorum.
 
İyi bir Galatasaraylısınız, Galatasaray  bu yıl ligde ne yapar?
 
Zafer kardeşim, bizi spordan soğuttular. Fatih Terim çok başarılı birisidir. Biraz mütevazi olması lazım. Artık ağabeylik  yapsın. Türk futbolunu bitirdiler. Soğuttular.
Keyifli maç seyredemez olduk.
 
Galatasaray Hamburg Derneğinin başkanlığını yapan birisi olarak derneğin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
 
Almanya’da biz ,dernekçilik işini bilmiyoruz. Çok dernek var, bakıyorsun hep aynı yüzler, değişen bir şey yok. Rahmetli Özhan Canaydın, dernek başkanıydım bana ‘Ya oğlum , işine bak ne yapacaksın dernek başkanlığını gel İstanbul’a Galatasaray kulübü başkanı ol ‘ demişti.  Ben bu sözden sonra o başkanlığı bırakmıştım.
Bir GS yöneticisinin diğer kulübün tarihi ile ne işi olabilir Allah aşkına …
Derneklerimizin tümünde bir açılım yok. Biz hep aynı geminin insanlarıyız kardeşim. Bizler örnek olmalıyız. Diğer kulübe saygılı olacaksınız ki, o kulüp de size saygılı olsun. Korkarım ki, bir kişinin  kin ve nefret  söylemleriyle  Hamburg’da iki kulüp taraftarının  bir araya gelme duygusunu yitireceğiz. Çok ayıp ve Hamburg’da son yaşanılanlar hiç hoş değildir. Galatasaraylılık başka bir duygudur. O, duyguyu içinde his etmeyenler kin ve nefret söylemleriyle oraya buraya saldırırlar. Çünkü içinde Galatasaraylılık duygusu yok. Galatasaraylılık duygusu bambaşka bir duygudur.
Bu diğer kulüp ve dernekler içinde geçerlidir. Fenerbahçelilikte Fenerbahçe taraftarı için ayrı bir duygudur. Beşiktaş içinde bu geçerlidir. Kısacası dernekçilikte hoşgörü çok önemlidir.

 
Gürol Gür Eğitim Vakfı çalışmaları devam ediyor mu?
 
2012  yılında bu vakfımızı kurduk. Vakıf olarak öğrenci okutuyoruz. Zekat ve fitremi vakıfa aktarıyorum. İhtiyaç sahibi öğrencilerimizin eğitimlerine katkıda bulunuyoruz. Şu anda üç öğrencimiz yararlanıyor. Bir öğrencimizde vakfımızdan aldığı destek ile üniversite bitirdi.
En büyük sorunumuz inan eğitimdir. Derneklerimizden bazıları eğitim konularına ağırlık vereceğine onun bunun açığını nasıl bulup, eleştiririm mantığıyla hareket ediyor. İyide kardeşim açığını arıyorsun da açığını aradığın kişinin  hiç mi iyi tarafı yoktur. Buna bakan yok. Toplum olarak birbirimizi sevmemiz lazım. Sokakta yaşayan insanımızda bizim gibi dünyaya geldi, hangi şartlar onu bu hale getirdi ona bakmalıyız. İnsanlar arasına kin, nefret söylemleri katarak neyin Show’unu  yapıyorsun kardeşim. Bu tür insanları yalnızlaştıracaksın, yüz vermeyeceksin.
 
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
 
Zaferciğim ben teşekkür ederim. Başarılarının devamını diliyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Çağdaş Suseven'in Yeni Klibinde Zeki Müren İzleri!

Altona’daki Allee Tiyatrosu Bariyersiz Hale Getiriliyor: 390.000 Euro Destek

AB, Türk Dönerine Standart Getiriyor!

Almanya'da Emeklilere Yüzde 4,57 Zam Geliyor!

Avrupa Adalet Divanı'ndan Türk Göçmenlere Çifte Vatandaşlık Kararı

Araklı'da Kayıp Kız Kardeş Aranıyor: Züleyha Alemdar'ı Bulmak İçin Yardım Çağrısı

Getir ve Gorillas Almanya'dan Çekiliyor: Depolar Kapatılıyor

Öffentlichkeitsfahndung nach 12-Jährigem

Hasan Akbaş: Grafik Design ile Hamburg'da Başarıyı Yakalıyor

Batı Avrupa'da Yükseköğretim Fırsatı: Öğrenci Seçme Sınavı Başvuruları Başladı

Mordfall in Stade - Ermittler suchen wichtige Zeugen

Öffentlichkeitsfahndung nach Verdacht des räuberischen Diebstahls

Basketbol Dünya Şampiyonları Hamburg'da Olimpiyatlar İçin Isınıyor

Dr. Hans-Jochen Waitz, 80. Yaşını Senato Kahvaltısıyla Kutladı

Hamburg Polisi, Pastor Patrick Klein'i Onursal Komiser Olarak Atadı

Hamburg Limanı'nda Kruvaziyer Gemileri Emisyonlarına Sıkı Düzenleme Geliyor!

Bavyera Eyalet Meclisi, Çocuk ve Gençlerin Taciz İçerikli Görüntü Soruşturmacılarına Ek Ücret Vermeme Kararı Aldı

Özlem Değirmen, Fashion Week Türkiye’de Görkemli Defileyle Göz Doldurdu

Yalçın Çoban ve Hasan Arslan, Türk ve Azerbaycan Sinemasını Birleştirecek Büyük Anlaşmayı Duyurdu

Hamburg'da Dijital Matematik Eğitimiyle Öğrenci Başarısı Artıyor

Uni Mannheim'da Silahlı Saldırgan Polis Müdahalesiyle Hayatını Kaybetti

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Ankara’da buluştu

Hamburg Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız: "Hamburg'da Barış ve Uluslararası Hukuk Kürsüsü Kurulmalı!"

SPD-Altona, Altona'nın Ekonomik Geleceği İçin İş Dünyasını Bir Araya Getiriyor!

10 Euro'luk "Polis" Temalı Hatıra Parası Yakında Dolaşıma Girecek!

Arne Jacobsen Evi, Hamburg-Nord Belediye Başkanlığı'nın Yeni Yerleşim Yeri Olacak!

Münih Başkonsolosluğunda 23 Nisan Coşkusu! Çocuklarımızın Şiir ve Şarkılarıyla Renklendi

(Alman Dans Ödülü) explore dance – Netzwerk Tanz für Junges Publikum projesine verildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul ziyaretinde döner kesti

Yükleniyor

Çağdaş Suseven'in Yeni Klibinde Zeki Müren İzleri!

Altona’daki Allee Tiyatrosu Bariyersiz Hale Getiriliyor: 390.000 Euro Destek

AB, Türk Dönerine Standart Getiriyor!

Almanya'da Emeklilere Yüzde 4,57 Zam Geliyor!

Avrupa Adalet Divanı'ndan Türk Göçmenlere Çifte Vatandaşlık Kararı

Araklı'da Kayıp Kız Kardeş Aranıyor: Züleyha Alemdar'ı Bulmak İçin Yardım Çağrısı

  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false