“İnsanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor”

Netz E Temsilcisi Nadine Arahavelias: “İnsanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor. Ramazan Avcı’nın ismi, HSV’de asla unutulmamalı, hikâyesi kulübün ayrılmaz bir parçası olmalıdır.” dedi.

Hamburg 22.12.2022 22:24:19 0
“İnsanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor”

Hamburg’da, 37 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından katledilen Ispartalı Ramazan Avcı için anma töreni gerçekleştirildi. Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından düzenlenen tören, Avcı’nın saldırıya uğradığı Landwehr sokağındaki tren istasyonunda, isminin verildiği Ramazan Avcı-Platz’da gerçekleştirildi.
Törene Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı, Türkiye’den gelen yeğenleri Serpil Sezen, Beste Sezen, Selma Kaman, Mölln saldırısında üç aile bireyini kaybeden Faruk, Hava ve İbrahim Arslan, Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, Hamburg Nord İlçe Belediye Başkanı Michael Werner-Boelz, Hamburger Sportverein (HSV) adına Nadine Arahavelias, Hamburg Eyalet Parlamentosu Başkanvekili Deniz Çelik (Sol Parti), sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.



Törende konuşan 2. Bundesliga ekibi HSV’nin kulüp çalışanları ve taraftar gruplarının ırkçılığa karşı kurdukları çalışma grubu olan Anı Kültür Ağı (Netz E) adına bir konuşma yapan Temsilci Nadine Arahavelias da “Netz E olarak Ramazan Avcı’nın adını ilk kez dört yıl önce duyduk ve insanların ırkçı sebeplerle öldürülmesi bugün bile bizi öfkelendiriyor. Irkçı dazlakların, HSV taraftarı olduğunu ama kulübün ve taraftarların bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmadığını öğrendik. Bunu değiştirmek istediğimiz için araştırdık ve sonuçta bu hikâyenin genç taraftarlara da aktarılması gerektiğine karar verdik. Ramazan Avcı’nın ismi, HSV’da asla unutulmamalı, hikâyesi kulübün ayrılmaz bir parçası olmalıdır.” diye konuştu. 



“Katledilen insanların aileleri cinayetin sonuçlarıyla yalnız bırakıldı”
Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) adına konuşan avukat Ünal Zeran, Avcı’nın katledilişinden tam 25 yıl sonra ilk kez onun öldürüldüğü bu meydanda bir araya geldiklerine değinerek uzun uğraşlar sonucunda 2012 yılında Avcı’nın isminin meydana verilmesini ve bir anıt taş dikilmesini sağladıklarına dikkat çekti. Zeran “Katledilen insanların aileleri, daha sonra cinayetlerin sonuçlarıyla yalnız bırakıldı. Birçok olayda, kurbanlar zanlı olarak gösterilirken çok az olayda zanlıların failleri ortaya çıkarıldı.” vurgusu yaptı.
Irkçı mağdurlarının taleplerinin arkasında olduklarını kaydeden Zeran şunları söyledi: “Mağdurların talepleri bizim de taleplerimizdir. Irkçılık mağdurları yalnız değildir. Binlerce mağdura saygı gereği, ırkçı, antisemit ve sağ şiddet olaylarına karşı somut tedbirler alınması gerekiyor. Bürokrasiye takılmadan hızlı bir temel emeklilik, Federal Adalet Dairesi ve eyaletlerdeki Mağdurlar Fonu tarafından ödenen tazminatlara kolay erişim ve bağımsız ırkçılık şikâyet merkezleri, mağdurların, dolayısıyla bizim talebimizdir. Irkçı cinayetlerdeki politik sebepleri görmezden gelenlerin ve ırkçılık kurbanlarının sayısını mümkün olduğunca az göstermeye çalışanlar, bu cinayetleri aydınlatamaz.”
“Hatıralarımızda derin yaralar açtı”



Törende bir konuşma yapan Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, “Türk kökenli vatandaşlara yönelik insanlık dışı bu ırkçı saldırılar, hatıralarımızda derin yaralar açtı ve üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin unutmamız mümkün değil.” dedi. Kara, demokratik toplumlarda yeri olmayan yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığa karşı siyasal, toplumsal ve yasal düzlemde tüm gerekli tedbirlerin alınmasının ve topyekûn mücadele edilmesinin önem taşıdığına dikkat çekti.  



“Solingen Katliamı engellenebilirdi”
27 Aralık 1992 yılında Neuss’te ırkçılar tarafından katledilen Şahin Çalışır’ın kuzeni Orhan Çalışır da törende bir konuşma yaparak bu cinayet vaktinde aydınlatılsaydı Solingen Katliamı’nın belki de gerçekleşmeyeceğini söyledi. Çalışır, ırkçılık kurbanlarını unutmayacaklarına ama katilleri, onların arkasındakileri de unutmayacaklarını belirtti.
Törende Irkçılık Kurbanı Süleyman Taşköprü’nün kız kardeşi Ayşen Taşköprü’nün mesajını okuyan Hamburg Sol Parti Milletvekili Deniz Çelik, ırkçı cinayetlerin aydınlatılması için Hamburg’da bir araştırma komisyonunun kurulması talebini de yineledi.


“Dayıcığım, seni asla unutmayacağız”
Avcı’nın yeğeni Serpil Sezen konuşmasında dayısıyla ilgili anılarına değinirken dayısı öldürüldüğünde henüz 2 yaşında olan Selma Kaman da dayısının adını yaşatmaya çalışanlara teşekkür etti. Avcı’nın yeğeni Beste Sezen dayısını tanımasa da kendisi için bir kahraman olduğunu söyleyerek “Dayıcığım, seni asla unutmayacağız, unutturmayacağız.” dedi.  
Hamburg Nord İlçe Belediye Başkanı Boelz ise Hamburg Bilim ve Eşitlik Dairesi’nin maddi desteğiyle Avcı’nın yeğenlerini Türkiye’den Hamburg’a getirebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi ve kurbanların ailelerinin desteklenmesinin önemini dile getirdi.

Hüzünlendiren mektup

Gülüstan Avcı’nın, katledilen eşi Ramazan Avcı’nın ağzından yazdığı mektubu ise inisiyatiften Leyla Loğoğlu okudu. Avcı’nın Almanya’ya geliş ve eşiyle tanışma hikâyesinin yer aldığı mektubu okudu. Mektupta yer alan “Ben Ramazan Avcı, daha 25 yaşımda adına ‘ırkçılık denilen vahşete, onlarca kişi tarafından acımasızca dövülerek kurban gitmiş biriyim. Geride eşimi, doğmamış çocuğumu bırakarak. Oğlum, babasının olmadığı bir dünyaya doğacak, babasız büyüyecek. Bu ne benim ne evladımın ne eşimin ne de adına ‘kader’ denen şeyin seçimiydi. Bu, onların seçimiydi. Onlar yani sırf dini, dili ve rengi ayrı diye kendilerinde başkasını öldürme hakkı gören katiller. Benim hikâyem ne ilk ne son ama son olması ümidiyle.” cümleleri, törende duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

 
 

Altona-Altstadt’ta 19 Yıllık Dönüşüm Tamamlandı: RISE Programı Başarıyla Sona Erdi

Timur Acımış “Yalnız Seni Sevdim” ile Yoluna Güçlü Bir Adım Attı

Mirasınızı Güvence Altına Alın: “Handbuch Testament” Yol Gösteriyor

Hamburg Semalarında Ölçüm Uçuşları: Lazer Tarama ve Haritalama Çalışmaları Başladı

Frankfurt’ta 8 Yaşındaki Noah Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Anadolu Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa Güz Yarıyıl Arasınavları Münih’te Gerçekleştirildi

Almanya’dan Tarihe Saygı: Konrad Adenauer İçin Özel 2 Euroluk Para

Avrupa İçin Fırsat: Alman Halkından Çocukları Koruyacak Güçlü Yasalara Destek

Hamburg’da Bisiklet Devrimi: 2026’ya Kadar Daha Güvenli ve Daha Konforlu Yollar

Hamburg Limanı’nda Otonom Dönem: iPORTUS Projesi Resmen Başladı

ZOLL deckt vier Fälle illegalen Aufenthalts in Südniedersachsen auf

Bovenschulte’den Gençlere Teşekkür: “Siyaseti Gelecek İçin Yapıyorsunuz”

Almanya’da SCHUFA Kararı: Ödenmiş Borç Kayıtları 3 Yıl Daha Saklanabilecek

Wandsbek’te Banka Skandalı: Banka Çalışanları Müşterileri Milyonlarca Euro Dolandırdı

Oldenburg Tren Garı’nda Şiddet: Eski Eşini Darp Eden Adam Hakkında Soruşturma

KRV Seçim Hakkı Girişimi’nden Yetkililere Çağrı: “Avrupa–Türkiye Uçuşları Ucuzlatılsın!”

Bremen Neustadt’ta “Mahallelerde Park” Diyaloğuna Yoğun İlgi

Lübeck’te Tarihi Karstadt Binası Eğitim Merkezi Oluyor

Hamburg-Eppendorf’ta 53 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor

İhsan Tarakçı’nın Yeni Romanı “Kül” Okurla Buluşmaya Hazırlanıyor

Hamburg Bürgerschaftı’nda AfD Tartışması: “Yasak Süreci Daha Fazla Geciktirilmemeli”

Hamburg’da Cezaevi Personeline Sağlık Güvencesi: Heilfürsorge Geliyor

Hamburg’da Kar Alarmı: Cenazeler ve Definler Geçici Olarak Durduruldu

Hamburg’da Kar Engeli: St. Pauli – Leipzig Maçı İptal Edildi

Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Kar Uyarısı: Zorunlu Olmadıkça Dışarı Çıkmayın

Hamburg’da Mülteciler Aylarca Bekliyor: Temel Yardımlar İçin 3,6 Ay Gecikme

Hamburg’da Kayıp 13 Yaşındaki Aaliyah İçin Arama Sürüyor: Leipzig’e Gitmiş Olabilir

Hamburg’da Okullar Pazartesi Günü Yeniden Açılıyor

“Hayatını İnancına Adamıştı”

Hamburg’da Kar Alarmı: Senato Uyardı, Dışarı Çıkmayın!

Yükleniyor

Altona-Altstadt’ta 19 Yıllık Dönüşüm Tamamlandı: RISE Programı Başarıyla Sona Erdi

Timur Acımış “Yalnız Seni Sevdim” ile Yoluna Güçlü Bir Adım Attı

Mirasınızı Güvence Altına Alın: “Handbuch Testament” Yol Gösteriyor

Hamburg Semalarında Ölçüm Uçuşları: Lazer Tarama ve Haritalama Çalışmaları Başladı

Frankfurt’ta 8 Yaşındaki Noah Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Anadolu Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa Güz Yarıyıl Arasınavları Münih’te Gerçekleştirildi

  • Çarşamba 4.6 ° / 0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 4.6 ° / 0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 3.8 ° / -2.5 ° Orta kuvvetli karlı