Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz: “Türk toplumunun, aşırı sağcı ve ırkçı çevrelerin nefret ve tehditleriyle karşı karşıya kaldığını görmesi insanın yüreğini dağlamaktadır.”
Schwandorf’da, 17 Aralık 1988’de, Almanya’da ilk ırkçı saldırı olarak tarih kayıtlarına geçen katliamda, aşırı sağcı Josef Seller’in kundakladığı Habermeier evinde Fatma Can (44), eşi Osman Can (50), oğulları Mehmet Can (12) ile Alman Jürgen Hubner (47) hayatını kaybetmişti. Schwandorf kurbanları için anma töreni düzenlendi.
Törene Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Schwandorf Belediye Başkanı Andreas Feller, Schwandorf Eski Belediye başkanı Helmut Hey, Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay, Kurbanların Kızı Leyla Kellecioğlu, DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Uğur Cankurt, Saadet Kuzey Bavyera Bölge Teşkilatlanma Başkanı Musa Tamer, Schwandorf Kenti Saadet Temsilcisi Orhan Demiroğlu, DİTİB Camii Başkanı Mustafa Eraslan, DİTİB Amberg Ulu Camii İmamı Abdurrahman İşbakan, Katolik Kilise papazı Christian Kalis ve Evangelisch Kilisesi Papazı Arme Langbein ile bölgedeki sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz törende yaptığı konuşmada, Schwandorf’da meydana gelen bu cinayetin, 1960’lı yıllardan başlayarak Almanya’ya gelen Türk kökenli vatandaşların bu ülkede maruz kaldığı ilk ırkçı saldırı olması bakımından bir dönüm noktası teşkil ettiğine değindi. Deniz “Ne yazık ki bu tarihten sonra bir daha hiçbir şey aynı kalmamıştır. Solingen örneğinde olduğu gibi bu ülkede aşırı sağ ve Neonazi örgütlerinin saldırıları yakın zaman kadar hız kesmeden devam etmiştir. Bu ülkede, sadece ekmek parası derdinde olan ve tek amaçları huzur içinde yaşayıp bulunduğu topluma da katkıda bulunmakta olan Türk toplumunun, aşırı sağcı ve ırkçı çevrelerin nefret ve tehditleriyle karşı karşıya kaldığını görmesi insanın yüreğini dağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.
Almanya’da aşırı sağ ideolojilerin giderek güç kazandığına gerek yerel gerek genel seçimlerde oy tabanını artırdığına dikkat çeken Deniz “Avrupa ve Almanya’daki aşırı sağın yükselişinin sosyolojik olarak tahminin yapılarak gerekli tedbirlerin bir an önce alınması ve hayata geçirilmesi aciliyettir. Irkçı saldırılar gerçekleştikten sonra polisiye tedbirlere geçilmesinin mümkün olmadığı yaşanan hadiselerle teyit edilmiştir. Yarım asırdan fazla bu topraklarda yaşayan Türklerin ve diğer etnik kökenli insanların, artık yabancı olarak değil, bu ülkenin asli unsurları olarak görülmesinin, eğitim ve birçok alanda dışlayıcı ve ötekileştirici yaklaşımların bir yana bırakılarak bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi yönünde çaba gösterilmesinin zamanının geldiğine inanıyoruz.” vurgusu yaptı. “Hep birlikte çaba sarf etmeliyiz”
Schwandorf Belediye Başkanı Andreas Feller de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Schwandorf’da 34 sene önce 19 yaşındaki aşırı sağcı Josef Seller tarafından Habermeier evinde kundaklama sonucu hayatlarını kaybeden Osman, Fatma ve Mehmet Can ile Jürgen Hübner’i unutmamız mümkün değil. Aradan seneler geçmesine rağmen böyle iğrenç bir olayın şehrimizde gerçekleşmesinin şaşkınlığı içerisindeyiz. Hepimiz geleceğimiz uğruna barış içinde yaşamak için bir şeyler yapabileceğimizi unutmamalıyız. Bizim toplumuzda ırkçılığa, Yahudi düşmanlığa ve hiçbir çeşit insan düşmanlığına yer yoktur. Her türlü korku ve şüpheyi engellemeliyiz. Schwandorf ilimizde bir daha böyle bir ırkçı saldırıya maruz kalmamak için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Nerede ve hangi şartlarda olursa olsun her birimizin tek amacı, haksızlığın her türlü şekliyle mücadele etmek olmalıdır. Bu nedenle Schwandorf’ta yaşayan vatandaşlarımıza, kararlı bir şekilde ayrımcılık, nefret ve kışkırtıcılıkla mücadele etmeleri konusundaki uyarılarımız sürekli devam etmektedir. Ön yargı ve kayıtsız kalmaktan uzaklaşıp dayanışmayı, anlayışı ve paylaşımlarımızı birlikte yaşadığımız iletişimde olan insanlarla göstermeliyiz.”
“Kentimi hiçbir zaman terk etmedim”
Irkçı Saldırgan Josef Seller tarafından babasını, annesini ve kardeşini kaybeden Can ailesinin kızları Leyla Kellecioğlu bir konuşma yaparak “Ailemi kaybettiğimde genç bir kızdım. Vahşi olayda ailemi kurtarmaya çalışan İtfaiyeci Andreas Feller belediye başkanımız oldu. Belediye başkanımız sayesinde 2016’da kundaklamanın olduğu evin önüne anıt dikildi. Tüm acılarıma rağmen babam, annem ve kardeşimle birlikte yaşadığım Schwandorf kentini hiçbir zaman terk etmedim fakat sokaklarda gezerken ailemin katilini görmekten rahatsız oluyorum.” diye konuştu.
Bahrenfeld S-Bahnhaltestelle Çevresinde Mobilite Devrimi: Hegarstraße Yenilendi, Friedensallee Çalışmaları Başlıyor
UGC Başkanı Ahmet Öz’den 6 Şubat Mesajı: “Gazetecilerin İsimleri Deprem Kentlerinde Yaşatılmalı”
Hamburg ve Schleswig-Holstein Okul Denetimini Modernize Ediyor: Vakıflar Uzmanlık Katkısı Sunuyor
“Anne, Lütfen Yardım Et!”: Telefon Dolandırıcılarının Korku Üzerinden Kurduğu Tuzak
HafenCity’de Çocuklar ve Kulüpler İçin Yeni Spor Alanı
Bremen’de Dört Okul İklim Nötrlüğü Yolunda: “Gelecek Sınıflarda Başlıyor”
“Trende Feci Saldırı: Serkan C. Görevini Yaparken Can Verdi”
Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri 8 Şubat’ta
Thering: „Hamburg braucht Mut zu Olympia – und verlässliche Finanzierung für Hochschulen“
“Kanserle Mücadelede Hamburg Örnek Oluyor: Tarama ve Tedavi Umut Veriyor”
Oslebshausen’de 22 Kaçak Araç Kaldırıldı: Ordnungsamt Harekete Geçti
Moorrege’de Çocuk Saldırısı: Kriminalpolizei Faili Arıyor, Phantombild Yayımlandı
Hannover’de 16 Yaşındaki Melia S. Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor
İstanbul’daki Otel Faciasında Yeni Gelişme: Savcılık Altı Kişi İçin Hapis Cezası İstedi
Hamburg’da İzmir Sokak Lezzetleri: “35 Orijinal İzmir” Kapılarını Açtı
Hamburg’da 1. Sınıf ve Anaokulu Kayıtlarında Yüksek Talep Sürüyor
Goodbye, Dapo! Afolayan St. Pauli’ye Veda Etti, Blackburn Rovers’a Transfer Oldu
Hamburg, 393 Yeni Öğretmen Adayını Törenle Karşıladı: “Duruşunuzu Gösterin!”
Yeni Araştırma Ortaya Koydu: Spor, Hamburg’da Binlerce İstihdam Sağlıyor
Bremen ve Bremerhaven Okullarında Yeni Dönem: 200 Öğretmen Adayı Göreve Başlıyor
Hamburg’da Burchardplatz İçin İkinci BID Dönemi Başladı: 2,17 Milyon Euro’luk Dönüşüm
1:2’lik Mağlubiyet Augsburg’da: Eski St. Pauli Oyuncusu Gregoritsch İki Golle Yıldızlaştı
Wandsbekmarkt’ta Deutsche Bank Şubesine Boya Saldırısı: Polis Soruşturma Başlattı
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hamburg’da Anılacak
Hamburg-Bramfeld’de 14 Yaşındaki Kızdan Günlerdir Haber Alınamıyor
Almanya’da Uyarı Grevi: Toplu Taşıma Pazartesi Durma Noktasında
Wangersen’de Trafik Kazası: 21 Yaşındaki VW Minibüs Sürücüsü Ağır Yaralandı
Tonndorf’ta Gece Baskını: SEK Şüpheli Silah Tüccarını Gözaltına Aldı
Hamburg’da 10 Yaşındaki Timur Kaya Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor
Hamburg Belediye Sarayı’ndaki Restaurant Parlament İflas Etti: Bismarck da Burada Yemek Yemişti