“Harput mutfağı çeşitlilik bakımından birincidir”

Elâzığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, “Türk ve Osmanlı yemeklerinden oluşan Harput yemek ve tatlı çeşitlerimizin birinciliğini ispatlayana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Türkiye 27.11.2021 23:29:35 0
“Harput mutfağı çeşitlilik bakımından birincidir”
AGAFED Üyesi Elâzığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran tarafından hazırlanan, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürlüğünce Prodes Projesi kapsamında, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Elâzığ Gastro Elâzığ Lezzet Şöleni 2021 büyük ilgi gördü.
 
2500 kişinin katıldığı, 75 yemek ve tatlıdan oluşan tanıtım ve tadımlarla gerçekleştirilen şölene Elâzığ Milletvekilleri Zülfü Demirbağ ve Sermin Balık, Elâzığ Belediyesi, Elazığ TSO, Elazığ Ticaret Borsası destek verdi. Harput Türk mutfak kültürünün dünyaya tanıtılması amacını taşıyan etkinliğe şu isimler katıldı: Elazığ Vali Yardımcısı İsmail Bayraktar, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, Kovancılar Yazı işleri Müdürü Cevat Karabulut, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı İlhan Yıldız, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Vahdettin Demirtaş, Eski Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Elazığ İl Özel İdare Basın Müdürü Mustafa Gür, Elazığ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirdağ, Elazığ Tarım İl Müdürü Turan Karahan, TEİAŞ Müdürü Ahmet Saraç, Elazığ MÜSİAD Başkanı Tekin Gürkan, Elazığ ASRİAD Başkanı Abdulkerim Yılmaz, Çırçır Şelalesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, Özel Bilgem Okulları ve Ed Strafor A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Düşmez, Elizi Yönetim Kurulu Başkanı Munir Sancak, Kahve Diyarı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Savcı, Palu Konağı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Bahçeci, Windyhill Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dal, Kantin-İş Elazığ Şube Başkanı Leyla Yıldırım, Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Samiye Genç, İçme Girişimci Kadımlar Derneği Başkanı Vesile Üstündağ, Guruomari Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir Yılmaz, Avrasya Aşçılar Federasyonu Başkanı Ahmet Karaman, İstanbul Aşçılar Federasyonu Başkanı Adem Yılmaz, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Bayram Özrek, Harbi Yiyorum Program Yapımcısı Yemek Yazarı Salih Seçkin Sevinç, Lezzet Yazarı Aşçı İbrahim Arslanoğlu, Aşçı, Yazar, Öğretmen, Televizyon Programcısı, Etkinlik ve Menü Danışmanı Elif Edez Tapan, Okan Üniversitesi Gastronomi Eğitmen Şef Arif Aktaş, Marias Restorandın Sahibi Şef Maria Ekmekçioğlu, Akademisyen, Aşçı, Şef Okan Değerbilir, Hürriyet Gazetesi Yemek Yazarı Burcu Gürtürk Kadak, Gastronomi Dergisi Yazarı Yılmaz Güneş, Gurme, Youtober Emrah Akın, Gurme Merve Akın, Diriliş Postası Yemek Yazarı Talip Bayram, Çok Gezen Gurme Youtober Akif Budak,  Fıtrat Haber İstanbul Hasan Mustafa Aslan, Fıtrat Haber Elif Aslan, Ünlü Şef, Aşçı Feyzullah Şeker.
 
 “Harput mutfağı çeşitlilik bakımından birincidir”
 Programda yaptığı konuşmaya katılımcılara teşekkür ederek başlayan Elâzığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, “Elâzığ yemeklerini hazırlayıp sizlere sunuyoruz. 6 bin yıllık tarihimizdeki yemekleri gün yüzüne çıkarıyoruz. Umuyorum ki Elâzığ gastronomisi Türkiye’de birinci olarak hak ettiği yerini alacaktır. Türk ve Osmanlı yemeklerinden oluşan Harput yemek ve tatlı çeşitlerimizin birinciliğini ispatlayana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Harput mutfağının çeşitlilik bakımından birinciliğini ispatlayana kadar çalışmalarımızı bırakmayacağız. Elâzığ Lezzet Şöleni 2021 hayırlı olsun.” diye konuştu.
 “Dünyanın en iyi mutfaklarından bir tanesi””
Ak Parti Elâzığ Milletvekili Sermin Balık yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Elâzığ Belediyemiz, bu işe çok güzel sahip çıkmış ve destek olmuş. Biliyorsunuz, Elâzığ çok eskiye dayanan kadim kültürü ile birlikte sofrasıyla gastronomisi ile Türkiye’deki en iyi şehirlerinden biri. Kültürümüzü tanıtmak amacı ile şehirlerin kültürlerini, dokularını yemek ve yemek tarifleri anlatır. Bizim ta tarihten gelen özel yemeklerimiz özel bir soframız var. Bunu tanıtmak bizim için önemli. İnşallah bundan sonraki tanıtımlarda ve sunumlarda yurt dışından da misafirler getiririz. Yurt dışından gelen misafirlerimize heyetlere Elâzığ yemeğini tattırdığımızda onlara çok farklı ve lezzetli geliyor. Dün yine şehir dışından gelen bir heyetimize peynirli ekmeğimizi tattırdığımızda onlara çok değişik ve güzel geldi. Bu, bizim kültürümüzün tanıtılması açısından da çok önemli. Sofralar insanların kültürlerini, tarihlerini ne kadar eski ve köklü olduğunu ama en çokta kültürümüzün paylaşmayı kardeşliği ve dostluğa yönelik olduğunu gösterir. Güzel sofralarımız, kadınlarımızın bir araya gelerek mahalle kültürleri ile yapılan zor yemeklerimiz var. Elâzığ Harput mutfağı dünyanın en iyi mutfaklarından bir tanesi.” dedi.

“Hepimize önemli görevler düşüyor”
 Ak Parti Elâzığ Milletvekili Zülfü Demirbağ ise gastronomi etkinliklerinin önemine değinerek “Elâzığ Gastro Elâzığ Lezzet Şöleni 2021’in önemi çok daha farklı. Elâzığ’ımızın yemeklerini, lezzetlerini gastronomisini Türkiye’ye dünyaya tanıtmak açısından çok önemli. Burada Elazığ’ımızın tanıtımında tarihimizle kültürümüzle musikimizle turizmimiz ile bulunmalıyız. Turizm bölgesiyiz ama turizm tanıtımımızın yeterince yapılamadığı kanaatindeyim. Hepimize önemli görevler düşüyor, bunun bir ayağı da gastronomi lezzet ve yemeklerimizin tanıtılması. Bu nedenle Elâzığ Gastro Elâzığ Lezzet Şöleni 2021’i çok önemsiyorum.” diye konuştu.
  “Harput yemeklerinin menülerde olmasına çalışacağız”
Avrasya Aşçılar Federasyonu Başkanı Ahmet Karaman konuşmasında, kendilerinin hem ev sahibi hem misafir olduğunu belirterek lezzet şöleninin gün geçtikçe büyüyen bir organizasyon olduğuna dikkat çekti. Karaman, federasyon olarak bu organizasyonda ortaya çıkan değerleri, Türkiye’deki bütün mutfaklarda yapılan menülerde yer alması amacı ile gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti. Karaman “Bir şef olarak ben Atatürk Havalimanı gibi bir yerde, şu an kapandı ama çok yakın bir tarihte menüme Elâzığ’ımızın Harput köftesini koymuştum. Yurt dışından gelen Elâzığlı gurbetçi hemşerilerimiz Harput köfteyi yediği zaman ağlamaya başladı ve ben o zaman ne kadar değerli bir iş yaptığımı ve ülke mutfağımızın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Elâzığ Lezzet Şöleni’nde gündeme taşınan yemekleri menülere taşıyınca ne kadar güzel işler çıkacağına inanıyorum ve bunun bir başlangıç olup ileride daha güzel farklı programlar olacağını düşünüyorum. Tüm destekçilere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, hayırlı olsun diliyorum.” şeklinde konuştu.
 
“Yöresel ürünlerini gün yüzüne çıkarmalıyız”
 
Konuşmasına “Çok uzun süredir planladığımız hayalimiz yavaş yavaş gerçekleşiyor.” diyerek başlayan Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı İlkay Gök, “Bir Elâzığlı olarak burada bulunmaktan çok mutluyum. Gastronomiye uzun zamandır emek veriyorum. Geldiğimizde günümüze bakıyoruz, birçok şehirde gastronomi etkinlikleri yapılıyor. Gastronomi anlamda yöresel ürünler tescilleniyor ve dünyaya tanıtmak isteniyor. Öncelikle şunu anlatmak istiyorum: Gastronomi olarak baktığımızda soyut ve somut özellikler hepsi bir arada ve o bölgeyi temsil ettiğinde çok önemli oluyor. Gastronomiye ait olan yöre ve kültürün tüm değerlerine sahip çıkmamız gerekiyor.” sözlerini sarf etti.
 
Elâzığ Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan’la bu konuda görüştüklerini belirten Gök “Çok hızlı bir şekilde teknoloji gelişti. Biliyoruz, birçok yemeğimiz var, unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerimiz var. Gastronomi etkinlikleri yapabiliriz ama bölgemizin yöresel ürünlerini bir şekilde gün yüzüne çıkarmalıyız.” dedi.
 
“Destek vermeye devam edeceğim”
 
Elâzığ Fırıncılar Odası Başkanı İlhan Yıldız da yaptığı konuşmada, Harput mutfağının, her medeniyetten yetiştirilen ürünlerin harmanlandığı eşsiz bir mutfak olduğunu belirterek Osmanlı ve Türk mutfağının oluşmasında eşsiz bir kültür niteliği taşıdığını söyledi. Elâzığ mutfağının başında bulgur ve buğday bulunduğunu aktaran Yıldız “Elazığ’da, fodula ekmek, açık ekmek ve tandır ekmeği Harput saraylarından günümüze kadar ulaşmış özel saray ekmekleridir. Elazığ’da günümüze kadar ulaşmış bu kültür, mahalle fırınlarımızda yaşatılmaktadır. Elâzığ Gastro Elâzığ Lezzet Şöleni 20212in Elâzığ mutfak kültürünü tanıtmak için çıktığı yolda, ilk toplantıda da vardım yine varım her etkinlikte de destek vermeye devam edeceğim.” vurgusu yaptım.
 
“Harput mutfağını korumak hepimizin sorumluluğudur”
 
Elâzığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem ise konuşmasında şunları söyledi: “Elâzığ esnafı olarak biz de Elâzığ mutfak kültürünün tanıtılmasını destekliyoruz. Orta Asya, Artuklu, Selçuklu, Osmanlı ve Türk mutfağının temel taşlarından olan Harput mutfağını korumak, yaşamak onu kuşaklara aktarmak sorumluluk ötesinde, özverili çabalar gerektiriyor. Asırlara meydan okuyan Elâzığ Harput gastronomisinin ayağa kalkmasını ve hak ettiği noktaya ulaşması için durmadan çalışmalı. Bu çabaları verirken bir şehrin kenetlenmesi şart. Bugün 75 yemek çeşidini gezince çocukluğumuzda ki yediğimiz bizim Sivrice bölgesi ve köylerine ait maş çorbasını gördüm, çok duygulandım. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimize sahip çıkmak gerçekten çok önemli.” dedi.
 
“Benzer organizasyonlar yapılmalı”
 
Elâzığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ise yaptığı konuşmada, bir şehri tanımanın yemek kültürü ile başladığını belirterek Elazığ mutfağının çeşitliliğinin saymakla bitirilemeyeceğini söyledi. Elâzığ Gastro Elâzığ Lezzet Şöleni 2021’in çok güzel ve yerinde bir organizasyon olduğunu aktaran Dumandağ “Şehirlerin markalaşması ve gastro imkânlarının doğmasını sağlayan bir sektöre dönüşmesi bu ve benzer organizasyonların sık ve sürdürülebilir olmasına bağlı.” dedi.  
 
“Elâzığ mutfağı bin 300 yemeği ve tatlıyı barındırıyor”
 
Elâzığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan da konuşmasında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kadim Şehir Elâzığ’ın mutfağının kendine has tatları tanınırlık ve bilinirlik anlamında herkesin ilgisini çektiğini söyledi. Elâzığ Gastro Elazığ Lezzet Şöleni 2021 Programı ile Elazığ gastronomisinin kültürünü profesyonel ve bilimsel çalışmalar eşliğinde ulusal ve uluslararası alana taşıyacaklarını ifade eden Arslan “Mutfak düzeni, sofra adabı, yemek zamanları yörede yetiştirilen meyvelerin saklanması mutfak aletleri özel günlere ait yemekleri, kendine has münhasır yapısı ile Elazığ mutfağı, kendi içerisinde bin 300 tane yemeği barındırmaktadır. Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı mutfaklarından beslenen ve esinlenen saray yemeklerinin essiz tatları bünyesinde barındıran Elâzığ mutfağını ülkemize ve tüm dünyaya tanıtmak için yapılan her çalışmayı çok değerli buluyor ve destekliyoruz.” açıklaması yaptı.
 
“Gastronomi müzesi açacağız”
 
Elâzığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Elâzığ’ın çok önemli sorunlarına çözüm getiren alt yapı, üst yapı, sosyal, kültürel ve sportif anlamdaki projelerini bitirdiklerini belirtti. Biten projeler ile Elâzığ’ın daha yaşanabilir bir şehir olduğunun altını çizen Bilginoğlu “Kültürel anlamda da bu tip faaliyetlerin, özellikle bu değerlerimizin çok iyi tanıtılmasına faydalı olacak projeler olduğunu gördüm. Evet, 11 başlıkta 100 proje kapsamında, Elâzığ Belediye Başkanımızın yapmış olduğu özellikle kültürel faaliyetler içerisinde Harput ta yaptığı yatırımlar projeler devam ediyor. Bunların içinde özellikle çok değerli olan hocamızın da bildiği gastronominin şehrimize katacağı kıymetli ifadelerinden sonra iyi ki bu projede başlatılmış. Gastronomi müzesi projesi ile çok hızlı bir şekilde tamamlanacak. Bu noktada da kalkınma ajansı ile iş birliğimizde söz konusu. İnşallah, önümüzdeki yıl şu anda devam eden Harput Musikisi Müzesi’nin yanında gastronomi müzesini açacağımıza inancımız tamdır.” sözlerini dile getirdi.  

“Herkes bugünü yâd-ı cemil edecek”


Akçakiraz Belediye Başkanı Sebahattin Kaya da konuşmasında “Herkes bugünü yâd-ı cemil edecek. İleride herkes bugünü ailelerine, torunlarına anlatacak. .Elazığ sadece musikisi ile ilgili değil, sanatı ile ilgili değil, en önemlisi tatlısı, yemekleri ve gastronomisi ile bölgeye damgasını vuracak, buna inanıyorum.” dedi.
 
Bilimsel toplantı yapıldı
 
Elâzığ Lezzet Şöleni Projesi 2021’in tanıtımında Elâzığ Belediyesi Mehter Takımı ve EFTUD folklor ekibinin gösterisi göz doldurdu. Ünlü Program Sunucusu Milad Erdoğmuş’un sunuculuğu yaptığı programda, Elâzığ gastronomisinin kalkınması için formüller verildi. Menkul Harput mutfağını yenilikçi hâle getirme yönünde “gastro ekonominin” konuşulduğu zirveye taşınması için bilimsel toplantı yapılıp kararlar alındı. Dünya Yerel Yönetimler Başkanı Necati Çetinkaya toplantıya telefon ile bağlandı.
Şölende tanıtılan yemek ve tatlılar
 
Şölende tanıtılan Elazığ’ın yöresel yemekleri ve tatlıları şöyle: Anamaşı çorbası, Harput çorbası, kurutlu çorba, lobik çorbası, maş çorbası, tutmaçlı çorba, erişte çorbası,  işgene, kağıt kebabı, kabak güveci, kellecoş, kuzu dolma, dilim dolma, süslü fidoş, taraklık, ekşili köfte, harput köfte, içli köfte, yalancı içli köfte, yoğurtlu köfte, bunbar, etli kofik dolması, etli kabak dolması, etli nahna sarması, soğan dolması, ekşili kofik dolması, mukaşerli pilav, tirit, pipirim aşı, etli yarpak sarması, palu tava, kaburga dolması, elazığ güveci, incik,  taraklık, kurutlu göme, kavurmalı gömme, peynirli ekmek, fodula, sırın, mıhlama, dolanger, güveç tatlısı, gaygana tatlısı, gül tatlısı, taş ekmeği tatlısı, alabalık fileto, alabalık güveç, alabalık ızgara, alabalık katmer, alabalık keban kebabı, alabalık köfte, alabalık sote, alabalık tereyağı, hoşaf, pipirim borani, kabak borani, keşgek pilavı, heside tatlısı, bulamaç tatlısı, peynir helvası, tarhana çorbası, ğalbur hurması, üfeleme, harput köfte kızartması, balcanlı bulgur pilavı, bastık kavurması, çökelekli patile, sac böreği, ağın gelin helvası, mahluta çorbası, katma ayranlı çorba, erişteli kavurmalı pilav, akıtma, ağın leblebisi, orcik, çedene kahvesi.
 

 
 

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı

BODRUM'DA SONSUZ TURİZM HEDEFİ

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Eşinin görevi dolayısıyla Diyarbakır'a gelen kadın muhtar oldu

YSK Başkanı Yener: Hatay ve Ordu için yapılan başvurular bugün görüşülecek

AfD Skandalı: Parti Bağışları Yine Gündemde! Niedersachsen Eyalet Başkanı Soruşturma Altında

Hamburg Duvarlara Yeşil Dokunuşlarla Şehri Güzelleştiriyor!

"Tuğba Özay: 'Eğer Amerika'da doğsaydım, uluslararası çapta olurdum'"

Müziğin Kalbinde Yeni Bir İsim: Nergis Limanlı TV Sunuculuğunda!

Hamburg-Barmbek-Nord'da Cinayet Şoku!

Müzikten Kopamayan Yıldız: Salih Kızıltoprak'ın Dönüşü!

Yükleniyor

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli