“Dünya dışı ile daha fazla ilgileniyorum”

Yazar Erkan Birlik: “Aslında ben dünya dışı ile daha fazla ilgileniyorum. Görmediklerimizi, keşfedilmeyenleri daha çok seviyorum. Karakterlerin konuları genel olarak uzayda geçiyor. Kendi yarattığımız dünyalar ve uydular yardımcımız ol

Medya 3.03.2022 01:32:43 0
“Dünya dışı ile daha fazla ilgileniyorum”

Erkan Birlik, Gox Arion mahlasını kullanarak süper kahramanlık kitaplarında Katran Adam, Beyaz Akrep, Carbon Z, Bay Morza gibi onlarca süper kahramana hayat veren değerli bir yazar. Marvel ve DC ayarında karakterler yaratarak film, animasyon, çizgi film, kitap, oyun, oyuncak gibi birçok alana yayılmak isteyen ve çalışmalarını o yönde planlayan Erkan Birlik’le görüştük.      
 
Röportaj: Yeşim Değer Üstünkaya
 
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1992 yılının Ağustos ayında İzmir’de dünyaya geldim. Bunlar dışında maliye bölümünü bitirdim, hâlâ kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Kendimi bildiğimden beri olumsuz tablolar arasında bir ressam gibi hayatımı çizmeye, renklendirmeye çalışıyorum. Her seferinde o siyah boya elime geçse de hep olumlu düşünen olmak istiyorum.
Okumuş olduğunuz bölüm ile şu an yaptığınız meslek birbirinden çok farklı, yazarlığa başlamanızdaki etken nedir?  
Açıkçası yazarlığa başlama zamanına gelmek gerekirse henüz ilkokul birinci sınıftayken ve okuma yazma aşamasına geçmemişken, annemin vermiş olduğu destek sayesinde hızlı öğrendim. Bu, benim eğitime 1-0 önde başlamama sebep oldu. Sonrasında ise lise öğretmenimin “Sen yazar olamazsın.” demesi yazarlığa yönelmemde etken oldu. Bir çıkış yolu ararken kendimi bulduğum yazılar içinde bir şey fark ettim: Yazmak bana çok iyi geliyordu. Kendimi âdeta yeniden keşfetmeye başlamıştım. Bunun sonucunda, 2016’da ilk kitabım olan Silinme’yi okuyucularımla buluşturdum.

Yürümeye karar verdiğiniz bu yolda en büyük destekçiniz kim veya kimler oldu?
Koca harflerle “annem” demek istiyorum. Babam genel sebepler nedeniyle başımızda pek duramadı. Bu süreç içerisinde annem; kız kardeşim ve bana hem anne hem de bir baba oldu. Her gece bıkmadan usanmadan bize hikâyeler anlatıyordu. Gün içerisinde de ya resim yaptırıyor ya da yeni kelimeler öğretiyordu. Annemin bu yönü bana üretkenlik kazandırdı ve beni hep ileriye doğru taşıdı. Diğer yandan hayatımın bir kısmını yanında geçirdiğim İsmail dedem ufku geniş bir insandı. Onun anlattıklarını da dinlerdim. Kendisi hem yerelde şampiyon bir boksör hem de zanaatkar bir insandı. Dönemin Yeşilçam sanatçılarından İhsan Yüce ile bir projede çalışmış. Ayrıca Fikret Hakan'a olan benzerliğinden dolayı da sinema sektörüne girmesi istenmiş ama kabul etmemişti. Annem ve dedemin üzerimdeki katkısı oldukça büyüktür.
Okuduğunuz ilk kitabı hatırlıyor musunuz?
Okuduğum ilk kitap, çocuk kitaplarının yazarı Gülten Dayıoğlu'nun kaleme aldığı Ganga adlı eserdir. Beni inanılmaz derecede etkilemiş bir romandır. Görsel hafızam iyi olduğu için âdeta kitabı sinema filmini izler gibi okumuşum. Zaten nasıl bir tesadüftür ki kitabı okuduktan bir hafta sonra okulda düzenlenen etkinliğe Gülten Dayıoğlu da katılmıştı. “Bu, sadece tesadüf olamaz.” diye düşünmüştüm.

Silinme (2016), Mucize Aşk (2018) ve Katran Adam (2021) kitaplarınızı okuyucularınızla buluşturduğunuzda her seferinde aynı duyguyu hissettiniz mi?  Duygularınızı bizimle paylaşır mısınız?
Her yazdığım kitabın dönemi, benim farklı bir dönemime geldi. Mesela Silinme, ilk kitabımdı ve ben o vakit, ünlü bir beyaz eşya firmasının üretiminde görev yapıyordum. İzmir'den Manisa'ya her gün gidip geliyordum. “Kitabı otobüste, yemekhanede ve boş vakitlerimde yazdım.” desem yalan olmaz. Yayınevim İzmir'deydi ve biz kitap fuarının olduğu gün kitabı çıkarttık. Sevdiğimiz herkes geldi, âdeta bir kuyruk oluşturdu. O anki duygularımı anlatamam. Ardından Mucize Aşk kitabında da büyük sevinç yaşadım çünkü ilk defa başka bir yazarla birlikte ortak çalışma yaptık. Sonrasında Katran Adam kitabını sevenlerimizin beğenisine sunduk. O konuda da ilk süper kahraman olduğu için bizlere inanılmaz bir ivme kazandırdı.
Yazarlığın yanı sıra onlarca süper kahramanın da yaratıcısısınız. Süper kahramanlarınızla henüz tanışmamış olanlar için kısaca her şeyin nasıl başladığını anlatabilir misiniz?
Her şey bir rüya ile başladı. Zaten senelerdir ütopik hikâyeleri, büyüklerimden dinlerdim.  Sonrasında gördüğüm bu rüya, tüm hayatımı değiştirdi ve bana âdeta bir yol sundu. Bu yol, öyle güzel ki başarırsak dünyada üretkenlik noktasında en üst sırada yerimizi alacağız ama aynı zamanda o kadar zor bir süreç ki size anlatamam. Rüya sonrası yaptığım araştırma beni Katran’a getirdi. Ondan bir karakter olarak Katran Adam’ı yarattım. Sonrasında öyle bir durum oldu ki artık durmam imkânsızdı. Arka arkaya Beyaz Akrep, Bay Morza, Shu Lan Zhao ve onlarca karakteri buldum. Her an yeni bir karakter geliyor ve bir kenara not alıyorum. Bir fabrika gibi düşünün, sürekli üretiyorum.

ÜRETKENLİĞİN NİRVANASI
Çoğunlukla Marvel ve DC süper kahraman karakterleri gördük. Aynı zamanda sinema ve televizyonda da birçok Marvel ve DC yapımı yer alıyor. Siz karakterlerinizi yaratırken hangi tarihi ya da hangi tarz karakterlerden ilham aldınız?
Aslında ben dünya dışı ile daha fazla ilgileniyorum. Görmediklerimizi, keşfedilmeyenleri daha çok seviyorum. Karakterlerin konuları genel olarak uzayda geçiyor. Kendi yarattığımız dünyalar ve uydular yardımcımız oluyor. Şu an yaptıklarımız yakın süreçte sinema sektörüne de bize yardımcı olacaktır çünkü artık eskisi gibi sadece senaryo yazılıp filme aktarılmıyor. Kitaptan uyarlama yapılıyor. Tabii ki bu, üretkenliğin Nirvana’sını yaşadığım ve yaşamaya devam edeceğim anlarda hem ülkemi hem beni ve yanımdaki ekibimi bir üste taşıyacaktır.   
Karakterler noktasında geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Stan Lee bana fazlasıyla destek olmuştu. Onun konuşmaları ve yaşadıkları bana örnekti. Yarattığı her karaktere yüklediği misyonun benim yaptıklarımdan bir farkı yoktu. Meğer ben bilmeden adeta Stan Lee gibi davranıyormuşum. Bu da benim yaptığımın ve ürettiklerimin doğru yolda olduğunu gösteriyor.
 
 
 
Şu anda yarattığınız süper kahramanlardan en çok hangisi seviliyor? Onlardan birisinin yerine geçecek olsanız hangisi olurdunuz?
Şu an için elimizde inanılmaz süper kahramanlar kadrosu var. İsimlerini bile sayamayacağım konuma geldi ama beni en çok etkileyen, en çok yerinde olmak istediğim ve sevdiğim karakter Katran Adam olurdu herhâlde çünkü o, benim yarattığım ilk kahraman ve her şey onunla başlıyor. Nasıl ki biz, kendi hayatımızın başrolüyüz, işte Katran Adam da kendisinden sonra gelecek tüm süper kahramanların başı olacaktır.
“Herkeste olduğu gibi sizin de çocukluğunuzda tutkunu olduğunuz bir süper kahraman vardır.” diye tahmin ediyorum. Çocukluğunuzun favori süper kahramanı hangisi veya hangileriydi?
Batman ve Joker’in arasındaki hikâyeyi çok seviyorum meselâ. Her ikisini de söyleyebilirim.  Mahallemizin kahramanı Örümcek Adam da yine baş favorilerimdendir.
Dünyaya kıyasla süper kahramanlık piyasasının önü Türkiye’de açık mı? Devlet, ilgili mecralar, aileniz, dostlarınız bu konuda size destek oluyor mu?
Türkiye’de bu işi yapmak için birçok kişiyle görüşmeler yaptım fakat açıkçası bu iş, burada olmayacak gibi görünüyor. Ülkemde bunlarla ilgili bir stüdyo kurulması, desteklenmesi ve pazarlanması gerekiyor. Şu an için burada, bunları yapmak imkânsıza yakın gibi gözüküyor. Birçok yere götürüp elimdeki cevherin kıymetini anlatmaya çalıştım ama insanlar kömürün işlenmeden, parlatılmadan değerli olduğuna inanmıyor. Eskiden hiç kimse projeme inanmıyordu. Şimdi ise durum değişti. Her anlattığım kişi, olaya geleceğe dönük baktığı için güzel şeyler yaşayacağımıza inanıyor.
Yazarlık ve yaratıcılık alanında emin adımlarla ilerleyen değerli ve örnek bir gencimiz olarak hayata geçirmek istediğiniz projeleriniz var mı? Varsa bize kısaca projelerinizden bahseder misin?
Çiçeği burnunda Gençlik ve Spor Konfederasyonu GESKON’un İzmir il başkan yardımcısıyım. Değerli ağabeyim ve il başkanım Taner Özgür’ün isteği doğrultusunda ilk kitabım, Silinme’yi senaryolaştırmaya başladık. İsmini Sobite olarak belirlediğimiz dizi önümüzdeki aylarda çekilmeye başlayacak. Bunun dışında süper kahramanların hikâyelerini filme dönüştürme fikrim var.
Yarattığınız süper kahramanlar bu yönleriyle aramızda yaşasalardı nasıl olurdu?
Mesela Katran Adam olsa kötülerle savaşırdı. Öte yandan Beyaz Akrep adlı kahramanımızın isteği doğrultusunda hapishaneler dünyada kaldırılır, yerlerine beyin kontrolleri gelirdi. Bunlar gibi birçok kahramanımızın olduğu ortamda dünya güvende olurdu.
 

 

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı

BODRUM'DA SONSUZ TURİZM HEDEFİ

Nachts im Polizeimuseum - Die Lange Nacht der Museen wirft ihre Schatten voraus

CENNET TEPESİ’NİN ARDINDAN CUNDA (ALİ BEY) ADASI AŞIKLAR TEPESİ’NE İKİNCİ BULUŞMA NOKTASI GELİYOR…

Hamburger Morgenpost, 75 Yıllık Günlük Yayın Geleneğini Haftalık Olarak Sürdürecek!

MERA25'ten Sert Tepki: Yanis Varoufakis'e Almanya'da Yasak!

23-jähriger Motorradfahre bei Unfall lebensgefährlich verletzt

İlk ders zilini ünlü oyuncu Çetin Altay çaldı

Öffentlichkeitsfahndung nach 14-Jähriger aus Hamburg-Barmbek-Nord

İsviçre'de Beypazarı sodalarının satışı yasaklandı: Doğurganlığı etkiliyor, sağlık riskleri teşkil ediyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

4 vekil belediye başkanı oldu; TBMM’de dağılım değişti

Eşinin görevi dolayısıyla Diyarbakır'a gelen kadın muhtar oldu

YSK Başkanı Yener: Hatay ve Ordu için yapılan başvurular bugün görüşülecek

AfD Skandalı: Parti Bağışları Yine Gündemde! Niedersachsen Eyalet Başkanı Soruşturma Altında

Hamburg Duvarlara Yeşil Dokunuşlarla Şehri Güzelleştiriyor!

"Tuğba Özay: 'Eğer Amerika'da doğsaydım, uluslararası çapta olurdum'"

Müziğin Kalbinde Yeni Bir İsim: Nergis Limanlı TV Sunuculuğunda!

Hamburg-Barmbek-Nord'da Cinayet Şoku!

Müzikten Kopamayan Yıldız: Salih Kızıltoprak'ın Dönüşü!

Yükleniyor

2023-2024 Tiyatro Sezonunun En İyileri Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nde Belli Olacak!

"sicher.mobil.leben - Güterverkehr im Blick" - Ergebnisse einer Großkontrolle

Hamburg'da "Digital-Lotsen" İle Dijital Hizmetler Artık Daha Erişilebilir

4. Hamborger Plattdüütsch Dag: Hamburg, Platte Dil ve Kültürle Buluşuyor

Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli