“Din, dil ve kültür nedeniyle insan ayrımı yapılmamalıdır”

Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König: “İnsanlara yapılan zulümler, yapılan baskılar tüm dünya ülkelerine duyurulmalıdır ve din, dil ve kültür nedeniyle insan ayrımı yapılmamalıdır.”

Almanya 16.05.2022 20:14:33 0
 “Din, dil ve kültür nedeniyle insan ayrımı yapılmamalıdır”
İlhan Baba-Nürnberg 

Nürnberg Şehir İdaresi, pandemi nedeniyle 2021 yılında verilemeyen 14. Uluslararası Nürnberg İnsan Hakları Ödülü’nü Kazak kökenli Çinli Doktor Sayragul Sauytbay‘a verdi.
 
Sauytbay, Doğu Türkistan da yaşayan Müslüman Kazak ve Uygur Türklerinin, Çin Devleti tarafından baskı altına alınarak eziyet ve işkence görerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını farklı platformlarda anlatması ve Çin’deki azınlıkların baskıdan eziyetten ve işkenceden kurtulması için mücadele edilmesi gerektiğini vurgulamasıyla ödüle hak kazandı. Nürnberg’in tarihi opera binasında gerçekleştirilen törende Sauytbay, ödülünü uluslararası seçici kurulunun başkanlığını da yapan Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König’den aldı. 
 
Ödül törenine Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König, Avrupa Parlamentosu  Üyesi Reinhard Bütikofer, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, Bavyera Anayasa Mahkemesi Başkanı Dr. Hans Joachim Hessler, Nürnberg Mahkeme Başkanı Dr. Thomas Dcikert, Federal Adalet Divan Başkanı Prof. Wolfgan Schaffert, Nürnberg Şehir Dekanı Dr. Jürgen Körnlein, Hristiyan ve Katolik din derneklerinin temsilcileri, federal ve Bavyera milletvekillerin yanı sıra, Nürnberg Belediye Meclis Üyesi Cengiz Şahin, Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festival Başkanı Adil Kaya, Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplum Başkanı Bülent Bayraktar, İGMG Kuzey Bavyera Teşkilat Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Sürekli, İslam Rat Bölge Temsilcisi Tahir Aksu, Kuzey Bavyera Türk-Alman Kadınlar Kulübü Başkanı Gülseren Suzan Menzel, Doğu Türkistan Türklerinden Gazeteci ve Yazar  Çağatay Koçar ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.  

Hangi rejimde olursa olsun zulüm, zulümdür”
 
Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König törende yaptığı konuşmada bu ödülün özgürlüğün, insan haklarının ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını ifade etti. Köning “Dünyanın neresinde ve hangi rejimde olursa olsun zulüm, zulümdür. İnsanlara yapılan zulümler, yapılan baskılar tüm dünya ülkelerine duyurulmalıdır ve din, dil ve kültür nedeniyle insan ayrımı yapılmamalıdır. Müslüman oldukları için kendi kültürünü korumaya çalışanlara eziyet yapılamaz. Büyük eziyetlere maruz kalan Müslüman Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan eziyetler, işkenceleri dünyaya duyurmaya çalıştığı için ödül alan Doktor Sayragul Sauytbay’ı gösterdiği cesaretinden, duyarlılığından ve mücadelesinden dolayı kutluyorum.” şeklinde konuştu.  


Çin’in azınlıklara uyguladığı eziyeti dünya çapında duyurmaya devam edeceğim”
 
Nürnberg İnsan Hakları Ödülü’nü kazanan Doktor Sayragul Sauytbay da konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Doğu Türkistan’da ağırlıklı olarak Uygur Türkleri ve Kazaklar yaşıyor.  Ben de Çin’in Sincan bölgesinde Müslüman bir Kazak olarak doğdum, tıp okudum ve doktor olarak Doğu Türkistan’da çalıştım ve ana okullarında da yöneticilik yaptım.  
Hem Çince hem Kazakça konuştuğum için kamplarda öğretmen olarak görevlendirildim. Mavi pantolon ve gömlek giyen 56 kişinin bulunduğu sınıfa girdiğimde, ayaklarından zincirlenmiş, saçları kazınmış açlıktan ölecek kadar zayıflamış çocuklar gördüm. Çin hükümeti tarafından Müslüman azınlıklara uyguladıkları baskıları dile getirmek, işkence ve eziyet kamplarının olduğunu ve insanlık suçu işlendiğini anlatmak için Avrupa’ya kaçarak İsveç’e yerleştim. Müslüman Kazak ve Uygur Türklerinin, Çin hükümeti tarafından baskı altına alınarak eziyet ve işkence görerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını farklı platformlarda anlatmaya, Müslümanların eziyetten ve işkenceden kurtulması için mücadele etmeye ve Çin’in azınlıklara uyguladığı eziyet ve işkenceleri dünya çapında duyurmaya devam edeceğim.”  

“Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” 

Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu (TGMN) Başkanı Bülent Bayraktar da konuşmasında, Nürnberg Königstrasse/Hallplatz köşesinde barış ve dostluğa destek amaçlı dört adet masa açtıklarını, masaya gelen farklı kültürler yaşayan insanlar ile çay ve simit yiyerek sohbetler yaptıklarını belirtti. Bayraktar “Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır. Türk ve Müslüman olan kardeşlerimize yapılan zulmü tüm dünyaya duyurmak hepimizin görevi olmalıdır.” dedi.
 




 

Hamburg’dan Şiddet Mağdurlarına Destek: Ortak Kira Sözleşmesinden Kolay Çıkış Talebi

“Groß-Sand Kapanmasın!”: Wilhelmsburg ve Veddel Halkı Sokağa Çıkıyor

Hamburg’da İki Kız Çocuğu İçin Kayıp Alarmı

Hamburg-Bramfeld’de Silahlı Çatışma: 18 Yaşındaki Genç Yaralandı

Hannover'de Şenlik Rüzgârı: Schützenfest 2025 800 Bin Ziyaretçiyi Ağırladı

Sabahattin Ali’nin Hücresi Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Bundesrat’tan Ekonomiye Hızlı Destek: “Yatırım Hızlandırıcısı”na Onay Verildi

Hannover’de Tarihi Okul Binası Yenilendi: Käthe-Kollwitz Lisesi’nin Batı Cephesi Restore Edildi

Schanzenzelt Devam Ediyor: Kültür Çadırının Geleceği Güvence Altında

Bundesrat’tan Federal Bütçeye Eleştiri: Eyaletler ve Belediyeler Daha Fazla Desteklenmeli

Almanya'da Rheinland-Pfalz eyaleti gelecekte AfD üyelerini kamu sektöründe işe almayacak

Bundesrat’tan Çağrı: AB’nin Çelik ve Metal Eylem Planı Hızla Hayata Geçirilmeli

Bundesrat, Hayvan Refahı Etiketleme Yasası’nı Sert Eleştirdi – Uygulama Süresi 2026’ya Ertelendi

Hamburg Yeşiller Partisi Yeni Eyalet Başkanını Seçti

Aşırı Sağa Boyun Eğmek Tehlikeli Bir Yol

"Türkçeyi Gençler Arasında Trend Hâline Getirebiliriz"

Hamburg-Wilhelmsburg’da 10 Yaşındaki Kız Çocuğu Kayıp

Almanya’da Kira Artışına Fren 2029’a Kadar Uzatıldı

Almanya’da Aile Birleşimine Sınırlama: Aile Birleşimi İki Yıl Askıya Alındı

Hamburg’da Yaz Tatili Coşkusu: Yeni “Ferienpass” Tanıtıldı

Türküler Herne’de Yankılandı: Halk Müziğinin Ustaları Almanya’da Sahnedeydi

Hamburg Hauptbahnhof’ta Trajik Olay: Genç Adam S-Bahn'ın Altında Can Verdi

Terör örgütü PKK'dan bir grup silahlarını imha etti

FC St. Pauli, Louis Oppie’yi Kadrosuna Kattı

Hamburg’a 50 Milyon Euroluk Dev Destek: “Impossible Founders” Startup Fabrikası Geliyor

St. Pauli’de Polis Şiddetine ve Ayrımcılığa Karşı Ortak Ses

Hamburg-Schnelsen’deki Saldırganlar Her Yerde Aranıyor

El Bagajı Ücretsiz mi Olmalı? AB'den Yeni Tatil Hamlesi

Berlin'de, Gazzeli çocukların fotoğrafları Federal Meclis'in önünde sergilendi

Hamburg-Wilhelmsburg’da 12 Yaşındaki Aaliyah İçin Kayıp Alarmı

Yükleniyor

Hamburg’dan Şiddet Mağdurlarına Destek: Ortak Kira Sözleşmesinden Kolay Çıkış Talebi

“Groß-Sand Kapanmasın!”: Wilhelmsburg ve Veddel Halkı Sokağa Çıkıyor

Hamburg’da İki Kız Çocuğu İçin Kayıp Alarmı

Hamburg-Bramfeld’de Silahlı Çatışma: 18 Yaşındaki Genç Yaralandı

Hannover'de Şenlik Rüzgârı: Schützenfest 2025 800 Bin Ziyaretçiyi Ağırladı

Sabahattin Ali’nin Hücresi Ziyaretçi Akınına Uğruyor

  • Salı 40.2 ° / 27.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 36.9 ° / 24.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 36.8 ° / 25.8 ° Güneşli