“ÇORUM KATLİAMI YARASI, İÇİMİZDE HÂLÂ KANAMAKTADIR”

Demokrat Çorumlular Hamburg Platformu Derneği Başkanı Birol Topalak: “1980 yılının mayıs ayı sonunda başlayan ve üzerinden 42 sene geçmesine rağmen üzeri kabuk bağlamış Çorum Katliamı yarası içimizde hâlâ kanamaktadır.”

Hamburg 19.10.2022 01:04:21 0
“ÇORUM KATLİAMI YARASI, İÇİMİZDE HÂLÂ KANAMAKTADIR”
Demokrat Çorumlular Platformu Hamburg Derneği, Hamburg’un Bergedorf semtinde Haus am Park’ta 400 kişinin katılımıyla “Acıyı Bal, Barışı Yol Eyledik” sloganıyla bir anma programı düzenledi.
Programa İzmir Eski Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ile Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat da katıldı.Demokrat
Çorumlular Hamburg Platformu Derneği Başkanı Birol Topalak toplantıda yaptığı konuşmada “1980 yılının mayıs ayı sonunda başlayan ve üzerinden 42 sene geçmesine rağmen üzeri kabuk bağlamış Çorum Katliamı yarası içimizde hâlâ kanamaktadır.” vurgusu yaptı.



Gerçek suçluların cezasını alması ve katliamlarla yüzleşilmesi durumunda yaralarına su serpileceğini aktaran Topalak “Bu yüzleşme, tüm katliamlar için geçerlidir. Resmi kayıtlara göre Çorum Katliamı’nda 57–60 kişi hayatını ağır işkenceler altında kaybetmiş, 300’e yakın kişi yaralanmış ve binlerce kişi yerinden, yurdundan göç etmek zorunda bırakılmıştır. Yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edilerek yıkılmış, yakılmıştır. Gerçek rakamlar daha da vahimdir ve daha açıklanmamıştır. Bu katliam, tüm katliamlarda olduğu gibi Alevi ve sol görüşlü olan kişilere, onların ev ve işyerlerine yapılan bir katliamdır. Demokrat Çorumlular Platformu Hamburg Derneği olarak bu yapılan zulmün unutulmaması için olaylarla ilgili soruşturmaların tekrar açılmasını, gerçek suçluların tespit edilip cezasını çekmesini ve adil bir yargılama yapılmasını ve böyle katliamların bir daha olmaması içinde tüm insanlık adına katliam anıtının dikilmesini talep ediyoruz.’ şeklinde konuştu.



“Aydının ilkeli duruşu olmalı”

CHP Eski Milletvekili Zeynep Altıok Alatlı ise yaptığı konuşmada “Geçmiş acıların üzerine yenilerini yaşamamızın ardında devletin cezasızlık politikaları yatmakta. İktidarın hedefi ve tutumu bellidir. En önemli sorun işbirlikçi aydınlar. Aydın bilgi sahibi olmakla olunmaz ilkeli duruşu ile ve yaşadığı toplumun gerçeklerine duyarsız sorumluluk almayan işbirlikçiler aydın olamaz.” ifadelerini kullandı.



“Aleviler iktidarların hep hedefi olmuştur”
Almanya Alevi Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise Türkiye’de zaman zaman tartışma konusu olan insan hak ve özgürlükleri konusunun, Avrupa ülkeleri anayasalarında yerini alıp uygulandığını belirterek Alevilerin bugüne kadar çok ağır bedeller ödediğini ve katliama maruz kaldığını ifade etti. Mat toplantıda şöyle konuştu:

“Aleviler, zalime karşı hep mazlumun yanında yer aldığı için iktidarların hep hedefi olmuştur. Çorum ve Maraş katliamları, 30-40 seneden beri değil, son 12 yıldan bu yana anılmaktadır. Bunun böyle olması da Alevi örgütlenmesinin sonucudur.
Aleviler, Kürtler, Ezidiler ve Müslümanlar mutsuz iken özgürlükten, eşitlik ve kardeşlikten bahsedilemez. Aleviler olarak artık biz de kurumsallaşmayı esas almalıyız. Geçmişi unutmayacağız, unutturmayacağız. Gelecek yıl Cumhuriyet’imizin 100. yılı ve Sivas Katliamı’nın da 30. yılıdır. İnsanlık suçlarının zaman aşımına uğramaması için çaba göstermeliyiz. Müzeler açarak ve belgeseller ortaya koyarak geçmişi gözler önünde tutmalıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçeceği 11 kişilik Alevi Heyeti’ne başkanlık edecektir. Bu kişiler, turizm bakanlığı için hizmet verecektir. Alevilerin söylendiği gibi sekiz bini aşkın talebi yoktur. Yeter ki Alevilere de eşit yurttaşlık verilsin. Biz Aleviler laik cumhuriyetten yanayız. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için Altılı Masa çok olumlu bir birlikteliktir. Şayet aday gösterilirse Kılıçdaroğlu gayet olumlu bir isimdir. 100 yıldır her kesimden Cumhurbaşkanı oluyorsa tabii ki Alevi’den de olur.” 
 


Proğramın son bölümünde sihirli parmaklarıyla kemanı adeta konuşturan Özge Metin eşliğinde, Gitarıyla sahneye çıkan Erdal Güney, 13 parçalık duygulu repertuarıyla anma programına renk kattı.



 

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

TÜRK BALLARI TESCİLLENMİŞ KALİTELERİYLE ULUSLARARASI ARENADA ADLARINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Hamburg Senatosu, Mülteci Konaklama Tesisleri İçin Yeni Yasa Tasarısını Onayladı

Çorumlu Amir olarak tanınan internet fenomeni Amir Zakaria Karabük üniversitesi olaylarını konu aldığı son videosunda Türk kadınlarına ağır hakarette bulundu.

Landshut Ditib Yunus Emre Camii'nde Ramazan Ayı Boyunca Her Gün 350 Kişiye İftar Veriliyor: Başkonsolos ve Dernek Başkanları Bir Araya Geldi

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası Kabul Edildi

Almanya'da vatandaşlık testinde 'İsrail' soruları sorulacak

BOŞANMA TEKLİFİ Adlı Komedi Oyunu Gişe Rekorları Kırıyor: İzleyiciler Mizahla Toplumsal Terapi Buluyor

Schwerer Verkehrsunfall auf Bundesstraße 73 in Stade - Straße voll gesperrt - hoher Sachschaden

Bargstedt'te Bir Anaokuluna Gece Yarısı Hırsızlık!

Almanya'da "ZEN Dental Healthcare" Münih'te Hizmete Başlıyor: Türk Hekimlerin İmzasıyla Estetik ve Profesyonel Diş Bakımı

Ottensen'de Yepyeni Bir Soluk: "Urban Alcove" Şehre Yeşil Dokunuş Getiriyor!

Schule in den Märzferien - Hamburger Lernferien werden fortgesetzt Seit 2020 bereits über 100.000 Unterrichtsstunden mehr durch Lernferien

Bremer Bürgerweide'deki Osterwiese Festivali İçin Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Kıvanç Vatansever'den Müzikte Yenilik: "Gidiyorum" İle Farklı Bir Tarz

YABİSAK’IN YENİ YÖNETİMİ ULUSLARARASI BAĞLANTILARI GÜÇLENDİRECEK

Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Alman Demiryolları, Makinistler Sendikası ile 35 Saatlik Hafta Konusunda Anlaştı: Daha Fazla Grev Önlendi

Tan Medya'dan Yepyeni Bir Komedi Dizisi: "Evlilik Müessesesi" Başlıyor!

Canan Çal'dan Yenilikçi Yaklaşım: "2024 Model Ayağında Kundura" Müzik Severleri Büyüledi

Hamburg Mut Tiyatrosu, İzmir'de düzenlenen tiyatro festivalinde ödüle layık görüldü!

BAHATTİN GEMİCİ’NİN YENİ KİTABI: “BANA SENİ GEREK SENİ - Yunus Emre Destanı”

OBEZİTEDEN KURTULMANIN YENİ YÖNTEMİ: MİDE BALONU TEDAVİSİ

Elmshorn - 163 Camper nutzten die alljährliche Wiegeaktion der Polizei in Elmshorn

Yerel seçimlerde 1 milyon genç ilk defa oy kullanacak

Yükleniyor

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli