“Çifte vatandaşlık yolda”

Milletvekili Nezahat Baradari “Çifte vatandaşlık yolda. Bu, başta Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere tüm göçmenler için çok iyi bir haber.” dedi.

Almanya 2.12.2022 01:57:14 0
“Çifte vatandaşlık yolda”

Federal Meclis (Bundestag) SPD Milletvekili ve Avrupa Birliği Heyeti Türkiye Raportörü Nezahat Baradari, İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in kamuoyuna açıkladığı Vatandaşlık Yasası Tasarısı hakkında konuştu.
Baradari, tasarının hükümetin programında yer alan vatandaşlık yasasının modernleştirilerek Almanya toplumunun çok kültürlü ve birçok bireysel farklılıkları barındıran yapısına uygun hâle getirilmesi hedefi konusunda kararlılığını ortaya koyduğunu ifade etti.   
Vatandaşlık yasasının modernleştirilecek olmasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Baradari “Çifte vatandaşlık yolda. Bu, başta Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere tüm göçmenler için çok iyi bir haber. Alman vatandaşlığına geçişin önündeki engellerin kaldırılacak ve bekleme süresinin azaltılacak olması hem birlikte barış içinde yaşama arzusunu hem de Almanya’ya olan bağlılığı artıracaktır. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin bir üyesi olarak yeni vatandaşlık yasasının göçmenlere verilecek çok doğru bir sinyal olduğu kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Almanya´da 10,7 milyon yabancı uyruklu kişi yaşadığına, bu kişilerin 5,7 milyonunun 10 yıldan uzun süredir Almanya’da ikamet ettiğine işaret eden Baradari açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl vatandaşlığa geçiş bir önceki yıla göre yüzde 2,5 oranında gerilemişti. Yeni yasanın vatandaşlığa geçişi daha cazip kılacağı bekleniyor. Mevcut yasada vatandaşlığa başvuru için sekiz yıl ikamet edilmesi öngörülüyordu. Yeni yasaya göre Almanya’da artık beş yıl ikamet etmiş olanlar vatandaşlığa başvurabilecek. Başarılı bir uyum süreci hâli, eğitimde ve mesleki başarı gösterenler içinse bu süre üç yıla düşecek. 67 yaş üstü göçmenler ise Almanca yeterliliklerini yazılı test yerine sözlü açıklama ile kanıtlama olanağına sahip olacak. En önemlisi de mevcut vatandaşlıktan çıkmak gerekmeyecek, Alman vatandaşlığına geçenler, birden fazla vatandaşlığa sahip olabilecek.”

Hükümetin kararlığı

Çifte vatandaşlığın serbest bırakılacak olmasının Alman vatandaşlığına geçiş kararını kolaylaştıracağına değinen Baradari “Vatandaşlık Yasa Tasarısı, Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) önderliğindeki koalisyon hükümetinin göçmenleri toplumun asli unsuru hâline getirme kararlılığı içinde olduğunun bir başka kanıtı. Umarım, Hristiyan Birlik partileri bu sefer de yasanın çıkışını engellemeye çalışarak süreci yavaşlatmaz ya da engellemez. Hıristiyan Birlik partileri içinde çifte vatandaşlığa karşı mesnetsiz iddialarla itiraz sesleri duyulmaya başladı bile. Sosyal demokratlar olarak bizim için toplumsal dayanışma ve eşit ve barış içinde bir arada yaşamak çok önemlidir. Başkakan Olaf Scholz’un bu yöndeki çok doğru ve yerinde açıklamasına katılıyorum: ‘Almanya’da kalıcı olarak yaşayan ve çalışan herkes seçme ve seçilme hakkına sahip olmalı, bu ülkenin asli bir parçası olarak bütün haklardan faydalanabilmeli; menşei, ten rengi, dini ne olursa olsun.” şeklinde konuştu.

 

Mustafa Akay’dan 2025’e Veda: Yılın Son Konseri Köln’de

Saksonya’da Kayıp Alarmı: Yaklaşık 340 Kişiden Haber Alınamıyor

Bezahlkarte Değişti, Bürokrasi Kaldı: Mülteciler İçin Yeni Kart Yeni Sorunlar Getirdi

Ev İçi ve İlişki Şiddetine Karşı Yeni Adım: Bremen’de İki Yeni Danışma ve Müdahale Merkezi

Hamburg’da Ramazan Avcı Anması: “Irkçılığa Karşı Sessiz Kalmayın”

Hamburg’da Dış Reklamlar Yenileniyor: Daha Yeşil, Daha Sessiz, Daha Kent Dostu Bir Dönem Geliyor

Hamburg Jenfelder Au’da Büyük Final: 44 Şehir Evi Daha Satışa Çıkıyor

Hamburg’da Kanser İlaçları Skandalı: Milyonlarca Euroluk Dolandırıcılık Davası Açılıyor

Hamburg Sokaklarında Acı Tablo: 20’den Fazla Evsiz Hayatını Kaybetti

E-Scooter’lara Sıkı Düzenleme Geliyor: Kurallar Sertleşiyor, Cezalar Artıyor

Bakım Yasası Onaylandı: Klinik Ödemelerinde Uzlaşma Sağlandı

Fenerbahçe Sevdası Hamburg’da Aynı Sofrada

Temel Nal’dan Viktualienmarkt’ta çarpıcı foto-sanat enstalasyonu

Federal Konsey’den Ebeveyn Parası Çağrısı: Elterngeld Artırılsın, Koruyucu Aileler Kapsama Alınsın

Vergi Yasası Tepki Çekti: Federal Hükümet Yükü Yine Eyalet ve Belediyelere Yıktı

Eski Partner Dehşeti: Bıçaklı Saldırıya Uğrayan 40 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti

Hamburg’da Emeklilere Ulaşım Tartışması: 49 Euro “Ucuz” Bulunmadı

Hannover’de Güvenli Yılbaşı İçin “Böller Yasağı” Yeniden Uygulanacak

Bremen’de Irkçılığa Karşı Güçlü Mesaj: “Çeşitliliğe Yer Var” Bankları Yerleştirildi

Okullarda Dijitalleşmede Yeni Dönem: Digitalpakt 2.0 İçin Bund ve Eyaletler Uzlaştı

Hamburg’da Irkçı Cinayetin Simgesi Ramazan Avcı, Katledilişinin 40. Yılında Anılıyor

St. Pauli’de Hountondji Müjdesi: Blessin Son Haftaya Tam Kadro Girdi

Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Amatör Futbolda Güvenli Maçlar İçin “Doppelpass”

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyondan Üniversite Girişimleri İçin Standart Sözleşme Hamlesi

Hamburg Rahlstedt Kitaplığı 100 Yaşında: Yenilenen Yüzüyle Yeniden Açıldı

Borç Tuzağına Dikkat: Inkasso Şirketleri Her Şeyi Yapamaz, Ama Yapan Çok

Hamburg’da Bir İlk: Bahrenfeld’de Psikolojik Rahatsızlığı Olan Kadınlar İçin Özel Yaşam Merkezi Açıldı

Hannover’de Yoksulluk Oranı 2024’te Bir Kez Daha Geriledi

Nürnberg Noel Pazarı’nda Güvenlik Üst Seviyede

Yükleniyor

Mustafa Akay’dan 2025’e Veda: Yılın Son Konseri Köln’de

Saksonya’da Kayıp Alarmı: Yaklaşık 340 Kişiden Haber Alınamıyor

Bezahlkarte Değişti, Bürokrasi Kaldı: Mülteciler İçin Yeni Kart Yeni Sorunlar Getirdi

Ev İçi ve İlişki Şiddetine Karşı Yeni Adım: Bremen’de İki Yeni Danışma ve Müdahale Merkezi

Hamburg’da Ramazan Avcı Anması: “Irkçılığa Karşı Sessiz Kalmayın”

Hamburg’da Dış Reklamlar Yenileniyor: Daha Yeşil, Daha Sessiz, Daha Kent Dostu Bir Dönem Geliyor

  • Çarşamba 10.8 ° / 4 ° Güneşli
  • Perşembe 10.4 ° / 4.6 ° Güneşli
  • Cuma 9.8 ° / 3.6 ° Güneşli