NRW-Yerel Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici: “Türk İşçi Göçü’nün 60. yılında, yıllardır bu ülkeye emek veren göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı mutlaka tanınmalıdır.”
Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Grubu, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti (NRW) Parlamentosuna, vatandaşlık yasasının düzeltilerek çağın gereklerine uydurulması ve çifte vatandaşlığa geçmenin kolaylaştırılmasını içeren bir yasa teklifi sundu.
Almanya’nın en büyük nüfuslu eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde yasa teklifi, sivil toplum kuruluşları tarafından destek gördü.
Konuyla ilgili açıklama yapan NRW-Yerel Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, hazırlanan yasa teklifini sevinçle karşıladıklarını belirterek “Çifte vatandaşlığın kabulü, çoğulcu ve demokratik toplumda göçmenlerin de politik yaşama katılmalarını, toplumla kaynaşmalarını sağlayacaktır. Göçmenler bunu, verilen emeğe saygı, kıymet bilme ve toplum tarafından benimsenme olarak görecek; toplumda şans eşitliğinin, demokratik katılımın ve barış içinde bir arada yaşamanın kapıları açılacaktır. Almanya, Türk İşçi Göçü’nün 60. yılında, yıllardır bu ülkeye emek veren göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı mutlaka tanınmalıdır.” vurgusu yaptı.
“Yurttaşların oy kullanma hakkı doğacak”
Gemici açıklamasında, yasa teklifinin 27/28 Ocak tarihlerinde parlamento gündeminde ele alınacağını belirtti. Gemici, yasa teklifinin kabul edilmesiyle AB üyesi ülkelerden ve İsviçre’den gelen insanlara uygulandığı gibi diğer ülkelerden gelen göçmenlere de kendi vatandaşlıklarını kaybetmeden Alman vatandaşlığına geçmelerinin önünün açılacağını kaydetti. Gemici böylece, başta 1. ve 2. kuşak olmak üzere Alman vatandaşlığı olmayan tüm yurttaşların seçimlerde oy kullanma hakkının doğacağına işaret etti.
“Tüm yurttaşlarımızı konuyu takip etmeye çağırıyoruz”
Gemici açıklamasını şöyle tamamladı: “2016’da eyalet düzeyinde yaptığımız geniş kapsamlı tüm etkinliklere; parti gruplarıyla görüşmelere, meclis önünde yaptığımız mitinge ve topladığımız 14 bin imzaya rağmen göçmenlere yerel seçim hakkını reddeden Eyalet Meclisi’nin bu kez olumlu bir karar almasını, tüm demokratik partilerin bu öneriye destek vermelerini bekliyoruz. Bu amaçla NRW-Eyaleti Başbakanı Sayın Armin Laschet’e, Meclis Başkanı Sayın André Kuper’e ve eyalet milletvekillerine birer mektup yazdık. Kuzey Ren Vestfalya-Türk Veli Dernekleri Federasyonu FÖTEV-NRW’de mektup yazan kuruluşlar arasında yer alıyor. Tüm yurttaşlarımızı ve derneklerimizi adı geçen yetkililere mektup yazmaya ve konuyu takip etmeye çağırıyoruz.”
Almanya'da Rheinland-Pfalz eyaleti gelecekte AfD üyelerini kamu sektöründe işe almayacak
Bundesrat’tan Çağrı: AB’nin Çelik ve Metal Eylem Planı Hızla Hayata Geçirilmeli
Bundesrat, Hayvan Refahı Etiketleme Yasası’nı Sert Eleştirdi – Uygulama Süresi 2026’ya Ertelendi
Hamburg Yeşiller Partisi Yeni Eyalet Başkanını Seçti
Aşırı Sağa Boyun Eğmek Tehlikeli Bir Yol
"Türkçeyi Gençler Arasında Trend Hâline Getirebiliriz"
Hamburg-Wilhelmsburg’da 10 Yaşındaki Kız Çocuğu Kayıp
Almanya’da Kira Artışına Fren 2029’a Kadar Uzatıldı
Almanya’da Aile Birleşimine Sınırlama: Aile Birleşimi İki Yıl Askıya Alındı
Hamburg’da Yaz Tatili Coşkusu: Yeni “Ferienpass” Tanıtıldı
Türküler Herne’de Yankılandı: Halk Müziğinin Ustaları Almanya’da Sahnedeydi
Hamburg Hauptbahnhof’ta Trajik Olay: Genç Adam S-Bahn'ın Altında Can Verdi
Terör örgütü PKK'dan bir grup silahlarını imha etti
FC St. Pauli, Louis Oppie’yi Kadrosuna Kattı
Hamburg’a 50 Milyon Euroluk Dev Destek: “Impossible Founders” Startup Fabrikası Geliyor
St. Pauli’de Polis Şiddetine ve Ayrımcılığa Karşı Ortak Ses
Hamburg-Schnelsen’deki Saldırganlar Her Yerde Aranıyor
El Bagajı Ücretsiz mi Olmalı? AB'den Yeni Tatil Hamlesi
Berlin'de, Gazzeli çocukların fotoğrafları Federal Meclis'in önünde sergilendi
Hamburg-Wilhelmsburg’da 12 Yaşındaki Aaliyah İçin Kayıp Alarmı
Futbolda Passolig dönemi sona erdi! Artık maçlara kimlikle girilecek
Hamburg'da Aile Dramı: Genç Kadın Öldürüldü, Zanlı Hayatını Kaybetti
Kiel’de Ortak Kabine: Hamburg ve Schleswig-Holstein Güçlü İşbirliğini Pekiştiriyor
Hamburg’da “Komşuluk Parkı” Genişletiliyor: Rot-Grün Koalisyonundan Yeni Hamle
Köln’de Uyuşturucu Operasyonu: Kalk Ekibi Bir Dizi Madde Ele Geçirdi
Tevfik Şendöl’e Gazetecilik Ödülü
Hamburg’da Ücretsiz Öğrenci Bileti Büyük İlgi Gördü
Hannover’de Katolik Kreşlerine Destek Güçlendirildi: Yeni Anlaşma 2029’a Kadar Geçerli
FC St. Pauli, Forvet Hattını Güçlendirdi: Andréas Hountondji Sezonluk Kiralandı
Kühne Operası: Tartışmalı Geçmişe Sahip Zehirli Bir Hediye