‘Çiçek sevgidir. Çiçeğin verdiği mutluluğu hiçbir şey veremez’

Almanya’nın Hamburg kentinde 19 yıldır çiçekçilik mesleğini yapan Sevda Blumen’in sahibi Sevda Yırtıcı ile çiçekçilik üzerine söyleyişi de bulunduk

27.01.2019 22:39:56 0
‘Çiçek sevgidir. Çiçeğin verdiği mutluluğu hiçbir şey veremez’
Röportaj: Zafer Özpolat

Almanya’nın Hamburg kentinde 19 yıldır çiçekçilik mesleğini yapan Sevda Blumen’in sahibi Sevda Yırtıcı ile çiçekçilik üzerine söyleyişi de bulunduk
 
 
Sevda Hanım 2018 yılında gazetehamburg’a sponsor olarak yaptığınız destekten dolayı teşekkür ediyorum. Siz tanınan bir çiçekçisiniz. 2019 yılında Sevda Blumen’in hedefleri nelerdir?
 
Kendimi daha yenileyerek aşmak istiyorum. Kendimden bir şeyler katarak en iyisini yapmayı hedefliyorum. Kendi tarzımı ortaya koymak istiyorum.
 
Tarz derken…
 
Herkesin kendine göre el becerisi fantezileri vardır. Bu tatlı yaparken, yemek yaparken de görülür. Çiçek daha nasıl göze hitap eder yada gençlere ne hitap eder bunlar o kişinin kendine has tarzı ile el becerisi ile ortaya çıkar. Benim her şeyden önce beğenmem lazım. Ben beğenmediğim bir şeyi sunmam. Ticari yön benim için ikinci planda yer alır. Sizde beni tanıyan birisi olarak fark ediyorsunuzdur. Önce yaptığın işi beğeneceksin. Hep bir öncekinin aynısı olmuyor. Her zaman bir kat daha fazlasını yapmak lazım. Görmek, kopya çekmek, taklit yapmak ile bu meslekte en iyisini yapamazsınız. Birilerini taklit ederek bir şeyler yapıyorsanız o birileri yanlış yapıyorsa sizde yanlış yaparsınız. Kendi becerin ile yapıyorsan o doğrudur.

2019 yılının çiçek trendi nedir?
 
Önceki yıllara oranla bu son dönemlerde kutu ve sepet içindeki çiçek istekleri daha çok oldu. Dükkanım hastaneye yakın olduğu için doğumla ilgili değişik çiçek trendleri yapmayı düşünüyorum. İnanın çok istekte var. Doğan bebeklerin kendi isimlerini yazma imkanı olacak, sadece ‘Hoş geldin’ ile sınırlı kalmayacak o bebeğin ismi neyse onun ismini yazma imkanımız olacak. Sepet çiçekleri bu yılın yeni trendi olacak. Benim özel tercihim canlı çiçeklerdir. Ancak istek olursa yapay çiçeklerde olabilir.
 
Evlenen çiftlerin tercihi genelde hangi çiçekler oluyor?
 
Genelini kıyaslarsak yüzde yüzü canlı çiçek tabii ki  istiyor. Yapay çiçekten zaten ben zevk almıyorum. Yapay çiçek soğuk bir ortam yaratıyor. Kış ayında olmamıza rağmen renkli ve bahar çiçekleri daha çok tercih ediliyor. Şu anda en çok laleler tercih ediliyor. Baharı bu aylarda evin içinde his etmek istiyorlar.
 
Hamburg’un belirli semtlerinde dükkanlar açmayı düşünüyor musunuz?
 
Hayır düşünmüyorum. Bir dükkana odaklanmak istiyorum. O hatayı ben bir kere yaptım. Başında durmadığın bir iş ilerlemiyor. Ailece el ele verdiğimiz zaman daha güçlü oluyoruz.
 
Gelin arabalarında evlenen  gençlerin özel tercihi var mı?
 
İşimi severek yaptığım için gören insanlar o enerjiyi alıyor. Söylemekle ben bu işi yapıyorum demekle bir insanı ikna edemeyiz. İnsanların görüp beğenmesi çok önemlidir. Bu benim işimin devamını sağlıyor. Araba süslemelerinde de canlı çiçekler daha çok tercih ediliyor.
 
Son aylarda Türk çiçekçilerin sayısında bir artış var? Bir çiçekçi olarak mesleğinizle ilgili meslektaşlarınıza, dostlarınıza müşterilerinize nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
 
Çiçek sevgi ile yapılması gerekir. Sadece bu mesleği parasal ve ticari anlamda görürsek bir yere kadar gider bir süre sonra tıkanır. Çünkü beklenti çoğalır. Bu mevsim mevsim inişli çıkışlıdır.  Sabır isteyen bir meslektir. Sabırla sevgi ile yapılırsa bu meslekte başarılı olursunuz. Ticari konuyu ikinci plana atmak lazım.
 
Ama sonuçta herkes para için çalışıyor. Dükkân kirası elektrik parası var. Kazanamadığın bir mesleği sürdürmek sonunda zarar açmaz mı?
 
Bir işi severek yapıyorsan yaptığın işle insanlara güzel hitap edebiliyorsan kazanırsınız. Tabii ki, para önemlidir, Kazanmak önemlidir. Kazanmak içinde severek işi yapacaksınız. Bu meslekte insan kendisi ile yarışması gerekir.
 
Çiçeklerin belirli bir dilleri var. Toplumumuzda mesela beyaz gülün uğursuzluk ,sarı gülün ayrılık getirdiğine inanılıyor. Sizce öylemidir?
 
Ben buna inanmıyorum. Hepsinin ayrı bir güzelliği vardır. Kırmızı gül sevgiyi ifade eder. Kesinlikle çiçeklerin dilleri var. Beyaz gül temizliktir, iyi niyettir. Pembe lila bunlar pozitif renklerdir.
 
Siz bu mesleğin eğitimini aldınız?
 Evet, eğitimini aldım.
 
Kaç yıldır bu mesleği yapıyorsunuz?
 
19 yıldır yapıyorum.
 
19 yıldır bu mesleği yapıyorsunuz? Hiç kaybettiğiniz bir arkadaşınızın, yakınınızın yada sevdiğiniz birinin  cenaze çiçeğini yaptınız mı?
 
Çok samimi bir arkadaşımın cenaze çiçeğini ben yaptım. Ben ağlayarak çiçeğini yaptığım insanlar oldu. Çok hüzünlendiğim göz yaşı damlası ile çiçek yaptığım günler oldu. Gözüm kapalı yaptığım çiçeği zorlukla duygusal bir şekilde yaptım.
 
Çiçek alımında daha çok Almanlar mı  yoksa Türkler mi etkili?
 
Almanlar özel günlerinde muhakkak çiçek alıyorlar. Onlarda bir adet gibidir. Şimdi çiçekçilerin işini marketçiler düşürdü. Marketler bizim alış fiyatımızın altında satıyor. Müşteri onun kalitesine bakmıyor. Almanlar artık eskisi gibi çiçek de almıyor. Sadece özel günlerinde alıyor. Bizim Türk toplumu ise o almış niye ben almıyorum anlayışı ile hareket ediyor. Maalesef çiçeği gösteriş olsun diye tercih edenler bile var.
 
Çevrenize, meslektaşlarınıza ,okuyucularımıza bir mesajınız var mı?
 
Çiçek sevgidir. Çiçeğin verdiği mutluluğu hiçbir şey veremez. Karşı tarafa ne kadar pahalı hediyeler versek de çiçeğin yerini tutamaz. İnsanlara çiçek verdiğim zaman yüzündeki o tebessümü ben görüyorum.
 
 
 
 


Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

TÜRK BALLARI TESCİLLENMİŞ KALİTELERİYLE ULUSLARARASI ARENADA ADLARINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Hamburg Senatosu, Mülteci Konaklama Tesisleri İçin Yeni Yasa Tasarısını Onayladı

Çorumlu Amir olarak tanınan internet fenomeni Amir Zakaria Karabük üniversitesi olaylarını konu aldığı son videosunda Türk kadınlarına ağır hakarette bulundu.

Landshut Ditib Yunus Emre Camii'nde Ramazan Ayı Boyunca Her Gün 350 Kişiye İftar Veriliyor: Başkonsolos ve Dernek Başkanları Bir Araya Geldi

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yasası Kabul Edildi

Almanya'da vatandaşlık testinde 'İsrail' soruları sorulacak

BOŞANMA TEKLİFİ Adlı Komedi Oyunu Gişe Rekorları Kırıyor: İzleyiciler Mizahla Toplumsal Terapi Buluyor

Schwerer Verkehrsunfall auf Bundesstraße 73 in Stade - Straße voll gesperrt - hoher Sachschaden

Bargstedt'te Bir Anaokuluna Gece Yarısı Hırsızlık!

Almanya'da "ZEN Dental Healthcare" Münih'te Hizmete Başlıyor: Türk Hekimlerin İmzasıyla Estetik ve Profesyonel Diş Bakımı

Ottensen'de Yepyeni Bir Soluk: "Urban Alcove" Şehre Yeşil Dokunuş Getiriyor!

Schule in den Märzferien - Hamburger Lernferien werden fortgesetzt Seit 2020 bereits über 100.000 Unterrichtsstunden mehr durch Lernferien

Bremer Bürgerweide'deki Osterwiese Festivali İçin Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Kıvanç Vatansever'den Müzikte Yenilik: "Gidiyorum" İle Farklı Bir Tarz

YABİSAK’IN YENİ YÖNETİMİ ULUSLARARASI BAĞLANTILARI GÜÇLENDİRECEK

Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Alman Demiryolları, Makinistler Sendikası ile 35 Saatlik Hafta Konusunda Anlaştı: Daha Fazla Grev Önlendi

Tan Medya'dan Yepyeni Bir Komedi Dizisi: "Evlilik Müessesesi" Başlıyor!

Canan Çal'dan Yenilikçi Yaklaşım: "2024 Model Ayağında Kundura" Müzik Severleri Büyüledi

Hamburg Mut Tiyatrosu, İzmir'de düzenlenen tiyatro festivalinde ödüle layık görüldü!

BAHATTİN GEMİCİ’NİN YENİ KİTABI: “BANA SENİ GEREK SENİ - Yunus Emre Destanı”

OBEZİTEDEN KURTULMANIN YENİ YÖNTEMİ: MİDE BALONU TEDAVİSİ

Elmshorn - 163 Camper nutzten die alljährliche Wiegeaktion der Polizei in Elmshorn

Yerel seçimlerde 1 milyon genç ilk defa oy kullanacak

Yükleniyor

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti

  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli