‘Ben bu işi tutturdum nasıl olsa gider ‘ düşünce ile bir yerlere gidemezsiniz

İstanbul’un Üsküdar semtinde ‘Zeki bey Restaurant’ sahibi Elazığlı Zeki Çanakçı, iş hayatındaki başarısını ve Elazığ spor ile ilgili düşüncelerini gazetehamburg’a anlattı.

İş Dünyası/Ekonomi 24.08.2019 18:22:45 0
‘Ben bu işi tutturdum nasıl olsa gider ‘ düşünce ile bir yerlere gidemezsiniz
İstanbul’un Üsküdar semtinde ‘Zeki bey Restaurant’ sahibi Elazığlı Zeki Çanakçı, iş hayatındaki başarısını ve Elazığ spor ile ilgili düşüncelerini gazetehamburg’a anlattı.
 
Röportaj Zafer ÖZPOLAT


Zeki bey kimdir?
 
Zeki Çanakçı ,1962 Elazığ Sivrice baş kaynak köyünde doğdu.
Eğitimini Elazığ’da tamamladıktan sonra 1976 yılında İstanbul’a yerleşti. Eğitimi sırasında ailevi imkansızlıklar nedeniyle çalıştığı restaurant işine İstanbul’da devam etti. Elazığlı bir ortağı ile birlikte yürüttüğü restaurantını devrederek, Sudi Arabistan’da üç yıl  çalıştıktan sonra 1989 yılında döndüğü İstanbul’ un Üsküdar semtinde ‘Zeki bey’ adını verdiği restaurantı açtı.
2000 yılına kadar değişik semtlerde restaurant’ın şubelerini açtı. 2009 yılına kadar devam eden şubeleri ortağının ayrılması sonucu kapatarak sadece Üsküdar semtinde bulunan 1989 yılında açtığı restaurantını sürdürme kararını aldı.
Restaurant ,Üsküdar semtinde verdiği hizmet ile gastronomi alanında takdir görüyor
 
Neden restaurant işletmeciliğini seçtiniz?
 
Ben okul yıllarında bile sevdiğim bir daldı. Gastronomiyi çok sevdiğim   ve başarılı olacağıma inandığım için bu mesleği seçtim.
 
Resturant işletmeciliği yanında sosyal çalışmalarınızda oluyor. Elazığ Dernekleri federasyonu yönetim kurulu üyesisiniz
 
Bizde Elazığ sevdası bitmez. İnsan doğduğu, büyüdüğü bir şehire hizmet etmek ister. Kendi hemşerilerine yardımcı olmak ister. Benimde öyle bir duygu ile Elazığ Dernekleri Federasyonu yönetim kuruluna girdim. Güzel çalışmalarda yapıyoruz. Sadece Elazığ derneğinde değil, bir çok faydalı bildiğim bazı derneklerin yönetim kurullarında da görev yapıyorum.

 

Zeki bey restaurantı olarak ilerisi için düşünceleriniz nelerdir?
Yeni şubeler yeniden gündemde mi?
 
Çocuklarım var, büyük çocuğum gastronomiye yöneldi. Şimdiki nesilin düşünceleri bizden çok farklı. Şimdiki nesil teknoloji le iç içe yetişiyor. Onların ne düşündüğünü zaman gösterecek. Bana kalırsa bir şube açmaya ihtiyacımız var. Bunu açarken de iyi düşünmek lazım. Şube yer seçimi, uygun kira , potansiyel bunları iyi düşünmemiz lazım.
Düşüncelerimiz arasında yurtdışıda var, yakın bir zamanda kuzey Irak’a bir ziyaret düşünüyorum. Orada bir şube teklifi var.  Fransa’da bulunan  kardeşimde , Fransa’da açmak istiyor. Ben biraz araştırma yaptım. Fransa’da gastronomi işi biraz daha rahat görünüyor. Berlin’de bize bir teklif devlet tarafından gelmişti. O zamanlar anlaşamadık olmadı.
 
Burada gördüğüm kadarıyla ‘Zeki bey restaurant’ adınızı bir marka haline getirmişsiniz. Size göre marka nedir?
 
Bu zamanda marka olmak, bir yerlere tırmanmak gerçekten zordur. Fakat düşmek kolaydır. Marka olmak için işi iyi bileceksiniz. İşi bilirseniz ,kaliteli iyi bir hizmet sunarsınız.  ‘Ben bu işi tutturdum nasıl olsa gider ‘ düşünce ile bir yerlere gidemezsiniz. İşveren olarak işinin başında olacaksın ve işini takip edeceksin. Eleman seçimini çok iyi yapmanız lazım. Önlük takarak mutfağa girmedikten sonra bu işi yapmakta zorlanırsınız. Bir iş yerini markalaştırmak ne kadar zor ise onu o seviyede tutmakta o kadar zordur.

 

Size göre ticaret nedir?
 
Ticaret dediğiniz zaman akla para gelir. Ama her şey para değildir. Siz iş yerinizi marka yaptıktan sonra zaten para gelir. Ticareti iyi bilmek, iyi takip etmek lazım. Ticarette dürüstlük çok önemlidir. Zaten ticaret yaparken dürüst değilsen yok olursun.
 
Neden başarılı bir iş adamısınız?
 
Ben 1972 yılından bu yana gastronominin içindeyim. Restaurantın tüm eksiklerini kendim giderek yaparım. Et başta olmak üzere tüm sebzesini ben seçerek alırım. İşimi severek yaparım. Çalışan elemanlarımla yakından ilgilenirim. Günlük yemek menüsü ile yakından ilgilenirim. Kaliteli hizmet müşteriye sunmak için elimden geleni yaparım. Bunları yaparken hem marka oluyorsunuz, hem işletmenizin geleceğini hazırlıyorsunuz  ve hem de işinizde başarılı olduğunuzu müşteriye göstererek onların taktirini kazanıyorsunuz. Sinirlenen müşterine bile saygı gösterip, ilgilenmen lazım. Neden sinirlenmiş onu çözüme kavuşturmalısınız. Müşteriyi memnun göndermeniz lazım. Kendi iş yerinde her şeyi görmemezlikten gelemezsiniz.
 
Bir müşteri olarak sizin yani ‘Zeki bey Restaurant’ olarak ne özelliğiniz var ki, sizi tercih edeyim. Sizin diğer restaurantlardan farkınız nedir?
 
Her şeyden önce kaliteli hizmet sunuyoruz. Bizde yemek veya kebap yiyen bunun tadına varır. Salça, et ve kullanılan yağın kalitesini müşterimiz tadarak görür. Biz aslında İskender kebapçısıyız. Bu kapıdan içeri giren hangi ürün olursa olsun burada üretiliyorsa en güzeli olmak zorundadır. Yaptığın işin altına da imzayı atmak zorundasınız. Müşteriler gelerek burada yemek yiyerek parasını ödüyorsa, bizde o müşteriye güzel hizmet vermek zorundayız. Onların verdiği yemek parasıyla bizde geçimimizi sağlıyoruz. Buna biz çok dikkat ederiz. Müşterimiz verdiği paranın hakkını almak zorundadır.

 
Bir iş adamı olarak gençlere mesajınız var mı?
 
Öncelikle eğitimlerini tamamlasınlar. Üniversiteye gidemeyenler meslek okullarına giderek meslek öğrensinler. Başarılı olabileceği mesleğe yönelsinler. Meslek yaparak iş yeri açan gençlerimizin sayısında son zamanlarda artışlar var. Bu sevindiricidir.
 

Yurtdışında yaşayan Elazığlı vatandaşlarımıza mesajınız var mı?
 
Doğdukları, büyüdükleri memleketlerini unutmasınlar. Yatırım yapacaklarsa memleketlerine yapsınlar. Bende yurtdışında çalıştığım için onların orada işleri de zor. Memleketini, sevdiklerini bırakarak rızkları için orada uğraş veriyorlar. Yurtdışında çalışmak gerçekten zor. Allah yardımcıları olsun, Sevgi ve saygılarımı kendilerine sunuyorum.

 

Elazığlı iş adamı olarak Elazığ spor ile ilgili düşünceleriniz nedir?
 
Elazığ spor sıkıntılı bir dönemler geçirdi. Bu yönetime bağlı sıkıntılardır. Yönetimler çok önemlidir. Yöneticiler şeffaf olmaya özen göstermelidir. Yöneticiler güven vermelidir. Yöneticiler çok önemlidir. Gönüllü bir iştir. Gönüllü bir işi yaptığında da özen göstermelisin. Alt yapı çok önemlidir. Elazığ’da genç potansiyel olmasına rağmen dışarıya yönelmeyeceksin. Üretken bir yapı oluşturacaksınız. Bir kulübün geliri olmadan insanların cebi ile gemiyi yürütemezsiniz. Gelir getirecek projeler hazırlayıp, altyapıya önem vererek yeniden sıfırdan güzel bir Elazığ spor geleceğe bırakmak yöneticilerin görevi olmalıdır. Elazığ spor şimdiye kadar iyi yönetilmediği için bu sıkıntılar yaşamış olabilir. Ama bundan sonra bu sıkıntıların oluşmaması için yöneticiler gelir kapısı projeleri süratle hayata geçirmesi lazım. Dışardan Antrenör getireceğine kendi öz evladını takımın başına getir. Alt yapıya önem ver. Yeni gençler kazandır Türk futboluna , bu anlayışla kulüpler yönetilmelidir. Ben kimseyi suçlamam. Ama şunu her zaman söylerim yönetimler çok önemli ve güven veren yöneticiler olmalıdır. Alt yapı çok önemlidir.

 
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
 
Ben aslında teşekkür ederim. Almanya’dan gelerek bizi ziyaret ettin. Bizim söylemlerimizi yansıtıp , tanıtma fırsatı verdin. Bu mekan sana devamlı açıktır hemşerim
 


Öffentlichkeitsfahndung nach Verdacht des räuberischen Diebstahls

Basketbol Dünya Şampiyonları Hamburg'da Olimpiyatlar İçin Isınıyor

Dr. Hans-Jochen Waitz, 80. Yaşını Senato Kahvaltısıyla Kutladı

Hamburg Polisi, Pastor Patrick Klein'i Onursal Komiser Olarak Atadı

Hamburg Limanı'nda Kruvaziyer Gemileri Emisyonlarına Sıkı Düzenleme Geliyor!

Bavyera Eyalet Meclisi, Çocuk ve Gençlerin Taciz İçerikli Görüntü Soruşturmacılarına Ek Ücret Vermeme Kararı Aldı

Özlem Değirmen, Fashion Week Türkiye’de Görkemli Defileyle Göz Doldurdu

Yalçın Çoban ve Hasan Arslan, Türk ve Azerbaycan Sinemasını Birleştirecek Büyük Anlaşmayı Duyurdu

Hamburg'da Dijital Matematik Eğitimiyle Öğrenci Başarısı Artıyor

Uni Mannheim'da Silahlı Saldırgan Polis Müdahalesiyle Hayatını Kaybetti

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Ankara’da buluştu

Hamburg Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız: "Hamburg'da Barış ve Uluslararası Hukuk Kürsüsü Kurulmalı!"

SPD-Altona, Altona'nın Ekonomik Geleceği İçin İş Dünyasını Bir Araya Getiriyor!

10 Euro'luk "Polis" Temalı Hatıra Parası Yakında Dolaşıma Girecek!

Arne Jacobsen Evi, Hamburg-Nord Belediye Başkanlığı'nın Yeni Yerleşim Yeri Olacak!

Münih Başkonsolosluğunda 23 Nisan Coşkusu! Çocuklarımızın Şiir ve Şarkılarıyla Renklendi

(Alman Dans Ödülü) explore dance – Netzwerk Tanz für Junges Publikum projesine verildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul ziyaretinde döner kesti

Hamburg, Tarihi ve Önemli Şahsiyetleriyle Yeniden Adlandırılıyor: Hammaburg-Platz ve Karl-Lagerfeld-Promenade Geliyor

UN Üyesi Ülkeler, Plastik Kirliliği İçin Kanada'da Toplandı: OceanCare Uyarıyor

Avusturya'da Hitler'in Doğum Evinde Beyaz Güller Bırakan Dört Alman Yakalandı

Hamburg 2023'te Kreuzfahrtta Lider: 1,2 Milyondan Fazla Yolcuyla Rekor Kırdı

Hamburg, Spitzensport İçin 8 Milyon Euro Yatırımla Ruder Federal Destek Noktasının Genişletilmesine Başladı

Vermisstenfahndung nach 41-jährigem Mann

Türk Öğrencileri "alle für EINE WELT für alle" Gelişim Politikası Okul Yarışmasında Ödüle Layık Görüldü

CERRAHPAŞA’DA 23 NİSAN COŞKUSU!

İbrahim Dizlek, "Gibi" Dizisiyle Exxen'de Oyunculukta Tam Not Aldı

Karnaval tadında şenlik

Quickborn - Unbekannte entwenden Gedenkstein zum Stadtjubiläum - Polizei sucht Zeugen

Yükleniyor

Öffentlichkeitsfahndung nach Verdacht des räuberischen Diebstahls

Basketbol Dünya Şampiyonları Hamburg'da Olimpiyatlar İçin Isınıyor

Dr. Hans-Jochen Waitz, 80. Yaşını Senato Kahvaltısıyla Kutladı

Hamburg Polisi, Pastor Patrick Klein'i Onursal Komiser Olarak Atadı

Hamburg Limanı'nda Kruvaziyer Gemileri Emisyonlarına Sıkı Düzenleme Geliyor!

Bavyera Eyalet Meclisi, Çocuk ve Gençlerin Taciz İçerikli Görüntü Soruşturmacılarına Ek Ücret Vermeme Kararı Aldı

  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false