'74. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı', Türkiye'den 15 yayınevini ağırladı

Dünyanın en büyük kitap fuarı unvanını taşıyan 'Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı', bugün sona eriyor.

Almanya 24.10.2022 00:01:03 0

Dünyanın en büyük kitap fuarı unvanını taşıyan "Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı", bugün sona eriyor.
Almanya'nın Frankfurt şehrinde, yayın ve elektronik yayıncılık alanında faaliyet gösteren kuruluşların katılımıyla 1949'dan bu yana gerçekleştirilen fuarda bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odasının(İTO) iş birliğiyle hazırlanan Türkiye bölümünde 15 yayınevi yer aldı.

"Dünyaları Birleştiren Kelimeler" teması altında, 85 ülkeden 4 bin standın kurulduğu fuara ayrıca Türkiye'den 40 yayıncı katıldı.

"Türk edebiyatı son 3-4 yıldır dünyaya açılımda ciddi bir ivme kazandı"

Fuara ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan AKDEM Telif Hakları ve Tercüme Ajansı Kurucusu Dr. Muhammed Ağırakça, Türkiye'nin onur konuğu olduğu 2008'den beri Frankfurt Kitap Fuarı'nı takip ettiklerini belirterek, bu sene de Türk yayıncılar olarak fuara büyük bir katılım sağladıklarını söyledi.

Ağırakça, İslam dünyasında çok büyük yayıncılar var olmasına rağmen, halen Frankfurt Kitap Fuarı'nda yeterince yer alınmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

" Lübnan , Mısır , Malezya , Endonezya, Pakistan ve Hindistan'da çok büyük yayıncılarımız var. Ayrıca yine Balkanlarda İslami yayın yapan yayıncılarımız var. Ama maalesef Frankfurt Kitap Fuarı'nda bu yayıncı arkadaşlarımızla buluşamıyoruz. Şu anda bu fuarı gezdiğimiz zaman Müslüman yayıncıların yüzde 1 olduğunu dahi göremiyoruz. Bu da bizi açıkçası üzüyor. Ümit ediyorum önümüzdeki zamanlarda kültürel dünyada birlikteliklerimiz daha da artar. Aslında biz ciddi birikime sahip bir medeniyetin çocukları ve yayıncılarıyız. Ama bunun yansımasını gösteremiyoruz. Gösteremediğimiz için de bizi sahada yok sayıyorlar. İnşallah bunları aşacak günleri görürüz."

AKDEM Telif Hakları ve Tercüme Ajansı olarak dünyanın dört bir yanında başta Türk edebiyatını tanıtmaya çalıştıklarını belirten Ağırakça, "Türk edebiyatı son 3-4 yıldır dünyaya açılımda ciddi bir ivme kazandı. Bizim açımızdan bu bir avantaj. AKDEM olarak son 5 yılda 29 ayrı dile telif satışları gerçekleştirdik. Burada da dünyanın dört bir yanından insanlara telif satıyoruz. Daha çok bizim teliflerle ilgilenen coğrafyalara baktığınız zaman maalesef Avrupa olmuyor. Avrupa hala telif almama konusunda direniyor. ya Avrupa'daki Müslüman azınlıklara telif satabiliyoruz ya da doğu coğrafyasındaki bölgelere daha rahat telif satabiliyoruz." dedi.

Dr. Muhammed Ağırakça, son yıllarda Türk dizi sektörünün dünyaya açılması ve Türkiye'deki sinema sektörünün gelişmesinin kitap telifi satışlarına da olumlu yansıdığını sözlerine ekledi.

"Kendimizi dünyaya tanıtmak adına buralarda boy göstermemiz lazım"

Fuara 25 yıldır katıldıklarını dile getiren Erkam Yayınları Genel Müdürü Doğan Gökmen de "Fuar ilk zamanlardaki cazibesini kaybediyor. Bunun 2 nedeni var. Birincisi insanların online olarak bu tür görüşmeleri yapıyor olmaları, ikincisi dünya ölçeğinde hakikaten buluşmaların çok daha kolay hale gelmesi. Fakat bu fuarın bir özelliği hem kendimizi kontrol ediyoruz hem de dünyada neler olup bittiğini görmeye çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Gökmen, çocuk yayıncılığının her ülkede çok yaygın ve etkin olduğunu fuarda gözlemlediğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Kendimizi dünyaya tanıtmak adına buralarda boy göstermemiz lazım. Eskiden İslami neşriyat olarak Türkiye, Orta Doğu'dan beslenmişti ama şimdi Orta Doğu'yu besleyecek kadar çok kıymetli kitapları var. Onları da burada bulundurmak çok kıymetli diye düşünüyorum. Türkiye yayıncılıkta bir çizgiyi yakaladı. Dünyada boy gösterebilecek kalitesi, fikri ve fiziki olarak mevcut. İslami olarak çocuk yayıncılığında da Türkiye ciddi yazarlar yetiştirdi."

59 dilde kitap çıkardıklarını aktaran Gökmen, "Ulaşmak istediğiniz her coğrafyayla ilgili yayın yapmak zorundasınız. Fakat buradaki tek problem yerel redaktörlerle kitapların redakte edilmesi. Çünkü oranın dilini yakalamak çok önemli." diye konuştu.

Doğan Gökmen, basılı kitaba olan ilginin okurlar tarafından hala devam ettiğini söyleyerek, "Dijital kitapla ilgili de avantaj şurada; ulaşamadığınız bölgelere online olarak ulaşmış oluyorsunuz. Fakat e-kitabın hala istenilen seviyeye geldiği söylenilemez. Oranlar belki artıyor ama bu dilim olarak çok düşük. Basılı kitap her zaman okur için cazibesini koruyor." ifadelerini kullandı.

"Fuarda yayıncılarımızı yoğun şekilde görmemiz bizler için mutluluk verici bir tablo oldu"
Marmara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları Genel Müdürü Fikret Arslan  ise böyle bir fuarda bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Birçok yayıncımızın standını ziyaret ettim. Burada olmaları göğsümüzü kabarttı. Frankfurt Kitap Fuarı uzun yıllardır gerçekleştirilen ve Türkiye açısından da önemli bir fuar. Genel olarak başarılı, yalnız pandemiden sonra kısmen aksaklıkların olduğu bir fuar ortamı ile karşılaştık." dedi.

Son yıllarda Türk yayıncıların yurt dışı fuarlara ilgisinin sevindirici olduğunu vurgulayan Arslan, "Yine Frankfurt Kitap Fuarı'nda da yayıncılarımızı yoğun bir şekilde görmemiz bizler için mutluluk verici bir tablo oldu. Bundan sonra da inşallah fuarlara daha fazla önem verilmesi, Türkiye'nin bu anlamda sıçrama yapması, fuarlara katılımların daha da artması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kiel’de Ortak Kabine: Hamburg ve Schleswig-Holstein Güçlü İşbirliğini Pekiştiriyor

Hamburg’da “Komşuluk Parkı” Genişletiliyor: Rot-Grün Koalisyonundan Yeni Hamle

Köln’de Uyuşturucu Operasyonu: Kalk Ekibi Bir Dizi Madde Ele Geçirdi

Tevfik Şendöl’e Gazetecilik Ödülü

Hamburg’da Ücretsiz Öğrenci Bileti Büyük İlgi Gördü

Hannover’de Katolik Kreşlerine Destek Güçlendirildi: Yeni Anlaşma 2029’a Kadar Geçerli

FC St. Pauli, Forvet Hattını Güçlendirdi: Andréas Hountondji Sezonluk Kiralandı

Kühne Operası: Tartışmalı Geçmişe Sahip Zehirli Bir Hediye

Tüketicinin Sesi Hamburg’da Yükseliyor: 120 Bin Kişi Danışmanlık Aldı

Hamburg Beşiktaşlılar Birliği’nden Coşkulu Yaz Şenliği: “Yaza Merhaba Festivali”

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği’nden Kota Uygulamasına Tepki: “Her Çocuk Eşit Eğitim Hakkına Sahiptir”

Hamburg, 2025 Avrupa’nın “Ağaçlar Şehri” Seçildi

Hamburg-Viyana ICE Treninde Balta ve Çekiçli Saldırı: Üç Kişi Yaralandı

Hamburg-Wilhelmsburg’da 12 Yaşındaki Aaliyah İçin Kayıp Alarmı

CDU Hamburg: Elektrik Vergisi Düşürülmeli, Halk ve Ekonomi Rahatlatılmalı

Almanya'nın Saksonya eyaletinde çıkan orman yangınından dolayı bir mahalle tahliye edildi

Hamburg-Lurup’ta 44 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Moisling’in Kalbi 55 Yaşında: Haus der Mitte’de Büyük Kutlama

Bavyera ile Türkiye Arasında Sağlık Diplomasisi Güçleniyor

Hamburg’a “Herkes İçin Tuvalet” Geliyor

Philipp Treu, Freiburg’a Transfer Oldu: Avrupa Hayaline Bir Adım Daha Yaklaştı

Dikkat! Düşük Gelirliler için Radyo-TV Vergisinden Muafiyet Mümkün

Hamburg’dan Geleceğe Akıllı Yatırım Hamlesi: Borç Freni Reformu Meclisten Geçiyor

Hannover’de Şehir Spora Açıldı: Bewegungs(t)räume 2025 Başladı

Groß-Sand Hastanesi İçin Umut Işığı: Linke ve CDU’dan Halkın Katılımına Açık Oturum Hamlesi

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

Yükleniyor

Kiel’de Ortak Kabine: Hamburg ve Schleswig-Holstein Güçlü İşbirliğini Pekiştiriyor

Hamburg’da “Komşuluk Parkı” Genişletiliyor: Rot-Grün Koalisyonundan Yeni Hamle

Köln’de Uyuşturucu Operasyonu: Kalk Ekibi Bir Dizi Madde Ele Geçirdi

Tevfik Şendöl’e Gazetecilik Ödülü

Hamburg’da Ücretsiz Öğrenci Bileti Büyük İlgi Gördü

Hannover’de Katolik Kreşlerine Destek Güçlendirildi: Yeni Anlaşma 2029’a Kadar Geçerli

  • Çarşamba 39.5 ° / 25.9 ° Güneşli
  • Perşembe 39.8 ° / 26.6 ° Güneşli
  • Cuma 41.3 ° / 28.3 ° Güneşli