' Türkiye’de ki, firmalar Avrupa ve Almanya’ya mal verdiklerinde kalitesiz ürün veriyorlar '

'Zafer Özpolat ile Pazar sohbetleri' röportaj serimizin bu haftaki konuğu ARARAT GmbH İçecek firması sahibi Ömer Polat önemli açıklamalarda bulundu

İş Dünyası/Ekonomi 7.04.2019 01:07:14 0


RöportaJ Zafer ÖZPOLAT


Ömer Polat kimdir?

Sizi tanıyabilir miyiz?
 
Ağrılıyım. 13 yıldır Almanya’dayım. Almanya’ya geldiğimden bu yana ticaretin içindeyim.
 
Almanya’ya nasıl geldiniz?
 
Zafer bey bu röportaj yaptığımız bugün firmamızın 10.yılına rast geldiniz. Bu tamamen tesadüf biliyor musunuz ?
 
Öylemi gerçekten çok sevindim Tamamen tesadüf
 
Sorunuza dönecek olursam, ben Almanya’ya aile birleşimi ile geldim.
 
Almanya’ya gelmeden önce ne işle meşguldünüz?
 
Almanya’ya gelmeden önce sekiz yıl gazetecilik yaptım.  Benim manşet gazetesi , İmge dergisi  ve Onur FM adı ile radyom vardı.
 
Almanya’da ticarete nasıl başladınız?
 
Almanya’ya geldiğimden altı ay sonra üç beş ay Almanca kursuna gittim. Daha sonra Türkiye’den bir konteyner su getirdim. Öylelikle ticarete başladım.
 
İçecek sektörüne girmen nasıl oldu. Aklında var mıydı?
 
Yok öyle bir düşüncem yoktu. Buraya geldiğimde bu saatten sonra gidip nerde çalışayım ,ticaret yapayım. Diye düşündüm. Suyu herkes içer diye düşünerek içecek işine böyle girdim.
 
Firmanızda ne tür içecekler satıyorsunuz?
 
Önce kaynak su ile başladık. Daha sonra Türkiye’den meyve suları getirmeye başladık.  Burada müşterilerimizin talepleri doğrultusunda kola mamulleri satıyoruz. Şu anda 700 çeşit ürün satıyoruz. Bizim hedef kitlemiz restoranlar. Restoranların A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.
 
Size göre ticaret nedir?
 
Helal kazançtır. Dürüst çalışmaktır.
 
Ticarette hedefiniz nedir?
 
Açık söyleyeyim çok zengin olayım diye bir düşüncem yok. Benim kendi  Hedefim çalışanlarımızın maaşlarını düzgün vermek, masraflarımızı karşılamak firmamızın belli bir vizyonu var. Her şeyi en iyisini , en güzelini müşterilerimize sunmak ve müşterimizin A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılamak. Üç beş yıl sonra bunu bir kenara yazın ARARAT GmbH firmamız çok iyi bir yerde olacak. Bunu iddia edebilirim. Birde KÖYLÜ GmbH adlı  diğer bir firmamız var. 
 
Neden Firmanızın adı ARARAT?
 
Ben Ağrılıyım. ARARAT Ağrı Dağı’nın eski ismidir. Genelde Almanlarda Ağrı dağını ARARAT olarak tanıyor. Firmanın adı oradan geliyor.
 
Şu anda  firmanızda kaç eleman çalışıyor ?
 
15’e yakın kişi çalışıyor.
 
Gençlere meslek eğitimi sunuyor musunuz?
 
Evet sunuyoruz. İsteyen gençlerimize meslek eğitimi yeri veriyoruz.
 
Ticaret yapmak isteyen gençlere tavsiyeniz var mı?
 
Benim ticarete atılırken fazla sermayem yoktu. Türkiye’den gelen hiçbir şey bilmeden Almancası olmayıp burada öğrenen olarak on yıldır bu işte  bir şey  yapıyorsam, buradan doğan gençler neden yapmasınlar. Cesaretli oldukları zaman her şeyi yaparlar. Ticarette paradan önce cesaret ve risk  almak çok önemlidir.

 
Türkiye’ye yönelik bir yatırım düşünüyor musunuz?
 
Türkiye’de de firma kurduk. Türkiye’den başka yerlerde mal getirdiğimizde çok kalitesiz mallar geliyordu. Kurduğumuz bu firma özellikle ambalaj mallarında kalite kontrolü yaparak bize gönderiyor.
 
Firmanız Türkiye’de nerede hangi şehirde?
 
İzmit’te
 
Ömer Polat üç cümle ile kendisini nasıl ifade eder?
 
 biraz risk alan olaylara cesaretle üzerine giden birisi
 
Ömer Polat evde nasıl iş hayatında nasıl birisidir?
 
Benim eşim kendisi hukuk mezunudur. İş hayatımdaki sorunları eve hiç götürmem. Evde normal bir hayatım var. İş hayatımda disiplini seven, işine odaklanan birisiyim.
 
Eski bir gazeteci olarak Türk medyasını Almanya’da nasıl buluyorsunuz?
 
Almanya’da güçlü bir Türk medyası yok. Buradaki gazeteler haberden ziyade belki de maddi yönden olacak iyi bir habercilikten ziyade reklam gazeteciliği yapıyorlar. Suya sabuna dokunmuyorlar. Arada bir sen varsın bir şeyler yazıyorsun korkmadan, biz Türkiye’de gazetecilik yaptığımız zaman  bizim reklam endişemiz yoktu. Bazı olaylara parmak basabiliyorduk.
 
İş dünyasına mesajınız var mı?
 
Size anlatacağım konu aslında kendi başına bir haberdir. Almanya’da en büyük nüfus Türk nüfusudur. Yani Türkiye’den gelenleri söylüyorum. Her kademede varız ve her meslekte varız. Büyük bir potansiyele sahibiz. Biz mallarımızı Türkiye’den getiriyoruz.  Türkiye’de ki, firmalar buraya mal verdiklerinde kalitesiz ürün veriyorlar. Günü birlik hesaplıyorlar. Burada Ticaret Ataşesi var her yerde biz varız. Ama  ekonomi bizim elimizde değil, biz şimdiye kadar Türkiye’den hangi malı almışsak hepsi kalitesiz çıktı. Eğer Türkiye bu kaliteye önem verirse Avrupa’daki kapasite Türkiye’ye yeter. Türkiye’deki mantık günü birlik hesap ,uzun vadede bir hesap değil, Çinli bir firma yada yabancı bir firma buraya en kalitelisini gönderiyor ki, uzun vadede birlikte çalışsınlar. Bizim depoda Türkiye’den aldığımız mallar var. Kalitesiz müşteriye veremiyoruz.
Sana bir örnek vereyim. En çok döner satan dükkan Almanya’da var. Dönerin folyesi nereden geliyor. Macaristan dan geliyor.  Türkiye bunu yapamıyor. Dönerin içerisinde bir boru var. Döneri döndüren Türkiye’den gelen o boruyu dönerin içine koyun. Belli bir süre sonra su alıyor. Bu çöpe atılıyor. Ama Çinli bunu yapmıyor. Her şeyde  biz varız. Kalitede yokuz.
 
Bir kontrol mekanizması Türkiye’de işlemiyor mu?
 
Olsa kaliteli mal gelir. Bir arkadaşım Duisburg tarafından  bir konteyner kağıt  bardak getirmiş. Numuneyi iyi göndermiş daha sonra gönderdiğinde bardak su damlatıyor. Bir konteyner bardak vergisi ile birlikte 25 bin Euro tutar. Kazanacağı 2 bin Euro ,adam Türkiye’de mahkemeye vermiş olmamış, en son cumhurbaşkanımıza yazmış yine sonuç çıkmamış. Şimdi bu adam Türkiye’den mal alır mı?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

St. Pauli Tarihi Bir Zafer Yazdı: Hoffenheim’i Penaltılarda Eledi!

Hamburg Altona’da Hizmetler Tek Çatı Altında: Yeni Hamburg Service Merkezi Aralık’ta Açılıyor

Bremen’de Genç Bilim İnsanlarına Ödül: Dr. Hans Riegel-Fachpreise Sahiplerini Buldu

Hannover’dan Yenilikçi Adım: “digital.KIOSK” Kapılarını Açtı

Berlin, 2035’te “Dünyanın Vitrini” Olmak İstiyor

Hamburg’da Lernferien Başladı: Çocuklar Gönüllü Olarak Okulda Öğreniyor

Hamburg’da Grippe-Impftage Başlıyor: Tüm Bezirker Açık Aşı Günleri Sunuyor

Schlachthofstraße Barınağında Skandal: Sığınmacılar Geceyi Sokakta Geçirmek Zorunda Bırakıldı

Dilara Kırmıt Gazze İçin Podyumda: Güzelliğini Vicdanla Buluşturdu

Bremen Uyuşturucu Yardım Stratejisini Genişletiyor: 2026 ve 2027 İçin 10 Milyon Euro Ayrıldı

Çikolata Uğruna Otomata Kolunu Sıkıştırdı

St. Pauli Frankfurt Deplasmanında Mağlup Oldu: Burkardt Hataları Affetmedi

Sol Parti, Hamburg’un Gelecek Kararının Uygulanması İçin Vatandaş Konseyi Talep Ediyor

Hamburg’daki Düğün Kanlı Bitti: Beş Kişi Yaralandı

Hamburg Merkez İstasyonu’nda İki Kadına Cinsel Saldırı: Yardım Eden Gence de Saldırdı

Almanya'da bazı et ve süt ürünleri, E. Coli bakterisi nedeniyle marketlerden geri çağrıldı

Kuş gribi salgınının arttığı Almanya'da 180 binden fazla kümes hayvanı itlaf edildi

“CHP Hamburg Birliği: Mahkeme Kararı Partimizin İradesini Onayladı”

Almanya’da Saat Değişikliği Tartışması: Halkın Çoğu Uygulamanın Kaldırılmasını İstiyor

Almanya Başbakanı Merz, 29 Ekim'de Türkiye'yi ziyaret edecek

Bremen’de 17 Yeni İtfaiyeci Göreve Başladı

Hamburg’dan Adil Gelecek Adımı: “FairFuture” Projesi Veddel’de Başladı

MARKK’ta Yeni Sergi: “KEDİLER!” – Binlerce Yıllık Büyüleyici Bir Hikâye

Dr. Güçlü Adıgüzel, Halle (Westf.) Travmatoloji Kliniği’nin Başhekimliğine Getirildi

Bakım Veren Ebeveynler Günü: “Emeklerimiz Daha Fazlasına Değer”

Lübeck Polisi Uyarıyor: “Karanlık, Hırsızların Zamanı!”

Hamburg Merkez Tren İstasyonunda Aranan Kadın Tutuklandı

Hamburg Belediye Binasında Aşırı Sağcıya Sahne mi Açıldı? AfD’den Yeni Bir Skandal Davet

“Senin Şehrin – Senin Sesin – Senin Oyunların”: Hamburg’da Olimpiyat Heyecanı Başlıyor

Hamburg Ulaşımda Büyük Atılım: Şehir 400 Milyon Euroluk Yeni Yatırım Fonu Kurdu

Yükleniyor

St. Pauli Tarihi Bir Zafer Yazdı: Hoffenheim’i Penaltılarda Eledi!

Hamburg Altona’da Hizmetler Tek Çatı Altında: Yeni Hamburg Service Merkezi Aralık’ta Açılıyor

Bremen’de Genç Bilim İnsanlarına Ödül: Dr. Hans Riegel-Fachpreise Sahiplerini Buldu

Hannover’dan Yenilikçi Adım: “digital.KIOSK” Kapılarını Açtı

Berlin, 2035’te “Dünyanın Vitrini” Olmak İstiyor

Hamburg’da Lernferien Başladı: Çocuklar Gönüllü Olarak Okulda Öğreniyor

  • Çarşamba 23.3 ° / 16.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 13.1 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 13.1 ° Güneşli