' Sen kendin dürüst olacaksın ki, başkalarından dürüstlük bekleyesiniz '

Zafer Özpolat ile Pazar Sohbetleri röportaj serimizin bu hafta ki, konuğu ADESE Market sahibi Kazım Kara iş hayatındaki başarılarını anlattı.

İş Dünyası/Ekonomi 8.12.2019 01:48:13 0

Röportaj Zafer ÖZPOLAT


Sizi tanıyabilir miyiz?

 
1968 Sivas doğumluyum. Eğitimimi Gaziantep İslahiye ilçesinde tamamladım. Daha sonra Almanya’nın Bielefeld  şehrinin Bünde kasabasına geldim. 1991yılında evlendikten sonra Hamburg’a geldim.17 Yıl Hamburg halinde Onkel firmasında çalıştım. 2009 yılında da kendi dükkanımı açarak ticarete başladım.
 
Neden marketçilik?
 
Ben Türkiye’de okul yıllarımda Gaziantep İslahiye ilçesinde ve İskenderun’da marketimiz vardı. Marketçilik tecrübem olduğu için  burada da marketçiliği seçtim.
 
ADESE Marketi kaç yılında kurdunuz?
 
Benim ortağım Erol Arslan kurmuştu. Bizde 3,5 yıl önce bu marketi o isim altında bu dükkanımızı açtık. Amacım birkaç market açmaktı.
 
ADESE Markette genelde Türk ürünler mi satıyorsunuz?
 
Türk ürünlerinin yanında Yugoslavya ve Arap ürünleri de satıyoruz.  Dükkanımızın bulunduğu semtte Wilhelmsburg semtinde Türk müşterilerimizin yanında Arap, Arnavut müşterilerimizde olduğu için onlara hitap eden ürünleri de satıyoruz.
 
Müşteri potansiyeliniz nasıl?
 
Genelde yabancı ama  %20 Alman müşterimiz var.
 


İş hayatınızda duygusal bir an yaşadınız mı?
 
 Duygusal insanlar ticarette duygusal olurlarsa ticari hayatlarında başarılı olamazlar. Ama ister istemez duygusal an yaşadığımız oluyor. İşçiyi yaptığı işten dolayı çıkarman gerekiyor. Durumuna bakınca o işçiyi atamıyorsun. Duyguna kapılıyorsun. Birine destek amaçlı ondan mal alıyorsun. Satamayacağını bildiğin halde ona destek amaçlı alıp, sonrada o mal satılmayınca çöpe atıyorsun. Duyguna kapılarak bu tür şeyler ister istemez yaşıyorsun.
 
Size göre iyi bir iş adamı ne gibi özelliklere sahip olmalı?
 
Prensip sahibi olması lazım, zamanı ve ortamı iyi değerlendirmesi ,iş ahlakına sahip olması gibi özelliklere sahip olması lazımdır.
 
Sizi başarıya götüren neden nedir?
 
Çalışkan ve dürüstlüktür.  Beni kime sorarsanız sorun hiç kimse benim hakkımda kötü konuşamaz. Her esnaf beni tanır. Sen kendin dürüst olacaksın ki, başkalarından dürüstlük bekleyesiniz.
 
Bir iş adamı olarak gençlere tavsiyeleriniz var mı?
 
Şimdiki gençler çalışmayı değil, yönetmeyi seviyorlar. Teknolojinin verdiği nimet ile hareket ediyorlar. Cep telefonu ile her şeyi hal etmeye çalışıyorlar. Meslek yapsınlar. Üniversite okumaya çalışsınlar.

 
Hamburg’da çok sayıda market var. Bir market müşterisi olarak sizi neden tercih edeyim. Sizi tercih etmem için diğerlerinden farklı bir özelliğiniz var mı?
 
Hamburg’da  yer alan marketler genelde aynı konsepte çalışırlar. Bizim diğer marketlerden farklı bir yanımız yok. Ancak bizde ürün düzeni daha güzeldir. Müşterimiz 15 dakika içinde her şeyini alabilecek şekilde marketimizin güzel bir düzeni vardır. Dükkanımızın biraz küçük olmasını dezavantaj olarak görüyoruz. Diğer marketlerden eksik bir yanımızda yoktur.
Bizim bu sektörde insanlarımızın yeme alışkanlıkları zamanla değişiyor. Eskisi gibi evlerde yemek fazla pişirilmiyor. Bizim en çok sattığımız ürünler kahvaltı ürünleridir. Eskisi gibi yemek ürünlerine ilgi azalıyor. Onun için geleceğe yönelik bir araya gelerek ,daha kapsamlı bu işi yapmak gerekiyor. Ürünleri ayrı ayrı yerden aldığımız için buda ürün fiyatlarına ister istemez yansıyor.
Tüm vatandaşlarımızı dükkanımıza bekliyoruz.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 
Bende size teşekkür ederim. İlk kez medyaya sizin aracılığınızla konuştum. Bende size yayın hayatınızda başarılar diliyorum.


Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü İçin Başvurular Başladı

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Menekşe Korosuna Ziyaret

Almanya’da Öldürülen Gülay U.’nun Baş Şüphelisi Gökan Eryener Her Yerde Aranıyor

Steilshoop’ta Sağlık Hizmetleri Çöküşün Eşiğinde: Sol Parti’den MVZ Talebi

Kasayı Çalamadılar, 35 Bin Euro’luk Hasar Bıraktılar

Ulrike Kloiber Yeniden Senato Koordinatörü Seçildi

Eşit Haklar, Eşit Fırsatlar: Hamburg’da Yatay Antidiskriminasyon Bürosu Açıldı

Hamburg Parlamentosu 10. Kez Toplanıyor

Hamburg’da Tekstilde Döngüsel Ekonomi İçin Yeni Adım: “A-Gain Guide” Başladı

11 Eylül’de Ulusal Uyarı Günü: Hamburg’da Sirenler Çalacak

Okullar Açılıyor: Polis Velileri ve Sürücüleri Uyardı

“Bir Asırlık Eğitim Yolculuğu: Hamburg’da Öğretmen Yetiştirmenin 100 Yılı”

Tartışmalı Başkonsolos Nihayet Gitti

Almanya'da bir grup anne, hükümete İsrail'e karşı harekete geçme çağrısı yaptı

Anket: Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde aşırı sağcı AfD Partisi açık ara önde

Hamburg’da 12 Ekim’de Çifte Referandum: Bildirimler Postayla Gönderiliyor

Hamburg’da Anlamlı Sergi: Anayasayı Korumada 75 Yıl

Münih’li Hekim Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen, 2025 Yılı Hekim Ödülüne Aday

Schutzbrief24 Sigorta Taleplerini Ödemiyor

Hamburg’dan Yenilikçi Şirketlere Destek

Hamburg Yüksek İdare Mahkemesi’nden Katılım Payı Kararı

Joker English 3. Yılını Kutladı ve Uluslararası Ödülle Taçlandırıldı

Hannover Hauptbahnhof: Deutsche Bahn gibt grünes Licht für zweite Personenquerung

Munich Fabric Start Fuarı’na Türkiye’den 138 Firma Katıldı

Görev Değişikliği Bremen’de: Çalışma Devlet Sekreterliği’ne Dr. Isenberg Atandı

Hamburg-Nord Yeni Yuvaya Taşınıyor: Arne Jacobsen Haus’ta Tarihi Dönüşüm Başladı

Hamburg’da Rekor Öğrenci Sayısı: 273 Bin Öğrenci Yeni Eğitim Yılına Başladı

Yükleniyor

Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü İçin Başvurular Başladı

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Menekşe Korosuna Ziyaret

Almanya’da Öldürülen Gülay U.’nun Baş Şüphelisi Gökan Eryener Her Yerde Aranıyor

  • Cumartesi 34.2 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Pazar 32.8 ° / 21.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 34.1 ° / 22.6 ° Güneşli