' Düğün işi gönül işidir '

' Zafer Özpolat ile Pazar sohbetleri ' röportaj serimizin bu haftaki konuğu Hamburg Düğün sektörünün başarılı ismi Turgut Duman ile düğün sektörünü konuştuk

İş Dünyası/Ekonomi 26.05.2019 01:18:39 0

 Röportaj : Zafer ÖZPOLAT/gazetehamburg.com


Turgut Duman kimdir?

Sizi tanıyabilir miyiz?


Turgut Duman 1973 yılında Tokat’ta doğmuş Tokatlı bir ailenin çocuğudur. 1984 yılında Türkiye’de ilkokul eğitimimi bitirdikten sonra Almanya’ya geldim.

Almanya’ya aile birleşimi ile geldiniz mi?

Geldiğimde 11 yaşındaydım. Annem ve babam buradaydı. Üç kız bir erkek dört kardeşiz. İlkokulu Türkiye’de bitirdikten sonra burada eğitimime devam ettim. Televizyon, bilgisayar teknisyeni olarak Meslek eğitimimi tamamladım. İki yılda daha iyi Almanca öğrenme hem de İngilizce öğrenmek amaçlı Ticaret lisesini okudum. 
1987 yılında büyük ablamın düğünü oldu. Ablamın düğününü çekmem için babam bana bir video kamera aldı. O günkü çekimden sonra düğünlerde video çekim işlerine başladım. Bir nevi hobi olarak başladım daha sonra mesleğim oldu. Video çekim işleri ile paralel olarak reklam işlerine de başladım. Kendi kartvizitimi, kendi el ilanımı yaptım. Bu işleri yaparken şunu anladım. Almanya’nın eğitim ağırlıklı bir ülke olduğunu, yaptığın her işi çok iyi ve eğitimli yapmam gerektiğini fark ettim. Kendi işimi de o doğrultuda yapmayı hedefleyerek yaptım.
İngiltereye gitmiş olan bir seminerde otele Türk restorantı sorduğumuzda orada bir rehber var oradan bakın lütfen dediler. Rehbere baktığımızda Türk firmaları bulmak mümkün değildi ve aynı sorunun Almanya’da da yani ha mutlu olduğunu farkettim. 1993 yılında bir Türk firma ve kurumları için esnaf ve kurumlar rehberi çıkarmaya karar verdim. Denemelik bir rehber çıkardım ve 99 yılına kadar tüm alt yapısını düzenleyerek 1999 yılında “Adressbuch Esnaf ve Kurumlar Rehberi” ni piyasaya sürdüm. 

Paralel olarak 1993 yılında Hamburg’da ilk olarak Türk pop geceleri düzenledim. Dört yıl aralıklı bu geceleri tek başıma organizasyonunu yaptım. 1996 Music House düğün salonu İle şu ankin lüks düğün sistemine hamburg halkıyla buluşurduk ve 1996 yılında ilk yılbaşı gecesinin organizasyonunu yaptım. Önceden düğün salonlarında yılbaşı geceleri yapılmazdı. Ben bunu yaptım. Bir çok düğün organizasyonlarını yaptım. Nihayetinde 2001 yılında Anadolu düğün salonu olarak düğün salonumu açtım. Altı yıl sürdükten sonra o yer satıldı. Daha sonra iki yıl içecek sektörüne girdim. 2013 yılında en sevdiğim iş olan düğün salonlarına yeniden geri döndüm.


Hamburg’da düğün organizasyon sektörünü nasıl görüyorsunuz?

Her ne kadar buradaysam bir çok düğün salonlarıyla ilişkilerim devam ediyor. Mesela bizde müşterinin istediği tarih dolu ise başka bir salonu müşteriye öneriyorum. La Mira, Turgut Duman konsepti yani her şey dahil konseptini bir çok salon yapmıyor, düğün salonu olarak biz yapıyoruz. Zaman zaman bizim konseptimizi ciddiye alıp bize gelen müşterilerimizin belirli tarihte bizde doluluk varsa o müşterimizin kendi konseptimizle başka düğün salonunda düğünlerini yapıyoruz.

Nedir Turgut Duman konsepti?

Turgut Duman konsepti , son üç dört yılın gelin damat adaylarını rahat ettiren ve güvende tutan bir konsepttir. Bu konsept aileler ve gelin damatlarımızın komple sıkıntıları ortadan kaldıran bir konsepttir. Gelin be Damat sadece düğün tarihini belirliyor. Düğünün içeriğinde ne varsa komple biz ilgileniyoruz. Gelin damat için en büyük avantajı yıllardır bu işin içerisinde olmam şunu beraberinde getirir. Bu işte çalışan bir çok insanı iyi tanıyorum. Mesela kamera, fotoğraf, pasta ,dekorasyon , davetiye kartı bunların en iyisini kim yapıyor. Sadece onlarla çalışırım. Bu işleri yapan insanlar ne kadar ciddi ,bu işleri ne kadar kaliteli ne kadar iyi fiyata yapabiliyorlar. Bunları seçerek bunlarla çalışıyorum. Müşterime bu konseptle en iyisini sunuyorum. 
Kısacası Turgut Duman konsept, gelin damat gelir A -Z’ye komple düğün için ne gerekiyorsa sadece bir kişi ile muhatap olur ve konuşur. Bütün detayları ben kendim düğün planlar ve uyguluyorum. Gelin damada 
Hiçbir stres kalmıyor. Zaten düğünün içeriğini kapsayan firmalarla zaten biz çalışıyoruz.



Turgut Duman ‘ı müşterinin tercih etmesinin başka bir nedeni var mıdır?

Turgut Duman 14 yaşından bu yana bu sektörün içinde birisidir. Bu işin arka planından gelen birisiyim. Video çeken bir kişi detaycıdır. Yapılan işin detaylarını eline alan birisidir. Turgut Duman’ın ufku çok geniştir. Hamburg’un düğün sektörü Avrupa’da bir numaradır. Çünkü biz burada çok kaliteli düğünler yapıyoruz. Hamburg’da nerdeyse her salonun yaptığı iş güzeldir. Ben detayları ön plana çıkarırım. Bizim yaptığımız düğünler can sıkıcı geçmez, neşeli geçer. Çünkü düğün içeriği çok zengindir.

Düğün salonunuzun adı La Mira neden bu isim bu ismi kullanmanızda ayrı bir özellik mi var?

Bu isim İmren hanım tarafından verilmiştir. Burada İmren hanımın düşünmüş olduğu çok iyi bir ön görüm var. Yıllardır burada yaşıyoruz. İsmin internatsiyonel bir isim olması gerekiyordu. Çünkü biz burada yaşayan sadece Türk vatandaşları için değil, tüm ülke vatandaşlarına göre de düğün yapıyoruz. Kurumsal bir isim taşıması için her ülke vatandaşına hitap eden bir isim olması



Bir müşteri sizin salonunuzu neden tercih etsin ?
 
LA MİRA’ yı müşteri neden seçer. Salonumuz giriş kattır. Engelli vatandaşlarımız salona rahat bir şekilde girer. Salonu dışardan rahatsız edecek hiçbir unsur yoktur.  Salonumuzun park sorunu yoktur. Ses sorunu olmadığı için düğünlerimizi uzun yapabiliyoruz. Salonumuzun tavanın yüksek olmasından dolayı ferahtır. Salonumuzun içindeki dizaynın sade ve modern olması gelin ve damatlarımızı cezp ediyor. İmren hanımın salonun dekor ve temizliğine dikkat eden bir yapısı var.   Salon sahibi İmren hanımın ve benim  işin başında olması diyebilirim. Bu durumlar düğün salonuna güven veriyor. Çünkü gelin ve damadın hayatında düğün gecesi çok önemlidir. Bunun dört dörtlük yapılması gerekir.
 
Yaz tatiline gireceğiz. Salon olarak yeni sezonda hedefiniz nedir?
 
Düğün salonumuzda izin sezonunda bir iki hafta ekstra boşluk bırakıyoruz. O hafta içinde eksiklerimizi gözden geçiriyoruz. Özellikle tamirat yeni düzenleme gibi işlere yoğunlaşıyoruz. Solan olarak profesyonelliğin gereği neyse onu yapıyoruz. Genel dekorasyonuna bakıyorum. Bu yıl hangi renkler kullanılacak o zaman zarfında bunları hal etmeye çalışıyoruz.  Yeni sezona daha modern, daha temiz ,daha  yenilikçi bir şekilde yeni sezona başlayacağız. Çok güzel tasarlanmış bir gelin arabasını bünyemize kattık. Yeni sezonda bu arabamızı gelin damatlarımıza sunacağız. Düğün kalitesini artıracak başka yeniliklerimiz olacak. Bir kongre merkezi şeklinde daha büyük bir salon projemizde var. Tabii ki,  bu salon projemiz hemen olacak şeklinde değil, zamanla yapmayı düşündüğümüz hedeflerimiz arasında diyebilirim. La Mira sadece düğün olarak hizmet vermiyor. Söz yemeğinden tutun, her türlü etkinlikler için kullanışlı bir salondur diyebilirim. Kına gecelerini A- Z ‘ye  özüne uygun olarak yapıyoruz.


 
Uzun yıllardır düğün sektörünün içindesin. Bu sektörün eksiklileri var mı?
 
Hamburg’da düğün salonu olarak bir eksikliğin olduğunu söyleyemem. Bildiğim kadarıyla 30’a yakın düğün salonu var. Düğün içeriği ve organizasyon kalitesi olarak  her salonun bir çabası olduğunu söyleyebilirim. Her şey dahil konseptini diğer düğün salonlarının da değerlendirmeli olduğunu düşünüyorum.
Hamburg’da eğlence sektörünü bana göre biraz sıkıntı görüyorum. Kalıcı bir eğlence yeri yok. Bu işle ilgilenen arkadaşlar kalıcı bir yer alıp, uzun yıllara yapacakmış gibi hareket etmeleri gerektiğine inanıyorum. Ailelerin rahatlıkla eğlenebileceği yerler ne yazık ki yok.
 
Bu sektörde başarılı ve adından söz ettiriyorsun. Seni başarılı kılan nedir?
 
Teşekkür ederim. Bunu yıllardır başarılı gazetecilik yapan bir abimden duymak beni mutlu etti. Başarım çabadır. Çaba varsa yaptığın işe inanıyorsan her şeyden önce kendini eğitiyorsan başarılı olmamak için bir neden yok. Hangi işte olursan ol kendini eğitmek zorundasınız. Çünkü müşterinin satın alma alışkanlıkları değişiyor. Yaşama alışkanlıkları değişiyor. Bunları önceden görerek konseptler geliştirmek lazım.  Başarı dürüst ve güvenilir olmaktan geçiyor. Çok zor branşta çalışıyoruz. Herkesi memnun etmek zorundayız.
 


Turgut Duman duygusal mıdır?
 
Evet çok duygusalım.
 
İş hayatınızda duygusal bir an yaşadınız mı?
 
Düğün işi gönül işidir.  Çok hassas bir sektördür. Sonuçta bir aile kurumu düğünle beraber oluşuyor. Bazen iki değişik insan türü ile karşılaşabiliyorsunuz. Orada da oluşabilecek zaman zaman sürtüşmelerde oluyor. Bazen iki ailenin arasına girip , iki aileyi yumuşatmak gerekiyor.
Size bir konu anlatayım. Bir gün çok güzel bir düğün yaptık. Gece saat üç gibi büronun telefonu çalıyor. İş arkadaşlarımız yani personelimizle oturup çay içiyoruz.  Gelen telefona baktım. Telefonda bu saatte rahatsız ettiğini söyleyen şahıs bana ‘Bakar mısınız gelin damat masasının yanında çocuk arabası var mı? ‘ bürodan baktım var dedim. Bana içinde bakar mısınız bebek var mı?
Bende ya gecenin bu saatinde benimle dalgamı geçiyorsunuz dedim. Bana ya eşim zan etmiş ben götürdüm. Ben de zan ettim eşim götürmüş. Bebeği arabada unuttuk. Gittim bebek arabasının içine baktım. Hakikaten bebek duruyor. Telefon da bebek arabanın içinde deyince telefondaki sesin ağlamaklı olmasından çok duygulanmıştım.


 
Turgut Duman olarak gençlere tavsiyeniz ne olabilir?
 
Almanya meslek eğitimine değer veren bir ülkedir. Bir temizlik işine girseniz ilk sorulan soru mesleğiniz nedir?
Burada sorulan iş ahlakı, iş disiplinidir. Hayatımızı boşa harcamayalım. Eğitimimize önem verelim. Düşündükleri mesleğin stajını yapsınlar. Ben meslek yapmadan önce değişik branşlarda staj yaptım ki, emin miyim bu mesleği yapacağım. Onlarda emin olmalılar. Ailelerini dinlesinler. Aileler çocuklarının eğitiminden sorumludur.
 
Aynı sektörde çalışan arkadaşlarınıza mesajlarınız var mı?
 
Bir çok düğün salonlarıyla iyi diyaloglarımız var. Düğün sektöründe kameraman arkadaşlarımız , fotoğraf çeken arkadaşlarımız, müzisyen arkadaşlarımız var. Tek söyleyeceğim mesaj bir düğün bir salon tek başına yapmıyor. Ne diğer unsurlar tek başına yapıyor. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. İki gencimizin mutluluğu için hepimiz iki elimizi taşın altına koymak zorundayız. İşimizi basite almamamız lazım.


 
Düğün sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
 
Daha iyi gelişecek ve daha iyi boyuta gidecek. Ama düğünlerin küçüldüğünü görüyorum. Eskiden daha kalabalık düğünler yaptım. Neşeli geçmiyordu. Kimse kimseyi salonda tanımazdı. Şu anda yaptığımız düğünler daha küçük daha dengeli oluyor. Daha sıcak düğünler oluyor. Bizim elimizdeki veriler daha çok düğünlerin olacağını gösteriyor.
 
La Mira olarak Türk mutfağını mı müşterilerinize sunuyorsunuz?
 
Çok zengin bir mutfağa sahibiz. Bir düğün salonun mutfağı içinde olmalıdır. Bir salonun  iyi bir mutfağa sahip olması lazım. Yemek faktörü düğün içerisinde zaman alan bir bölüm olduğu için biz burada zamanı boşa harcamıyoruz.  Müşterinin istediği yemeği müşteriye sunabiliyoruz.
 
Her insanın küçüklükte hayal ettiği bir meslek vardır. Sizin böyle bir hayaliniz var mıydı.?
 
Babamda elektrik, elektronik ,araba tamiri gibi işlerde eli yatkındır. Babalar örnek alınır.  Sanırım bende babamı örnek aldım. Köyde hep elektronik eşyalar getirirdi. Ben onları tamir edeceğim diye hep bozardım. Çocukluğumda hayal ettiğim mesleği gerçekleştirdim. Teknisyen oldum.
 


Size göre aşk nedir?
 
Çok zor bir soru, Günümüzde aşk yanlış bir terim olarak kullanılıyor. Sadece kadın erkek ilişkisi aşk olarak görülüyor. Aşk deyince bir şeyi canı gönülden kabullenmişsin. Bu çocuk sevgisi olur. Bu bir meslek aşkı olur. Bir duyguyu canı gönülden kabullenmişsek bunun adı aşktır.
 
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
 
Öncelikle gazetehamburg olarak senin mesleğini çok sevdiğini aşk ile yaptığını biliyorum. Nerdeyse 20 yıla aşkın seni tanıyorum. Çok iyi bir adım atmışsın. Sende artık baskılı gazetenin zamanın geçtiğini fark ederek internet üzerinden gazete çıkarıyorsun. Gazetecilik ilkelerini ciddiye alarak bir yayın politikası yapıyorsun. Bana bir röportaj teklifi ile geldiğinde ben bu konulara çok titiz birisiyim. Günümüzde bu işi hakkı ile yapan  basın organı çok az var. İşini severek eyvallahın olmadan yapıyorsun başarılı bir gazetecisin. Yolun açık olsun. Başarıların daim olsun.
 
Teşekkür ederim


Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul ziyaretinde döner kesti

Hamburg, Tarihi ve Önemli Şahsiyetleriyle Yeniden Adlandırılıyor: Hammaburg-Platz ve Karl-Lagerfeld-Promenade Geliyor

UN Üyesi Ülkeler, Plastik Kirliliği İçin Kanada'da Toplandı: OceanCare Uyarıyor

Avusturya'da Hitler'in Doğum Evinde Beyaz Güller Bırakan Dört Alman Yakalandı

Hamburg 2023'te Kreuzfahrtta Lider: 1,2 Milyondan Fazla Yolcuyla Rekor Kırdı

Hamburg, Spitzensport İçin 8 Milyon Euro Yatırımla Ruder Federal Destek Noktasının Genişletilmesine Başladı

Vermisstenfahndung nach 41-jährigem Mann

Türk Öğrencileri "alle für EINE WELT für alle" Gelişim Politikası Okul Yarışmasında Ödüle Layık Görüldü

CERRAHPAŞA’DA 23 NİSAN COŞKUSU!

İbrahim Dizlek, "Gibi" Dizisiyle Exxen'de Oyunculukta Tam Not Aldı

Karnaval tadında şenlik

Quickborn - Unbekannte entwenden Gedenkstein zum Stadtjubiläum - Polizei sucht Zeugen

Hamburg'da Yüzde 95 Oranında Öğrenci İlk Tercih Okullarına Yerleşti

Bezirksamt Wandsbek'te Engelsiz Erişim İçin Yeni Adım

Ece Vahapoğlu, Yeni Çocuk Kitaplarıyla Aileleri Spora Teşvik Ediyor

HSV, Kiel Karşısında Şanssız! Yükselme İhtimali Azaldı 0-1

St. Pauli, Yükselme Yarışında Geri Dönüş Yaptı! 1-2

Berlin'de Filistin'e Destek Gösterisinde İsrail'e Silah Sevkiyatı Protesto Edildi

GAZETE HAMBURG İHBAR HATTI AÇILDI

Hakan Adanur, 'Kaç Vesait' Şarkısıyla Sahnede!

Anne Adayları İçin Tamamlayıcı Sağlık Doğum Sigortası Yenilikleri!

A45'te Okul Otobüsü Devrildi: 27 Yaralı

Frühlingsdom'da 1,3 Milyon Ziyaretçi Rekoru Kırıldı!

ESSEN'DE ALIŞVERİŞ HIRSIZLIĞI: İKİ KADIN POLİSİN PEŞİNDE

AYŞE EGESOY'DAN UZUN BİR ARA SONRASI MÜZİK SEVİCİLERE YENİ BİR ŞİİRSEL LEZZET

Münih'te Kadınlar İçin Bilgi Borsası Etkinliği

AfD'nin Landesparteitagı Protesto Altında

CHP Berlin Tüzük Değişikliği Mahkeme Kararıyla İptal Edildi

Gitarın ana vatanı Türkiye’dir! İspanya değil

“Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden 'aile ziyareti' açıklaması”

Yükleniyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul ziyaretinde döner kesti

Hamburg, Tarihi ve Önemli Şahsiyetleriyle Yeniden Adlandırılıyor: Hammaburg-Platz ve Karl-Lagerfeld-Promenade Geliyor

UN Üyesi Ülkeler, Plastik Kirliliği İçin Kanada'da Toplandı: OceanCare Uyarıyor

Avusturya'da Hitler'in Doğum Evinde Beyaz Güller Bırakan Dört Alman Yakalandı

Hamburg 2023'te Kreuzfahrtta Lider: 1,2 Milyondan Fazla Yolcuyla Rekor Kırdı

Hamburg, Spitzensport İçin 8 Milyon Euro Yatırımla Ruder Federal Destek Noktasının Genişletilmesine Başladı

  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli