“Âdeta sonsuz bir ırkçı şiddet sarmalı var”

Ramazan Avcı İnisiyatifi Kurucusu ve Sözcüsü Avukat Ünal Zeran, “Mehmet Kaymakcı ne ilk ne de son ırkçı cinayetti. Âdeta sonsuz bir ırkçı şiddet sarmalı var.” dedi.

Hamburg 25.07.2022 19:23:17 0
“Âdeta sonsuz bir ırkçı şiddet sarmalı var”

Hamburg’un Langenhorn semtinde 37 yıl önce, 24 Temmuz 1985’de Neonaziler tarafından öldürülen Mehmet Kaymakcı, öldürüldüğü Kiwittsmoor Parkı’nda, geçen yıl parka dikilen üç dilli anıt heykel önünde düzenlenen etkinlikle anıldı.

 
Ramazan Avcı İnisiyatifi, Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi ve İlçe Belediye Başkanlığının ortak çalışmasıyla yapılan anma töreninde konuşan Ramazan Avcı İnisiyatifi Kurucusu ve Sözcüsü Avukat Ünal Zeran, “Mehmet Kaymakcı ne ilk ne de son ırkçı cinayetti. Âdeta sonsuz bir ırkçı şiddet sarmalı var. Lübeck, Halle, Celle, Hanau, München, Leipzig, Dresden, Berlin, Nürnberg, Erlangen, Stade, Dessau, Dortmund saymakla bitmeyen bir şiddet sarmalı. Toplum ve devlet katilleri apolitik gösterip, cinayetleri münferit olaylar gibi yansıtarak sorumluluğundan sıyrılamaz.” ifadelerini kullandı.
 
Zeran, konuşmasında travma yaşadıkları için işini, gücünü kaybeden veya yapamayan kurban yakınlarına devlet “kayıp maaşı” bağlanması talebinde bulunduklarını belirterek “Ağır travma içinde olan, tüm yaşamları tarif edilmeyecek derecede altüst edilen ırkçı şiddet kurban yakınları, en temel talepleri için devlet dairelerinde süründürülüyor. Bu son bulmalı. Onlara bürokratik engelsiz, yaşamlarını idame edebilecekleri ölçüde düzenli maaş bağlanmalı ve ayrıca Federal Adalet Dairesi Irkçı Şiddet Kurbanları Fonu’ndan yararlanmalarının önü açılmalı.” şeklinde konuştu.


 
“Kurban yakınları hâlâ adalet bekliyor”
 
Üç yıl önce Mehmet Kaymakcı cinayetini ilçe gündemine taşıyarak anı kültürü gelişmesinde önemli rol oynayan Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi Üyesi Rachid Messaoudi de konuşmasında ırkçılığın artarak sürmesinde devletin sorumluluğuna işaret etti. Messaoudi buna örnek olarak NSU cinayet dizisini göstererek “NSU üç kişiden ibaret değildi. İkisinin intiharı ve birinin hapis cezasıyla olay kapatıldı. Birçok konu aydınlatılmadı veya aydınlatılmak istenmedi. Kurban yakınları hâlâ adalet bekliyor.” şeklinde konuştu.

 
“Yalnızca güç birliğiyle ırkçılıkla mücadele edebiliriz”
 
Hamburg-Nord İlçesi Belediye Başkan Vekili Dr. Udo Franz da yaptığı konuşmada “Irkçılık toplumsal barışı ve ortak yaşamı tehdit edici boyutuna dikkat çekiyorum. Irkçılığa geçit vermemekte her bireye görev düşüyor. Yalnızca güç birliğiyle ırkçılıkla başarılı bir mücadele sağlanabilir.” vurgusu yaptı.
Ardından Ramazan Avcı İnisiyatifi üyesi Reyhan Zeran, altı yıl önce Münih 9 kişinin öldürüldüğü Olimpiyat AKM’deki ırkçı saldırıda 14 yaşındaki oğulları Can’ı kaybeden Hasan-Sibel Leyla çiftinin duygu yüklü dayanışma mesajını okudu.
 
Konuşmaların ardından Mehmet Kaymakcı ansına bir dakikalık saygı duruşu yapılıp, anıt heykele çiçekler bırakılmasının ardından anma töreni noktalandı.

 
HSV stadında dev pankart açıldı
 
2. Bundesliga takımlarından HSV anma etkinliğiyle aynı saatlerde, sahası Volkspark Stadyumunda oynanan Rostock maçında, üzerinde Almanca ve Türkçe “24.07.1985 - Mehmet Kaymakcı’yı anıyoruz” yazılı dev bir pankart açarak anmaya ortak oldu. Mehmet Kaymakcı’yı öldürenlerden biri, HSV holigan grubu içinde olduğundan, HSV’nin holigan geçmişiyle yüzleşmesi için çalışmalar yapan “Anı Ağı” (Netzwerk Erinnerung) adlı taraftar grubunun hazırladığı pankartla Kaymakcı’nın katledilişinin 37. yılında anılmasını, stadyumda 54 bin 500 ve ekran başındaki milyonlara seyirci gördü.
 
 
 

 

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

St. Pauli Frankfurt’a Geçit Vermedi: Millerntor’da Golsüz Beraberlik 0-0

Hamburg’da Nefret Suçları Alarm Veriyor: Faillerin Büyük Bölümü Aşırı Sağcı

Almanya tarihinde bir ilk: Cem Özdemir eyalet başbakanı oldu

Lübeck’te Irkçılığa Karşı Şiir ve Edebiyat Buluşması

Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı

Çifte Vatandaşlar Dikkat: Alman Vatandaşlığının Kaybına İlişkin Yeni Mahkeme Kararı

Hamburg’da Sosyal Medya Tartışması: “Yasak Çözüm Değil”

Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı

Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı

Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı

Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?

Hamburg’da Kadınlar Günü’nde Anlamlı Adım: Forsmannstraße’ye Kadın Sanatçı İsmi Eklendi

Bremen’de “Ferienkompass”: Tatilde Çocuklara Eğitim ve Eğlence Bir Arada

Bundesrat’tan Sosyal Hizmetlerde Reform Girişimi: Bürokrasi Azaltılacak

Almanya’da BAföG Reformu Çağrısı: Bundesrat Hükümete Çağrı Yaptı

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi

HSV Evinde Yıkıldı: Leipzig’den Soğuk Duş (1:2)

Acht neue dual Studierende starten beim Hauptzollamt Braunschweig

Bremen’den Sert Adım: Anayasa Düşmanlarına Kamu Kapısı Kapanıyor

Bremen’de Kamu Şirketleri 2024’te Kârını Artırdı

Hamburg Türk Basın Birliği Yeni Döneme Güçlü Başladı

Harsefeld’de 84 Yaşındaki Sürücü Eczanenin Girişine Daldı

Hamburg’da Yeni Dönem: Demokrat Çorumlular Platformu Artık “Demokrat Hamburglular Platformu”

Markus Söder: “Yerel Siyaset Milletin Kalbidir”

Yükleniyor

loading

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

St. Pauli Frankfurt’a Geçit Vermedi: Millerntor’da Golsüz Beraberlik 0-0

Hamburg’da Nefret Suçları Alarm Veriyor: Faillerin Büyük Bölümü Aşırı Sağcı

Almanya tarihinde bir ilk: Cem Özdemir eyalet başbakanı oldu

Lübeck’te Irkçılığa Karşı Şiir ve Edebiyat Buluşması

Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı

  • Pazartesi 11.5 ° / 0.4 ° Güneşli
  • Salı 12.1 ° / 0.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.3 ° / 3.1 ° Güneşli