Serpil ÇALIŞKANOĞLU


YALNIZLIK...

Mevsim kışa doğru yolculuk yaparken havada ki değişim ile birlikte karanlık ve yalnızlık insana daha bir hüzünlü ve ağır gelir...


Mevsim kışa doğru yolculuk yaparken havada ki değişim ile birlikte karanlık ve yalnızlık insana daha bir hüzünlü ve ağır gelir... Aslında bazı insanlar isteyerek, bazıları ise zorunlu kaldığı için yalnızdır... Tercihli yalnızlık insanın kendisiyle olan ilişkisinde daha cazip gelebilir.

Gölgeniz gibi dolaşan ikinci sizle sohbet ediyor olarak kendinizi bulabilirsiniz. "Hadi gel bir kahve içelim, bugün ne yemek yapalım, bak hava çok güzel..." gibi ikili diyaloglarınız hiç bitmez. Biri anyaya, biri konyaya gidelim der! Birinin dediğini diğeri kabul etmez. Biri kuralcı diğeri ise uyumludur genelde.

Biri; "Sen artık hayır demesini öğrenmelisin" derken, diğeri; "aman canım eline mi yapışır yapsan" der...

Biri "hayat beni yordu bıktım" der öbürü "her gün yaşamak için bir sebep bul, şükret" der... Komik bir film izlerken gülmeye başlar ve kendi sesli gülüşüne kekremsi mutlulukla bir gülümseme daha eklenir... "Hadi uyuyalım geç oldu" dediği kendisinden başkası değildir... Tabii dışardan bakıldığında tüm bunlar çok anlamlı görünmez. Öyle ya kendi, kendine konuşan, tartışan, gülen insan pek normal gelmeyebilir...

"Yalnızlık bir daha kırılmayacağın ve üzülmeyeceğin bir huzurdur. Onu çekilmez yapan tek şey ise yenilmişlik duygusudur" demiş Descartes... Peki kime ve neye göre... Mesela kendi yalnızlığınız uzarsa bu çekilmez bir sancıya dönüşebilir. Her gün yalnız uyanmak, yalnız yemek yemek, yalnız uyumak... Etrafta ki her sesi duymaya başlarsın o sessizlikte bir tek kendi sesin sana yabancı gelir.

"Ah şu yalnızlık kemik gibi ne yana dönsem batar" Cahit Zarifoğlu Nasılda derin bir cümle değil mi... Seçmediğiniz yalnızlığı anlatan bu cümlede günler geceler anlamını yitirir.

Ve ne yazık ki;

Sürekli yalnız kalmak veya sosyal ilişkilerin eksikliği, uzun vadede sağlığı olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalar, kronik yalnızlığın depresyon, anksiyete, uyku problemleri, zayıf bağışıklık sistemi ve hatta erken ölüm gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir...

Eeee ne yapalım diyorsunuz? "Dışarı çıkın insanlarla tanışın, hobi edinin, konu komşuya gidin" desem yapacak mısınız?

'Yalnızlık paylaşılmaz paylaşılsa yalnızlık olmaz' demiş şair... (Özdemir Asaf) Bende paylaşalım yalnızlığı diyorum...
Bir ışık olalım... Hani yılbaşında takılan lambaların etrafı aydınlatması gibi...

Hiç kimse kendini kimsesiz yalnız hissetmesin! Herkes katkı sunabildiği kadar yapsın...

Var mısınız aydınlatmaya?

ali alver
25.11.2023 05:52:18
Yazıyı çok beğendim ve özellikle aşağıdaki noktalara dikkat çektim: Yalnızlığın hem tercihli hem de zorunlu olabileceğini ele almanız, konuyu daha kapsamlı bir şekilde ele almanıza olanak sağladı. Yalnızlığın paylaşılmaz olduğunu ve paylaşılırsa yalnızlığın ortadan kalkacağını vurgulamanız, yalnızlıkla başa çıkmanın önemli bir yolunu işaret etti. Herkesin yalnızlığa karşı bir ışık olması gerektiğini savunmanız, toplumda yalnızlığa karşı daha duyarlı bir yaklaşımın oluşmasına katkıda bulunabilir.

Adıyaman

02.05.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:25
  • YATSI 20:51

Öffentlichkeitsfahndung nach 15-Jährigem aus Hamburg-Rahlstedt

CHP Hamburg Birliği, Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirmesi Etkinliğiyle Başarıyı Kutladı

Franken'de Avcılık Gezisinde 18 Yaşındaki Genç Babasını Vurdu

Schura Hamburg, Hilafet Çağrılı Yürüyüşe Sert Tepki Verdi: "Demokratik Sürece Zarar Veriyor"

"Cinsel İstismar Yardım Hattı 10. Yılını Kutluyor: On Yıl Boyunca Dinlemek ve Yardım Etmek"

"Hamburg-Uhlenhorst'ta Irkçı Saldırı: Tanık Aranıyor!"