Serkan EREN


YABANCI BİR YATIRIMCI OLARAK FARKLI BİR ÜLKEDE İŞ DÜNYASINA GİRMEK

YABANCI BİR YATIRIMCI OLARAK FARKLI BİR ÜLKEDE İŞ DÜNYASINA GİRMEK



Değerli Okuyucular,
Avrupa veya Amerika’da başarılı, verimli ve güzel sonuçlar almak isteyen şirketler, mutlaka öncelikle şu sorulara cevap verebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
1-) Ürün ve/veya hizmet, girilmesi düşünülen mevcut pazara ne kadar uyumlu?
2-) Pazar araştırması ile ürün ve hizmet pazarlaması için kapital, zaman ve harcayacağınız enerji performansının analizleri profesyonelce yapılmalı. Bu çalışmalar, pazar araştırması yapan firmalarca anket çalışma sonuçlarına göre nasıl değerlendiriliyor?
3-)       Ürün ve/veya hizmet, olası değişikliklere ne kadar hızlı yanıt verebilecek durumda?
4-)       Şirketin ilgili pazar için 3 aylık, 1 yıllık ve 3 yıllık olmak üzere bütçe planları hazır mı?
5-)       Çalışılacak ülkenin mevcut hukuki yasa ve kurallarına uyum sağlanabiliyor mu?
6-)       Tecrübe ile sabittir. Sektörde bulunan ilgili uzmanlar ile güçlü bağlantı hâlinde olmanız ve network çalışmalarını yakından sürdürmeniz en önemli unsurlardan. Bu duruma ne kadar hazırsınız ve network yapınız ne kadar kuvvetli?
7-)       Ürün ve/veya hizmetin spesifikasyonları (teknik özellik) mevcut pazara uyumlu mu?
8-)       PR ve marketing çalışmaları için planlama ve bütçeleme yapıldı mı?
9-)       Kullanılacak software ve IT alt yapısı var mı?
10-)     E-ticaret yeteneği ve uyumu var mı?
11-)     Ülkelerin ekonomik yapıları, işsizlik oranı ve ülkenin borç durumu verilerini iyi incelemelisiniz. Bu hususlara ne kadar hâkimsiniz?
12-      Gelir seviyesi yüksek olan bir ülkenin pazarına mı giriyorsunuz? Yoksa bu durumdan hiçbir bilginiz yok mu?
Tabii ki bu sorular şirket yapısına ve gücüne göre artabilir. 
Hangi ülkede iş kurmak istiyorsanız o ülkenin güncel bilgilerini öğrenmeniz çok önemlidir. Bunun için dış ticaret müsteşarlığının ilgili ülkelerde bulunan ticari ataşelerine ve yetkililerine ulaşarak doğru ve güncel bilgiler alınabilir.
Türkiye’den şirketlerin yurt dışındaki pazarlarda yer alabilmesi ve gelir yaratabilmesi için ekonomi bakanlığı tarafından belirlenen destek programları çerçevesinde hareket edilebilir. İhracat artışını desteklemek amacıyla Türkiye’de katma değerli üretim sağlayarak bu ürünler ile ilgili ülkelerde markalaşma sağlayabilirsiniz. Önemli bir konu ise bu programlardan yararlanmak için ilgili markanızın Türkiye’de tescillenmiş olması ve hedef pazarın en az birinde bu markanın tescil edilmiş olması gerekmektedir. İlgili başvuruyu yapabilmeniz için turquality.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ticaret bakanlığı tarafından kurulan on-line sistem üzerinden yapılan anket sonucunda Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin 126 ülkedeki yatırımlarında, sermaye pozisyonu 46,5 milyar dolar olarak tespit edilmiştir.
TOPLAM YURT DIŞI YATIRIMLARI 43,3 MİLYAR DOLAR
Anket çalışması sonucunda Türkiye’de yerleşik yatırımcıların yurt dışında yaptığı 2.043 yatırımın 154.066’sı yabancı, toplam 168.088 kişiye istihdam sağladığı sonucuna ulaşıldı. Bu yatırımlarda, Türkiye’den yapılan ihracatın 8,3 milyar dolar, Türkiye’nin yaptığı ithalatın 4,9 milyar dolar olduğu, yurt dışı yatırımların toplam cirolarının ise 43,3 milyar dolara ulaştığı ticaret bakan liginin web sitesinde açıklanmıştır.
Türkiye’deki mevcut firmanızın bir şubesini yurt dışında açmak isterseniz şube açma şartlarının ülkeden ülkeye göre değiştiğini bilmelisiniz. Bu mevzuat, bazı ülkelerde kolay iken bazı ülkelerde zor olabilmektedir. Örneğin Almanya’da bu sürecin daha zorlu ve uzun bir süreç aldığı ilgili iş insanları tarafından ifade edilmekte. Bu konularda, başarılı is sonuçlarına ulaşabilmek için mali müsteşarınızın öncülüğünde mevzuat danışmanları ile çalışmalısınız. Gerekli destek programlarından faydalanabilmek ve doğru öngörü ve bütçeler ile çalışmak açışından bu husus önemlidir.
Son olarak size insan sermayesi endeksinden bahsetmek istiyorum. Yatırım süreçlerinde, ilgili ülkede mevcut işinizde çalıştıracağınız insan kaynağının önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Ekibiniz ve çalışanlarınızın gücü ve etkinliği ne kadar iyi ise siz de marka olarak o kadar iyi ve güçlü bir marka olarak sektörde yer alıyorsunuz. Bunun için ülkenin çalışanlara verdiği değerlemenin ve imkânların süreçleri o ülkenin insan sermayesi endeksinden görülebilir. İnsan sermayesi endeksi, sağlık ve eğitimin gelecek nesildeki çalışanların üretkenliklerine yapacağı katkının miktarını belirlemektedir. Ülkeler, bu endeksi insan sermayesi açıkları sebebiyle ne kadar bir gelir kaybı yaşayacağını ve şimdi harekete geçmeleri hâlinde bu kayıpları ne kadar hızlı bir şekilde kazanca dönüştürebileceklerini değerlendirmek için kullanabilir.
 

 

Adıyaman

29.04.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:22
  • YATSI 20:47

CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Turizmin Geleceği Yapay Zekayla Parlayacak

Türkiye Lezzet Yüzyılının Lezzet Elçileri: Eurotürk Gastroheroların Ödülleri Dağıtıldı

Hamburger Yeşiller, Yerel ve Avrupa Seçim Kampanyasına Başladı