Prof.Dr Faruk ŞEN


TÜRKİYE’DEKİ TARTIŞMA KONUSU

Türkiye sınırları dışında yaşayan ve Türk vatandaşlığını kaybetmemiş insanlarımızın sayısı 5,5 milyonu geçiyor.


Türkiye sınırları dışında yaşayan ve Türk vatandaşlığını kaybetmemiş insanlarımızın sayısı 5,5 milyonu geçiyor. Son seçimlerde, Avrupa’da ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türkler oy kullandı ve bu durum, Türkiye’de büyük tartışmalara sebep oldu. Türkiye’de yaşayan Türkler, yurt dışında yaşayan Türklerin oy kullanmaya hakları bulunmadığını ve karar vericiliklerinin doğru olmadığını düşünüyor. Yurt dışında hayatlarını sürdüren Türkler, belirli dönemlerde Türkiye’ye geldiğinde döviz nezdindeki paraları ile yaptıkları harcamalarla Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara dair pek bilgi sahibi olamıyor. 

Şimdi Hamburg’da, Münih’te yahut Londra’da yaşayan insanlarımız oy kullanmamalı mı? Nasıl bir yol izlenmeli? Bunlar, çok büyük tartışma konusu oluyor. Avrupalı ve dünyalı Türk olmak sorun olarak görülüyor, Türkiye’de bir ikileme sebep oluyor: Türk vatandaşı Türkler ve Türkiyeli Türkler. Bir de bunun üzerine Suudi Arabistan vatandaşı veya Suriyeli olup vatandaşlık alanların oy kullanması da eklenince insanların tepkileri büyüyor. Tepki maalesef insanın oturduğu sandalyeye göre değişiyor. 

AVRUPALI TÜRKLER DE SEÇİLEBİLMELİ 

Ben Türkiyeli insanın yurt dışında yaşıyor da olsa oy vermesi taraftarıyım. “Neden?” diye sorarsanız Türkiye’de alınan pek çok karardan biz Avrupalı Türkler de yararlanıyoruz veya zarar görüyoruz. Artık Türkiyeli Türklerin yaşadığı ülkelerde seçim bölgeleri oluşturup Türkiye'nin Avrupalı, Asyalı seçmenler olarak oy kullanması ve yaşadığı ülkeden seçilerek Türkiye’de söz sahibi olması lazım. 

Bunu yapmaya şimdiye kadar hiçbir parti cesaret edemedi. Neden bu böyle? Neden Türkiyeli insanlara bu reva görülüyor? Bir Münihli, bir Hamburglu yahut Parisli milletvekilimiz olmasın? Onlar neden kendi ülkeleri için karar vermesin? Türkiyeli insanlarımız hem seçmen hem de seçilen olarak haklarını kullanmalı. Dışarıdan gazel okuyamayacaklarının, verdikleri oyların ceremesini Türkiye’de çekeceklerinin bilincinde olarak oy kullanmaları gerekiyor. 

Türkiye artık enternasyonal bir ülkedir. Böyle bir hakka yurt dışında yaşayan Türklerin de sahip olması gerekmektedir. 

 

Adıyaman

29.03.2024

  • İMSAK 04:48
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 12:37
  • İKİNDİ 16:08
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:10

Almanya’da Türk Başkonsolosluğu'na Saldırı

"Hamburg Anti-Mobbing Programı Okullarda Yaygınlaşıyor: 'Gemeinsam Klasse sein'"

U-Bahnhöfe bleiben weiterhin Kontrollbereich

Bursa’da 3.5 büyüklüğünde deprem oldu

Şirin Payzın Almanya'da düşerek yaralandı

Almanya'da Yangın: 4 Türk hayatını kaybetti