Prof.Dr Faruk ŞEN


TÜRKİYE SEÇİM ATMOSFERİNE GİRDİ

TÜRKİYE SEÇİM ATMOSFERİNE GİRDİ



Önümüzdeki günlerde, Millet İttifakı da cumhurbaşkanı adayını açıklayacak. Her ne kadar Deva Partisi Başkanı Ali Babacan “Beni aday gösterirlerse aday olmaya hazırım.” diyorsa da adayın büyük olasılıkla Kemal Kılıçdaroğlu olacağı belirlenmiş durumda. Şimdi tabii ki sadece ülkede yaşayan Türkler değil, tüm dünyadaki Türkler bu seçimlerde oylarını kullanacak. Türkiye dışında yaşayan Türkler için Türkiye'deki seçimlere katılmak ve seçim propagandası yapmak oldukça zorlayıcı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), AKP’nin uluslararası teşkilatı olarak sıkı bir şekilde çalışırken CHP de yurt dışında şehirlerde kurduğu örgütlerde sıkı bir çalışma içerisinde. Esas önemli olan DİTİB’in (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) katkıları ve DİTİB’in de bu konuda duruşu tamamen AKP ve Cumhur İttifakı’ndan yana. 
 
AVRUPALI TÜRKLERE SEÇİLME HAKKI VERİLMELİ
 
Bu süreçte, Almanya’nın önemi de büyük ölçüde artıyor. Bunun nedeni de son zamanlarda Almanya’nın tekrar Türkiye'den iş gücü göçüne kapılarını açması. Bu açıdan Almanya, seçimlerde önem kazanacak. Bu seçimlerde, Avrupalı Türklerin istekleri yalnız oy kullanmaktan ibaret değil. 
Avrupalı Türkler seçimlerde oy kullanmanın yanı sıra seçilmek de istiyor. Avrupa'daki Türkler yaşadığı yerlerde seçim bölgelerinin olmasını istiyor. Bugüne kadar Avrupalı Türklerin sadece parti genel merkezleri tarafından Türkiye'nin bir şehrinden aday gösterilirse parlamentoya girme imkânı oluyordu fakat artık istenen, Avrupa’nın veya dış dünyanın da belirli açıdan seçim bölgesi olması ve oralardan gösterilen adayların seçilerek parlamentoda yurt dışında yaşayan Türkleri temsil etmesi. Bu, akla ve mantığa çok yatkın bir uygulama. Yurt dışında yaşayan insanlarımıza “Seç ama seçilme ve söz hakkı isteme.” demek Türkiye'nin demokratik siyasetine yakışmayan bir yaklaşım. 
 
Çoğu parti, bu konuda yurt dışında yaşayan Türklere bu olanağı vermekten imtina ediyor.
Şimdi hedef, seçme hakkı verdiğimiz insanlarımıza seçilme hakkı da vermek olmalı. Tek taraflı bir söylev olamaz. Özellikle Türkiye’de ciddi gelişmelerin yaşandığı bu dönemde, insanlarımızın bu haklarını kullanması lazım. 
 
Avrupa Parlamentosu’nun son açıklamasına göre Türkiye’de seçimleri Cumhur İttifakı’nın kazanması durumunda, ilişkiler dondurulacak. İkili görüşmeler zaten neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. Bu gelişmeler gösteriyor ki bu gidişle Türkiye'nin Avrupa perspektifi tamamen kapanacak ve Arap dünyasına daha da yakın bir pozisyon alınacak. Türkiye’nin AB’den başka alternatifi yok. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü de neredeyse artık çalışmadığına göre Türkiye’nin, AB’ye uzun vadede tam üye olmasını sağlamamız lazım. Burada da iş seçmenlere düşüyor. Baharda gerçekleşecek öne çekilmesi öngörülen seçimlerde, artık seçme hakkını verdiğimiz yurt dışındaki insanlarımıza seçilme hakkını da vermemiz gerekiyor.
 

 

Adıyaman

01.11.2024

  • İMSAK 05:24
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 12:15
  • İKİNDİ 15:09
  • AKŞAM 17:36
  • YATSI 18:52

Almanya'da polisten kaçan bir kişinin düşürdüğü sırt çantasındaki patlayıcı madde imha edildi

Almanya, İran'ın Frankfurt, Hamburg ve Münih Başkonsolosluklarını kapatma kararı aldı

Başkonsolosun Davet Listesinde Ataşeler de Yer Almadı

Bemerkenswerter Drogenfund in Kieler Wohnung

Hamburg-Billstedt’te İşlenen Cinayete İlişkin Şüpheliler İngiltere’de Yakalandı

'Kahraman Kadınlar – Kibele'nin Kızları' Filmi Frankfurt’ta İzleyiciyle Buluşuyor