Olcay KÖKSAL


HAYATTAN NOTLAR

HAYATTAN NOTLAR


Haftaya görüşmek üzere, demiştik en son ama araya kısa bir Türkiye tatili girdi ve bu kısa aranın ardından devam ediyoruz inşallah kaldığımız yerden.
 "Kendini Tanımak" üzerine yazdığım ilk yazıma ilişkin çok fazla olumlu ve motive edici geri dönüşümler aldım, pek tabii mutlu oldum, desteğini, güzel sözlerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.
Bir de sorular soran, eleştiriler yapan ve söylediklerimizi nasıl yapacağımıza dair çözüm ve ipuçları verirseniz daha faydalı olur, diyen oldu. Bunları duymak da güzel çünkü yapıcı eleştiriler insanı her zaman ilerleten ve daha iyisini yapmaya sevk eden yapılardır. O nedenle bu hafta söyleyeceklerimi madde madde yazmak ve kendimce doğru bulduğum yöntemlerle ifade etmek istedim. Keyifli okumalar dilerim.
***
Anonim bir sözü sizinle paylaşmak isterim:
Kimi deryadadır, damla nasip olmaz, Kimi çölde gezer, rahmet eksik olmaz...
***
HER ŞEYİN TEMELİNDE NİYET ÖNEMLİ
Böyledir işte hayat!
İnsan şu hayatta ne yaparsa yapsın, ne okursa okusun, ne görürse görsün her şeyin temelinde evvela niyet önemli. Niyetin temiz ve halis olması buradaki işin özünün sırrı ve altın anahtarıdır. Bunu önce iyi oturtmalıyız. Bundan sonraki aşamaları ise şöyle sıralayabilirim:
1-) Fırsatları siz oluşturmalı ve kovalamalısınız: Fırsatlar çok nadiren kendisini aramayan birilerinin kapısını çalar. Fırsatları siz oluşturmalı ve kendiniz aramalısınız! İnisiyatifi ele alıp işleri sizin yürütmeniz ve kapıları sizin açtırmanız gerekecektir.
2-) Olumsuz düşünce size sadece daha fazla olumsuzluk getirir: Olumsuz düşüncelere odaklandığınızda bütün görüp göreceğiniz nimet, olumsuzluğun kendisi olacaktır. Hayatta olumlu şeyleri aramazsanız, olumlu şeyler başınıza gelse bile siz onun sadece olumsuz yanlarını görebiliyor olabilirsiniz.
3-) Bulunduğunuz konum, sizin neler yapabileceğinizi belirlemez: Evsiz biri de olsanız, konaklarda da yaşasanız, zengin veya fakir de olsanız hatta üniversiteden tam notla mezun da olsanız veya sınıfta kalmış olsanız bile bunların gelecekte bir etkisi yoktur. Bu görüş açısını destekleyecek çok fazla sayıda başarı öyküsü vardır. Eğer azminiz ve yeteneğiniz varsa ulaşamayacağınız nokta yoktur. Kendi sınırlarınızı ve ufkunuzu kendiniz tayin edersiniz.
4-) Başkalarına yardımcı olamıyorsanız kendinize de faydanız yoktur: Sadece başkaları için kapıyı tutmak veya buna benzer basit bir jest bile olsa sizin hayatınızda mucizeler yaratır. Hem kendinizi harika hissedecek hem de yaptığınız iyilik hayat yolunda bir şekilde size geri dönecektir, siz fark etseniz de fark etmeseniz de. Başkalarına yardım etmiyorsanız onlar da size yardım etmeyecektir ve aslında yardım etmeleri de gerekmiyor demektir.
5-) Kişisel tutkunuzu takip edin, para da sizi takip edecektir: Tutkunuz varsa ve işinizi yaparken keyif alıyorsanız ben buna iş, demem. O işte, yeni bir şeyler üretmek için odaklanın ve daha fazla tutkuyla davranırsanız eninde sonunda para size gelecektir. Eğer sadece paraya odaklanırsanız para size gelmeyecektir çünkü siz sadece miktara odaklanmışsınız demektir, kaliteye değil.
6-) Kendinizden keyif alın: Mümkün olduğunca kendinizle hoşça vakit geçirin, ciddiye almanız gerekenleri alın ve önemseyin ama her şeyi ciddiye almayın! Burada ölçü önemli. Endişelerinizi kenara itin ve keyifli şeyleri yakınınıza çekin!
7-) Eğer kolay olsaydı herkes yapardı: İşte bu yüzden "çabucak zengin olma" reçetelerinin hiçbiri işe yaramaz. Eğer bu kadar kolay ve çabuk yoldan zengin olmam mümkün olsa o zaman herkes milyoner olurdu. Para kazanmak ve size verilen görevi başarmak sıkı çalışmayı gerektirir ama harcadığınız çabaların karşılığını en sonunda alırsınız.
8-) Planlı olmak iyidir ama spontane olmak da iyidir: İş hayatında ve özel hayatta geleceği planlamak önemlidir ama bu planı çabucak değiştirebilecek durumda olmak da önemlidir. Bazen çeşitli insanlar ve olaylar planlarınızla sizin aranıza girecektir, işte o yüzden yeri gelince planlarınızı değiştirmeniz veya iptal etmeniz gerekecektir. Arada bir spontane olun! O zaman hayat çok daha ilginçleşecektir ve daha neşeli, daha keyifli bir hâle gelecektir.
 9-) Pek çok yeteneğiniz var: Yetenekli bir atlet veya müzisyen olabilirsiniz ama belki de sizin bilmediğiniz on tane daha yeteneğiniz olabilir. İnsanlar iyi yapabildikleri bir şey bulunca genellikle ona odaklanırlar ve daha başka hangi alanlarda yetenekleri olabileceğini düşünmez.
10-) Ödül almaksızın sıkı çalışmayın: Eğer hayat yolunda kendinize iyi davranmıyorsanız rüyalarınızı gerçekleştirmek için sıkı çalışmanın anlamı nedir? Büyük veya küçük başardığınız her zorluğun uygun bir ödülü olmalıdır, birkaç günlük tatil veya bir dilim kek gibi.
PARA MUTLULUK GETİRMEZ
11-) Para mutluluk getirmez: Dediğim gibi peşinde koştuğunuz asıl amaç para olmamalı ama para kazandığınız zaman bir şeyleri başarmış olduğunuzu bilirsiniz. Bunu bilmek de güzel bir histir ve size mutluluk verir çünkü kendi istediklerinizi yapacak daha fazla zaman ve özgürlük kazandığınızı da bilirsiniz.
12-) Başka birinin başına her zaman daha kötüsü gelmiştir: Bazen kötü bir gün geçirirsiniz ama kötümserliğe kapılmadan önce durun ve düşünün! Her gün sizden daha kötü bir gün geçirmiş milyonlarca insan var şu dünyada.
13-) Başkalarına ihtiyacınız var: Elinizden geldiğince dost kazanın, arkadaş edinin ve asla köprüleri yakmayın! Başarı için başka insanlara ihtiyacınız olacaktır.
14-) Açık fikirli olmak, daha fazla bilgi edinmenin anahtarıdır: Dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek için açık fikirli olmanız gerekir. Her şeye bir şans verin!
15-) Başarısızlık çok iyidir: Başarıya giden en önemli adım değilse bile en önemli adımlardan biri başarısızlıktır. En azından bir kere başarısızlığa uğramanız şarttır ama birkaç defa başarısızlığa uğrarsanız daha iyidir. Başka türlü öğrenmeniz mümkün olmayan bir sürü şeyi başarısızlıklarınızdan öğrenirsiniz ve bir gün nihayet başarıya ulaştığınızda bunun değerini daha iyi anlarsınız.
16-) Pek çok insan gerçekten iyidir: Bu gerçeği çok yakınlarda fark ettim. Pek çok insan iyidir ama bunu yabancılara pek göstermez. Siz onları tanıdıkça ve onlar da sizi tanıdıkça muhtemelen ne kadar iyi insanlar olduklarını göreceksiniz.
17-) Sözler ve düşünceler her şeyi kontrol eder: Söylediğiniz veya düşündüğünüz şeyler eninde sonunda gerçekleşir. Başarısız olacağınızı söylerseniz başarısız olursunuz çünkü bunun gerçekleşmesi için nasıl olsa bir yol bulacaksınız demektir. Başarılı olacağınızı söylerseniz de aynı şey olur, bunu gerçekleştirmek için nasıl olsa bir yol bulursunuz.
BAKIŞ AÇINIZ GERÇEKLİĞİNİZDİR
18-) Bakış açınız, gerçekliğin ta kendisidir: Bir olayı veya durumu nasıl görüyorsanız o da öyle var olur. Bir şeyi trajik veya olumsuz olarak görüyorsanız onun sizin için anlamı odur. Eğer bir şeyi heyecan verici ve olumlu olarak görüyorsanız o zaman onun sizin için anlamı da öyle olacaktır.
19-) İlham ve motivasyon her yerdedir: Nerede olduğunuzun hiç önemi yok, orada mutlaka size ilham verecek veya sizi motive edecek bir şeyler vardır. Çok uzaktaki bir ülkede savaşa girmiş ve kendinizi korkunç şartlar arasında bulmuş olabilirsiniz ama gene de orada sizi hayatta tutacak ve daha iyi bir şeyler için çabalamanızı sağlayacak bir şeyler olacaktır. Size düşense, o sebebi görüp tanımak ve asla kaybetmemektir.
 20-) Dünyayı değiştirebilirsiniz: Her bir insanın doğrudan veya dolaylı olarak dünyayı değiştirebilme gücü vardır. Kendi hayatınızı değiştirdiğinizde doğrudan veya dolaylı olarak dünyayı da değiştirmiş olursunuz. Kendi hayatınızı veya etrafınızdaki insanların hayatını değiştirdiğinizde dünyayı değiştirmişsiniz demektir. Yaptığınız küçük şeylerin dünyada büyük etkileri olabilir.
Ha bir de bence yaşamak şahane bir şey. Yaşamak elbette çok güzel ama değerlere, inançlara, kültürlere, fikirlere, kadınlara, çocuklara, hayvanlara ve en önemlisi insanı insan yapan değer yargılarına saygılı olunursa. Yoksa bu değerleri eğlence konusu yaparak, gündem de kalmak için kullanarak, kendine rant sağlama adına hiçe sayarak, dalga geçerek ve buna özgürlük adı vererek yaşamak güzel değil çünkü bu özgürlük değil.
Herkes kalbinin ve niyetinin ekmeğini yer şu dünyada.
Bu hafta biraz uzun oldu ama verdiğimiz araya göre de yerinde oldu.
Görüşmek dileğiyle.
Sevgilerimle.

 

Adıyaman

30.04.2024

  • İMSAK 03:54
  • GÜNEŞ 05:25
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:23
  • YATSI 20:48

Murat Kanar Müziğinde İnci Taneleri Etkisi: Ankara Tarzı Şarkılarıyla Yeniden Çıkış Yakalıyor!

Hamburg'da Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Projelerine Başvuru Başladı!

Türkiye Hazır Beton Birliğinin 37. Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Hamburg'da Türk Toplumu 23 Nisan Şenlikleriyle Coştu!

Türk Figüranlar Aranıyor: Ünlü Yönetmen İlker Çotak'ın Yeni Filmi İçin Başvurular Başladı

Hamburg-Jenfeld'de Silahlı Saldırı: İki Kişi Yaralandı